Σαν Σήμερα 7 Μαΐου κατακτήθηκαν οι επτά κορυφές!

Στις 7 Μαΐου 1986, ο Καναδός αναρριχητής Πάτρικ Μόροου έγραψε ιστορία, καθώς έγινε το πρώτο άτομο που κατέκτησε τις Επτά Κορυφές, τις υψηλότερες κορυφές σε κάθε μία από τις επτά ηπείρους. Η επίτευξη αυτή απαιτούσε απίστευτη φυσική κατάσταση, αντοχή και αφοσίωση, καθώς και μια ισχυρή θέληση να αντιμετωπίσει τις ακραίες συνθήκες που συναντά κανείς στα υψηλότερα σημεία της Γης. Η πρόκληση περιλάμβανε την αναρρίχηση στο Έβερεστ στην Ασία, το Aconcagua στη Νότια Αμερική, το Denali στη Βόρεια Αμερική, το Kilimanjaro στην Αφρική, το Elbrus στην Ευρώπη, το Vinson στην Ανταρκτική και το Puncak Jaya στην Ωκεανία. Η επιτυχία του Μόροου αποτελεί έναν φόρο τιμής στην ανθρώπινη επιμονή και την εξερεύνηση, και συνεχίζει να εμπνέει αναρριχητές και περιπετειώδεις ανά τον κόσμο.

Οι Έλληνες που έχουν κατακτήσει την κορυφή του Everest

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε την κορυφή του Everest ήταν ο Κωνσταντίνος Νιάρχος. Αυτό το επίτευγμα το πέτυχε στις 13 Μαΐου του 1999. Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος ήταν γιος του Σταύρου Νιάρχου, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Η προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Everest ήταν μέρος μιας αποστολής της OTT Expeditions. Παρά τις δυσκολίες, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Everest, που είναι στα 8.848 μέτρα, κάνοντας τον τον πρώτο Έλληνα που πέτυχε αυτό το επίτευγμα.

Υπήρξαν και άλλοι Έλληνες που κατέκτησαν την κορυφή του Everest. Μετά τον Κωνσταντίνο Νιάρχο το 1999, ακολούθησαν άλλες ελληνικές αποστολές:

Hellas Everest 2004: Αυτή η αποστολή πραγματοποιήθηκε το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν την ίδια χρονιά. Μεταξύ των ορειβατών ήταν οι Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, Μάριος Λαγός, Κώστας Αποστολοπουλος, Μιχάλης Στύλλας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Παύλος Τσιαντός και άλλοι.

Παντελής Μιχαηλίδης: Το 2005, ο Παντελής Μιχαηλίδης ήταν ο 13ος ορειβάτης που κατάφερε σε συνεργασία με μια ολλανδική αποστολή, να φτάσει στην κορυφή του Everest.

Αντώνης Σύκαρης και Μάικ Ευμορφίδης: Το 2017, ο αλπινιστής Αντώνης Σύκαρης σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Μάικ Ευμορφίδη, κατέκτησαν την κορυφή του Everest.

Γιώργος Τσάνος: Το 2019, ο Γιώργος Τσάνος κατέκτησε την κορυφή του Everest για δεύτερη φορά.

Επίσης, υπάρχουν και τρεις Ελληνίδες, οι οποίες τα κατάφεραν. Στις 20 Μαΐου του 2019, η Χριστίνα Φλαμπουράρη, η Βανέσα Αρχοντίδου και η Αλίκη Αναστασοπούλου έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Everest. Η πρώτη έχει πετύχει και το project «7 summits».

Τελευταίος ο Μάριος Γιαννάκου

Ο Μάριος Γιαννάκου είναι ένας ακόμη Έλληνας που κατέκτησε την κορυφή του Everest. Το πρωί της Παρασκευής, 19 Μαΐου 2023, ο Μάριος Γιαννάκου κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Everest, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Η προσπάθειά του ήταν μέρος της αποστολής “Eco Everest Expedition 2023″25. Ο Μάριος Γιαννάκου αφιέρωσε την κατάκτηση του Everest στην οικογένειά του, σε όλους τους Έλληνες, αλλά και στον Jason,  έναν ορειβάτη που ανέβηκε εκεί, αλλά δεν μπόρεσε να γυρίσει πίσω. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες βρέθηκε σε εκείνα τα μέρη και σε πιο χαμηλό υψόμετρο τοποθέτησε μία πλακέτα στη μνήμη του άτυχου ορειβάτη.

View this post on Instagram

A post shared by Marios Giannakou (@marios_giannakou)

Τα κανάλια Novasports και το Novasports.gr ετοιμάζουν ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την επιτυχημένη προσπάθεια του Μάριο Γιαννάκου να πατήσει στην κορυφή του κόσμου, το Everest!

Keywords
Τυχαία Θέματα