Στο ντιβάνι της Silicon Valley… οι αλγόριθμοι αντικαθιστούν τους θεραπευτές

Τα τελευταία χρόνια - διόλου τυχαία και για λόγους απολύτως κοινωνικούς - παρατηρείται μια έντονη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα επίσημα δηλωμένα στοιχεία 450 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές ανά τον κόσμο, ενώ μόνο στην Ελλάδα το 4,7% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη.

Ο δρόμος προς τη ψυχοθεραπεία είναι συχνά δύσκολος και μη ικανοποιητικός, με τη διαθεσιμότητα, το κόστος και την προσαρμογή, το ταμπού του στίγματος

συχνά να εμποδίζουν τους ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Μια νέα τάση από τη Silicon Valley στρέφεται στην τεχνολογία για να αλλάξει αυτή τη συνθήκη, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και αυτοματισμούς προκειμένου να σταματήσει ή να διευκολυνθεί η «επίπονη» εξεύρεση του σωστού θεραπευτή. Έτσι, η φροντίδα ψυχικής υγείας μετακινείται από κλινικές και νοσοκομεία στα τηλέφωνά μας, καθώς οι γκουρού της τεχνολογίας και οι νευροεπιστήμονες της Silicon Valley χτίζουν ένα λογισμικό για την ενίσχυση μιας επιτυχημένης σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη ψυχική υγεία του, ή καλύτερα του ψυχοθεραπευτή του. Ταυτόχρονα η ταχύτητα με την οποία γίνεται αυτή η μετατόπιση προκαλεί τόση ανησυχία όσο και ο ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η βιομηχανία ψυχικής υγείας και η τεχνολογία που τη συνοδεύει

Η αγορά φυσικά για τα λογισμικά συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας έσπευσε, και σύμφωνα με την MarketWatch, ανερχόταν σε 1,32 δισ. δολάρια το 2017 και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα