Το νέο «σπίτι» της ΔΟΕ (photos)

Ανήμερα της συμπλήρωσης 125 ετών από την ίδρυσή της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εγκαινίασε τη νέα φουτουριστική της έδρα στη Λωζάννη.

Το «Olympic House» όπως ονομάζεται το νέο «σπίτι» της ΔΟΕ, κόστισε 129 εκατ. ευρώ και θα στεγάζει σε ένα κτίριο όλες τις υπηρεσίες της, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν διασκορπισμένες σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες της ελβετικής πόλης.

Η
δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου 3XN από τη Δανία, περιλαμβάνει ένα μεγάλο αίθριο («αγορά»), εστιατόριο, αθλητικό καφέ, πέντε μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία και αθλητικό κέντρο, ενώ εντυπωσιακή είναι η σπειροειδής εσωτερική του σκάλα, που θυμίζει τους Ολυμπιακούς κύκλους.

Οι κατασκευαστές, έδωσαν έμφαση στην ενεργειακή βιωσιμότητα του κτιρίου, το οποίο θα καταναλώνει 35% λιγότερη ενέργεια χάρη στους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην οροφή, καθώς και 60% λιγότερο νερό σε σχέση με άλλα νέα κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των υλικών που αποτελούσαν τα προηγούμενα γραφεία της ΔΟΕ ανακυκλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ξανά για τις ανάγκες της νέας κατασκευής.

«Μία μέρα σαν σήμερα, ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν ίδρυσε την ΔΟΕ και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ένας τρόπος προώθησης της Ειρήνης ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς. Το Ολυμπιακό Σπίτι που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί την αντανάκλασης αυτής της αποστολής και των αξιών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, την οποία παρακολούθησαν 700 καλεσμένοι.

Δείτε πώς είναι το νέο «σπίτι» της ΔΟΕ:

View this post on Instagram

Opening day at #OlympicHouse on #OlympicDay @mylausanne

A post shared by Ellen Himelfarb (@ellenhimelfarb) on Jun 23, 2019 at 4:21am PDT

View this post on Instagram

Olympic House, the new headquarters of the International Olympic Committee (IOC), has received three of the most rigorous sustainable building certifications. It has therefore become one of the most sustainable buildings in the world.

Keywords
Τυχαία Θέματα