Το παρασκήνιο της αποχώρησης Καραμανλή- Γιατί εγκαταλείπει τη Βουλή, το τηλεφώνημα με Μητσοτάκη

Μετά από 35 χρόνια κοινοβουλευτικής πορείας, 13 χρόνια στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας και 5 χρόνια Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Το ανακοίνωσε ξαφνικά το πρωί της Τρίτης, ξαφνιάζοντας πολλούς, καθώς η φιλολογία των ημερών έλεγε ότι ναι μεν προβληματίζεται και εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κατέβει ξανά υποψήφιος, πλην όμως οι πληροφορίες επέμεναν ότι τελικά θα είναι υποψήφιος για να μην προκαλέσει πρόβλημα στην παράταξη.

Το ερώτημα που

τίθεται και δεν έχει εύκολη απάντηση, είναι αν η απόφασή του εκφράζει και δυσφορία για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του και εκείνος νιώθει ότι είναι από τα ιδρυτικά του μέλη, ή είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με την απόφασή του να ιδιωτεύσει και να μην έχει τους περιορισμούς της ενεργού παρουσίας στα έδρανα της Βουλής.

Αυτό που είναι βέβαιο, προσπερνώντας τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις δηλώσεις εκατέρωθεν, ότι θα είναι πάντα ενεργός και μαχητής της παράταξης και θα στηρίζει το κόμμα του κτλ κτλ, είναι ότι την απόφαση την έχει λάβει εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν μπορούσε και δεν ήθελε να ανακοινώσει νωρίτερα για να αποφύγει τις αντιδράσεις και τα σχόλια.

Και αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι διαφώνησε ανοιχτά με τον χειρισμό του θέματος των υποκλοπών και έκανε και δημόσια εμφάνιση με τον Αντώνη Σαμαρά, σε ταβέρνα στα βόρεια προάστια, για να δείξουν από κοινού την ενόχλησή τους με τους χειρισμούς Μητσοτάκη.

“Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο”, είχε πει σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Κρήτη, δείχνοντας τη βαριά του ενόχληση. Και είχε προσθέσει: “Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”.

Επαιξε ρόλο αυτή η υπόθεση στην απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος; Από την πλευρά του δεν διευκρινίζεται, είναι προφανές όμως ότι γνώριζε ότι η ανακοίνωσή του ότι δεν θα είναι υποψήφιος και η αποχώρησή του από την πολιτική, θα προκαλούσαν ένα μικρό σεισμό στην γαλάζια πολυκατοικία. Και ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρειο Ελλάδα. Συνεπώς ακούγεται μάλλον απίθανο η απόφασή του να έχει να κάνει μόνο με τη διάθεσή του να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της πολιτικής. Ηθελε να στείλει και ένα μήνυμα…

Στάθμισε έτσι την καταλληλότητα της χρονικής στιγμής και με μία ανακοίνωση δήλωσε την πρόθεση του να μην ξανά υποψήφιος βουλευτής στην Θεσσαλονίκη. Προσθέτοντας ότι προφανώς “στηρίζει πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετεί αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα”.

Το τηλεφώνημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χθες το βράδυ, σε πολύ φιλικό κλίμα, όπως λένε οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, με τον Κ. Καραμανλή να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του να αποχωρήσει από την πολιτική.

Το ερώτημα είναι γιατί και πώς αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει πρώτος το τηλεφώνημα; Το λογικό θα ήταν να τηλεφωνούσε ο Κώστας Καραμανλής και να ενημέρωνε για την απόφασή του τον πρωθυπουργό. Τι ώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πρώτος το τηλεφώνημα, και γιατί οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου φρόντισαν να το διαρρεύσουν;

Σε κάθε περίπτωση οι διαρροές θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να δικαιολόγησε την απόφασή του με την επισήμανση ότι αποχωρεί τώρα, γιατί είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης.

“Φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές”, φέρεται να είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ταυτόχρονα την βούληση του να είναι παρών στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό, στην προεκλογική συγκέντρωση που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη, να δώσει το παρών και να βγει μαζί του στην εξέδρα. Ο Κώστας Καραμανής το δέχθηκε και το υποσχέθηκε.

Η απομάκρυνση του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, δεν σημαίνει άλλωστε ότι ο Κ. Καραμανλής θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου. “Θα παρεμβαίνει” λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, “πιο απελευθερωμένος από την κομματική πειθαρχία, με στόχο το καλό της παράταξης” λένε οι ίδιες πηγές.

Μήπως εδώ κρύβεται το μυστικό της αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή;

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα