Θα χάσεις τη δουλειά σου από το Chat GPT; Πως ο τομέας της εργασίας θα επηρεαστεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στους τέσσερις μήνες από την κυκλοφορία του στις 30 Νοεμβρίου, το ChatGPT έχει δείξει την ικανότητά του να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών, από το να σπάει τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας δικηγόρου και ιατρικής άδειας στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το να γράφει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραγούδια, να κατασκευάζει εφαρμογές και πολλά άλλα.

Το γεγονός ότι είναι ελεύθερα διαθέσιμο για δημόσια χρήση έχει ανοίξει μια πληθώρα ευκαιριών που προηγουμένως θεωρούνταν πέρα από το πεδίο των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης – παρόλο που οι δημιουργοί της εφαρμογής έχουν

αντιμετωπίσει κριτική για την αδιαφάνεια γύρω από τον προγραμματισμό που χρησιμοποίησαν για την εκπαίδευσή της.

Ταχύρυθμη εξέλιξη του ChatGPT

Οι εταιρείες σπεύδουν τώρα να λανσάρουν προϊόντα που βασίζονται εξ ολοκλήρου στο ChatGPT σε τομείς που κυμαίνονται από την εξυπηρέτηση πελατών και την οικονομική ανάλυση, μέχρι σχεδόν όλες τις πτυχές του επιχειρηματικού κλάδου  ή προσπαθούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Σε μια εποχή που η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ήδη ότι 208 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι άνεργοι το 2023, αυτό το νέο κύμα τεχνητής νοημοσύνης θα αυξήσει δραματικά την ανεργία; Ποιες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν αυτά τα εργαλεία; Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας;

Οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν περισσότερο

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Princeton, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι τηλεπωλητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μέτρο σύγκρισης γνωστό ως AI Occupational Exposure για να αξιολογήσουν πόσο υπηρεσίες όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να διαταράξουν διάφορα επαγγέλματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και στον τομέα της εκπαίδευσης, οι καθηγητές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν γλώσσες και λογοτεχνία, ιστορία, δίκαιο, φιλοσοφία, θρησκεία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και ψυχολογία θα επηρεάζονταν περισσότερο.

Ωστόσο, αυτή η αναστάτωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αφαιρέσει εκατομμύρια θέσεις διδασκαλίας, επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την εν λόγω μελέτη και άλλοι αναλυτές. Αντίθετα, τα νέα αυτά εργαλεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς σε ορισμένα από τα καθήκοντά τους – από το να τους συνδράμουν στη σύλληψη της αντιγραφής και της λογοκλοπής μέχρι να τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη διδακτικού υλικού. “Σίγουρα θα αυτοματοποιήσει κάποια καθήκοντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές σας”, δήλωσε ο ερευνητής Nurski.

Νέες θέσεις εργασίας

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη “δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο Nurski. Πράγματι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέληξε τον Οκτώβριο του 2020 στο συμπέρασμα ότι ενώ η ΤΝ θα αφαιρέσει πιθανότατα 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2025, θα δημιουργήσει επίσης 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που κυμαίνονται από τα μεγάλα δεδομένα και τη μηχανική μάθηση έως την ασφάλεια πληροφοριών και το ψηφιακό μάρκετινγκ.

Οι χειρωνακτικές εργασίες παραμένουν ασφαλείς

Η μελέτη που εξέτασε τους κλάδους που είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από το ChatGPT καθόρισε ότι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν σωματική εργασία, όπως οι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, οι μαστόροι τούβλων και οι ξυλουργοί, θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι ρόλοι υψηλής ειδίκευσης είναι επίσης απίθανο να δουν τόσο μεγάλη αναστάτωση όσο οι θέσεις εργασίας μεσαίας ειδίκευσης – όπου η τεχνογνωσία μπορεί τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό να μιμηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

“Η μηχανική μάθηση δεν έχει φτάσει ακόμη σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αντικαταστήσει αναγκαστικά τις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης”, δήλωσε στο Al Jazeera ο Guy Michaels, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics. “Γινόμαστε μάρτυρες αντικαταστάσεων για εργαζόμενους στο μεσαίο σκαλοπάτι της κατανομής των δεξιοτήτων”.

Η σύντομη απάντηση: Το ChatGPT και τα αντίπαλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να διαταράξουν δραματικά την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης θέσεων εργασίας ρουτίνας σε ορισμένους τομείς. Αλλά συνολικά, η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να συμπληρώσει τους ανθρώπινους εργαζόμενους, αντί να οδηγήσει στην ανεργία.

Πηγή: www.aljazeera.com

Keywords
Τυχαία Θέματα