“Ψώνια” από την Ισλανδία: Τα… παγόβουνα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Με αφορμή την απόκτηση του Χορντούρ Μάγκνουσον από τον Παναθηναϊκό, το novasports.gr θυμάται τα… ψώνια των ελληνικών ομάδων από την ισλανδική ποδοσφαιρική αγορά. Ο σταρ Γκουντγιόσεν, ο “βράχος” Ίνγκασον, ο “καρχαρίας” Σίγκουρντσον και ο ποιοτικός Γκρέταρσον.

Ο πρώτος

Σε μια εποχή που οι λέξεις “ισλανδικό ποδόσφαιρο” έμοιαζαν με… ανέκδοτο στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, ο Ηρακλής

ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που απέκτησε Ισλανδό ποδοσφαιριστή. Ο Ζίκι Γκρέταρσον φόρεσε τη φανέλα του “Γηραιού” για μια σεζόν (1984-85) και σημείωσε 10 τέρματα σε 26 αγώνες.

Ο σταρ

Ο σπουδαιότερος Ισλανδός ποδοσφαιριστής – με βάση την πορεία και τους τίτλους – που αγωνίστηκε στη χώρα μας είναι δίχως αμφιβολία ο Εϊντούρ Γκουντγιόνσεν.

Τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα με θητεία στην Τσέλσι και τη Μπαρτσελόνα, ο Γκουντγιόνσεν φόρεσε τήξη φανέλα της ΑΕΚ τη σεζόν 2011-12, ωστόσο δεν κατάφερε να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες.

Ο ποιοτικός

Παίκτης με τρομερά προσόντα ήταν ο Άρναρ Γκρέταρσον και η τριετία που πέρασε στην ΑΕΚ (1997-2000) ακόμα μνημονεύεται από τους φίλους της Ένωσης.

Ο “καρχαρίας”

Με τέτοιο παρατσούκλι πως να μην μείνει αξέχαστος; Ο Χέλγκι Σίγκουρντσον αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό τη διετία 1999-2001, ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν… δάγκωνε.

Ο “βράχος”

Ο Ίνγκι Ίνγκασον είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ωστόσο έχει δικαιολογήσει και το τελευταίο… ευρώ που δαπανήθηκε για την απόκτηση του από τη ρωσική Ροστόφ.

Ο ταλαντούχος

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον τον Γενάρη του 2016 με τη μορφή δανεισμού από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, ωστόσο ο Ισλανδός στράικερ δεν μπόρεσε να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμούσαν οι “ερυθρόλευκοι”.

Οι Ισλανδοί στο ελληνικό πρωτάθλημα

ΑΕΚ: Γκρέταρσον, Γκουντγιόνσεν, Τράουστασον, Χέλγκασον

Παναθηναϊκός: Μάγκνουσον, Σίγκουρντσον

Ολυμπιακός: Φινμπόγκασον, Κρίστινσον (έχει παίξει και στην ΑΕΛ)

Ιωνικός: Τόμασον, Γκουντμούντσον

ΠΑΟΚ: Ίνγκασον

Άρης: Σιγκουργκέιρσον

Ηρακλής: Ζ. Γκρέταρσον

Παναχαϊκή: Μπράγκασον

Λαμία: Μπιάρνασον

Καλαμάτα: Ντάντασον

Keywords
Τυχαία Θέματα