Προμηθέας Π.-ΠΑΟΚ 90-69: Ντέρμπι για ένα ημίχρονο (hls)

Στο “ΔΑΚ Τόφαλος” επανεκκίνησε η αγωνιστική δράση της Basket League μετά από διακοπή τριών εβδομάδων με τον Προμηθέα Πάτρας να επικρατεί άνετα του ΠΑΟΚ, όπως μαρτυρά και το 90-69 στον αγώνα που “άνοιξε” τη 16η αγωνιστική.

Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στον “Δικέφαλο” με τον Φώτη Τακιανό να διαδέχεται τον Άρη Λυκογιάννη, δε στάθηκε ικανή – σ’

αυτό το χρονικό σημείο τουλάχιστον – για ν’ αλλάξει κάτι ουσιαστικά, να βελτιώσει τις αδυναμίες στην άμυνα, να περιορίσει το άναρχο παιχνίδι του στην επίθεση με αποτέλεσμα η ομάδα να τελειώσει τον αγώνα έχοντας – μόλις – δύο σουτ δύο πόντων περισσότερα από τα τρίποντα!

Αγνοώντας το τρίποντο

Οι Πατρινοί παρουσίασαν ένα σύνολο με πολύ μεγαλύτερη ομοιογένεια, ελεγχόμενο ρυθμό και έγκυρες όσο κι αποτελεσματικές προσαρμογές στο παιχνίδι, ενώ είχαν και παίκτες που όποτε χρειάστηκαν έκαναν τη διαφορά όπως οι Ντάγκουμπιτς, Τόμασον, Κουλμπόκα ενώ μοίρασαν αρμονικά το επιθετικό βάρος έχοντας έξι με διψήφιο αριθμό πόντων.

Μ’ αυτήν τη λογική μπήκαν στο ματς, ήλεγξαν τον ρυθμό και παρά το γεγονός πως δε βρήκαν στόχο στις προσπάθειες που επιχείρησαν εξ αποστάσεως, είχαν την υπομονή να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να χτυπήσουν μέσα από τη ρακέτα. Εκμεταλλευόμενοι την αστοχία των αντιπάλων τους από τα 6.75 (0/6 3π.), προοπτική στην οποία εξ αρχής έδειξαν πως θα επένδυαν το μεγαλύτερο μέρος του επιθετικού τους παιχνιδιού, έκλεισαν το 10λεπτο προηγούμενοι 18-12.

Φαινομενική ισορροπία

Με την έναρξη της 2ης περιόδου ο Κουλμπόκα συνδέθηκε με το αντίπαλο καλάθι, δείχνοντας τον …. δρόμο και στους συμπαίκτες του, χτίζοντας διαφορά έντεκα πόντων στο 13′. Τη σκυτάλη πήρε μεν ο Ντάγκουμπιτς αλλά ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση, βρήκε τα πρώτα του τρίποντα στο ματς μαζί κι απαντήσεις γενικότερα στην επίθεση, αλλά όχι και στην άμυνα, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να ολοκληρωθεί με τη διαφορά στο καλάθι, ήτοι 41-39.

Παράσταση για ένα ρόλο

Το δεύτερο ημίχρονο έμελλε να είναι μια εκ διαμέτρου αντίθετη ιστορία με όλα όσα είχαν προηγηθεί καθώς η ομάδα του κ. Χριστόπουλου, πεπεισμένη για την ανωτερότητά της μπόλιασε ισχυρή αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι της, θωράκισε την άμυνά της και σταδιακά άρχισε να ξεμακραίνει. Ότι κι αν δοκίμασε ο κ. Τακιανός, πεντάδα με τέσσερις Έλληνες, άμυνα ζώνης και διαρκείς αλλαγές σε πρόσωπα, δεν κατάφερε να βρει το σχήμα που θα ήθελε προκειμένου να φρενάρει τον επιθετικό οίστρο των γηπεδούχων που σκόραραν κατά το δοκούν.

Την ίδια στιγμή η …. εμμονή στα σουτ τριών πόντων σε μια μέρα που φαινόταν πως δεν ευνοούσε η συγκεκριμένη επιλογή, κατέστησε το παιχνίδι της ομάδας μονοδιάστατο, κατ΄επέκταση προβλέψιμο κι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Γι’ αυτό κι ο “Δικέφαλος” “κόλλησε” στους δώδεκα πόντους βλέποντας τη διαφορά να εκτοξεύεται στους δέκα πέντε πόντους με την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου, 66-51.

Τυπική διαδικασία

Το μόνο που άλλαξε στο ύστατο 10λεπτο της αναμέτρησης ήταν η …. διαφορά. Ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με πέντε πόντους στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν έφτασε – καν – κοντά στο να την υπερασπιστεί και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ακόμη κι όταν όλα είχαν κριθεί, από πολύ νωρίς ομολογουμένως, οι παίκτες του δεν κατάφεραν ν’ απαλλαγούν από την πίεση, να βρουν “καθαρό” μυαλό και σκέψη προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι το ορθολογικό. Η διαφορά έφτασε – ακόμη και – τους είκοσι πέντε πόντους (σ.σ. 80-55 στο 35′) και το τέλος του αγώνα βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν μια σπουδαία, όσο κι εμφατική νίκη, επιστρέφοντας στα θετικά αποτελέσματα μετά από την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό. όσο για τον ΠΑΟΚ έδειξε πως έχει πολύ δουλειά ακόμη μπροστά του και πολλά πράγματα να διορθώσει εν όψει της συνέχειας.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 41-39, 66-51, 90-69.

Δείτε τη στατιστική εικόνα της αναμέτρησης ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα