Πόσο βλαβερό είναι το επεξεργασμένο κρέας για την υγεία μας;

Εδώ και καιρό οι ειδικοί εξετάζουν το επεξεργασμένο κρέας σχετικά με τις πιθανές επιζήμιες επιπτώσεις του στην υγεία. Συνδεδεμένo με διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι φορτωμένα με χημικές ουσίες που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Τι εννοούμε με τον όρο «επεξεργασμένο κρέας»;

Ο όρος «επεξεργασμένο κρέας» περιλαμβάνει μια σειρά κονσερβοποιημένων προϊόντων κρέατος, από λουκάνικα έως ζαμπόν, που επιτυγχάνονται με μεθόδους όπως η ζύμωση, το κάπνισμα ή το αλάτισμα. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο

κρέας υφίσταται ελάχιστες αλλοιώσεις, όπως κατάψυξη ή μηχανική επεξεργασία.σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Επεξεργασμένο κρέας: ένας δείκτης ανθυγιεινών συνηθειών

Μια ανησυχητική συσχέτιση προκύπτει μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και των ανθυγιεινών επιλογών τρόπου ζωής. Όσοι καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα συχνά εμφανίζουν συνήθειες όπως το κάπνισμα και τη χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επιδεινώνοντας τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Το τίμημα για την υγεία του επεξεργασμένου κρέατος

Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Μελέτες δείχνουν αυξημένους κινδύνους παθήσεων όπως η υπέρταση, η βαλβιδοπάθεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι γαστρεντερικοί καρκίνοι μεταξύ των τακτικών καταναλωτών.

Νιτρώδη, Ν-νιτρώδεις ενώσεις και νιτροζαμίνες

Το νιτρώδες νάτριο, που χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα κρέατα για συντήρηση και ενίσχυση της γεύσης, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον οργανισμό. Η μετατροπή του σε Ν-νιτρωδώδεις ενώσεις, κυρίως νιτροζαμίνες, καταλύει την ανάπτυξη καρκίνου, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σωλήνα, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από το επεξεργασμένο κρέας.

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH)

Η παραδοσιακή διαδικασία καπνίσματος, αναπόσπαστο μέρος της συντήρησης του κρέατος, προκαλεί το σχηματισμό πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH). Αυτές οι ενώσεις, διαβόητες για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους, υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την υγεία που ενέχουν τα καπνιστά προϊόντα κρέατος.

Ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs)

Το μαγείρεμα επεξεργασμένων κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), ισχυρές καρκινογόνες ουσίες που εμπλέκονται στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Χλωριούχο νάτριο: ο ένοχος πίσω από τη γεύση

Η υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο στα επεξεργασμένα κρέατα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση αλλά και επιδεινώνει τους κινδύνους για την υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την τάση για υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και υψηλή χοληστερόλη.

Επιλέγοντας φρέσκα τρόφιμα έναντι των επεξεργασμένων ομολόγων είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας. Περιορίζοντας ευσυνείδητα την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος, προωθούμε ένα υγιέστερο μέλλον!

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα