Σουηδία: Γιατί ενώθηκαν οι ultras!

Συγκεκριμένα, γκρουπ ultras οπαδών από 17 ομάδες της Allsvenskan, υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να απέχουν από εκτόξευση φωτοβολίδων και άλλων βεγγαλικών στους αγωνιστικούς χώρους, από το νέο πρωτάθλημα που ξεκινά τον Απρίλιο!

Τις τελευταίες σεζόν, το σουηδικό ποδόσφαιρο αμαυρώθηκε αρκετές φορές από βίαιες σκηνές. Μεταξύ άλλων, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός αντικειμένων που εκτοξεύονται στα γήπεδα, είτε μέσα στου αγωνιστικούς χώρους, είτε ανάμεσα σε οπαδούς στις κερκίδες.

Μάλιστα, στα τέλη

Ιανουαρίου, ο φιλικός αγώνας μεταξύ της Βαστέρας και της Τζουργκάρντεν, ματαιώθηκε, μετά από ανταλλαγές φωτοβολίδων μεταξύ των οπαδών των ομάδων.

Τώρα, η πλειονότητα των συνδέσμων των ultras απηύθυνε κοινό κάλεσμα προειμένου να μπει ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα.

«Οι πρόσφατες συγκρούσεις, ειδικά οι περιπτώσεις όπου ρίχνονται πυροτεχνήματα, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα όπου θα είναι δύσκολο για εμάς τους ultras να ασκήσουμε την υποστήριξή μας από την κερκίδα. Πάνω από όλα πλήττονται αθώοι φίλαθλοι. Αν πρόκειται να αλλάξει κάτι, η πρωτοβουλία πρέπει να προέλθει από την ίδια την κουλτούρα των οπαδών», γράφουν σε ανακοίνωσή τους, δεσμευόμενοι ότι από εδώ και πέρα, πυροτεχνήματα, βεγγαλικά και καπνογόνα θα χρησιμοποιούνται μόνο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας στο γήπεδο και όχι για να εκτοξεύονται στους αντιπάλους οπαδούς:

«Δεν πρέπει να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα στον αγωνιστικό χώρο ή σε οπαδούς, παίκτες ή αξιωματούχους. Αποφασίσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη – με τους όρους μας – για το πώς χρησιμοποιούνται τα πυροτεχνήματα στα γήπεδα. Το κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε εμείς, και όχι, για παράδειγμα, η αστυνομία ή οι πολιτικοί, που διαμορφώνουν τις σουηδικές κερκίδες»!

Keywords
Τυχαία Θέματα