Σαν σήμερα: Το φιλικό της ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι με την Παρτίζαν

Στις 7 Απριλίου 1999, σε μια εποχή αναταραχής και συγκρούσεων στα Βαλκάνια, η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ έκανε ένα ισχυρό διακριτικό πολιτικό σχόλιο μέσω ενός φιλικού αγώνα με την Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Οι παίκτες της ΑΕΚ αγωνίστηκαν φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον σερβικό λαό που βίωνε τις συνέπειες των βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ.

Αυτή η κίνηση δεν ήταν απλώς μια πράξη αθλητικής ανταγωνιστικότητας, αλλά μια δήλωση ανθρωπιάς και συμπαράστασης σε μια περίοδο που ο αθλητισμός και η πολιτική συναντήθηκαν με τρόπο σπάνιο και δυναμικό.

Η ενέργεια αυτή της ΑΕΚ αντηχεί ως ένα παράδειγμα του πώς ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την έκφραση συμπόνιας και αλληλεγγύης, πέρα από τα σύνορα.

Η ιδέα του Δημήτρη Μελισσανίδη

Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της ΑΕΚ και της Παρτιζάν Βελιγραδίου στις 7 Απριλίου 1999, ήταν ένα συμβολικό γεγονός που ξεπέρασε τα όρια του αθλητισμού και μετατράπηκε σε μια δυνατή πολιτική δήλωση. Η ΑΕΚ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον αρχηγό Ντέμη Νικολαΐδη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το φιλικό παιχνίδι στο Βελιγράδι, παρά τις δύσκολες συνθήκες του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Η ομάδα ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της τότε Γιουγκοσλαβίας, φέρνοντας μαζί της ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης στο φιλικό Παρτίζαν-ΑΕΚ

Η αποστολή της ΑΕΚ ξεκίνησε από την Αθήνα τη Μεγάλη Τρίτη και μετά από μια στάση στη Βουδαπέστη, συνέχισε οδικώς για το Βελιγράδι. Την αποστολή συνόδευαν, επίσης, αρκετοί πολιτικοί και επώνυμοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι  Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατσιφάρας, Θόδωρος Κασσίμης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Βεντούρης και Γιάννης Βούρος….

Κατά τη διαδρομή, οι Σέρβοι υποδέχτηκαν την ομάδα με ψωμί και αλάτι, ένα παραδοσιακό έθιμο φιλοξενίας. Στο γήπεδο της Παρτιζάν, περίπου 15,000 φίλαθλοι παρακολούθησαν τον αγώνα, ο οποίος έγινε σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με συναισθήματα και συμβολισμούς.

STOP THE BOMBING

Πριν από την έναρξη του αγώνα, οι παίκτες της ΑΕΚ και της Παρτιζάν κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου, ενώ ένα πανό με το μήνυμα ” NATO STOP THE WAR – NATO STOP THE BOMBING” απλώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας διήρκεσε μόλις μία ώρα, καθώς στο 61ο λεπτό, οι φίλαθλοι εισέβαλαν στο γήπεδο, φέροντας ελληνικές και σερβικές σημαίες, και αγκάλιασαν τους παίκτες, σε μια έκφραση αδελφοσύνης και ενότητας.

Αυτός ο αγώνας δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, αλλά μια ιστορική στιγμή που έδειξε πώς ο αθλητισμός μπορεί να γίνει ένα ισχυρό μέσο για την προώθηση της ειρήνης και της ανθρωπιάς. Η ΑΕΚ, με την πρωτοβουλία αυτή, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο, ότι πάνω από τις διαμάχες και τις συγκρούσεις, το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς πρέπει να επικρατεί. Η ημέρα της 7ης Απριλίου 1999 έμεινε χαραγμένη στην ιστορία ως ένα παράδειγμα της δύναμης του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Σκόρερ των δύο ομάδων ήταν ο Κέζμαν και ο Ζουμπούλης.

Παρτίζαν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι (42’ Καψής) Καλιτζάκης, Τσέκολι (46’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Μιλοβάνοβιτς, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα