“Τσούζει” το πετρέλαιο θέρμανσης: Οι τρεις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί στο 1,4 ευρώ το λίτρο

Αν ανατρέξει κάποιος στο δελτίο τιμών της 15ης Οκτωβρίου 2022, θα διαπιστώσει ότι η μέση πανελλαδική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης -με δείγμα από περισσότερα από 600 πρατήρια- διαμορφώθηκε στα 1,412 ευρώ.

Αυτός είναι και ο πήχης για φέτος. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να ξεκινήσει σε 10 ημέρες από σήμερα η σεζόν ακόμη και με ένα λεπτό λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, ώστε

να κρατηθεί ο πληθωρισμός του συγκεκριμένου καυσίμου σε μηδενικά αν όχι αρνητικά επίπεδα. Η συγκυρία βοηθάει εν μέρει.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες από το υψηλό των 97 δολαρίων στα 90 δολάρια. Όμως, από την άλλη δεν βοηθάει η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο η οποία “έχασε” και το επίπεδο του 1,05. Με βάση τα σημερινά δεδομένα στην αγορά, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται χωρίς επιδότηση στην αντλία. Και επειδή αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί από το κράτος, είναι πιθανό να υπάρξει κινητοποίηση από τα δύο διυλιστήρια, όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι.

H τιμή χονδρικής του πετρελαίου κίνησης αυτή τη στιγμή είναι στα 1,36 ευρώ το λίτρο αυτή τη στιγμή ενώ τουλάχιστον για αύριο αναμένεται μείωση ακριβώς λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Στις 15 Οκτωβρίου, από τη συγκεκριμένη τιμή θα αφαιρεθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης (410 ευρώ στα 1000 λίτρα) και θα προστεθεί ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης (280 ευρώ) ώστε μαζί με τον ΦΠΑ και το περιθώριο κέρδους του εμπόρου να διαμορφωθεί η λιανική του πετρελαίου θέρμανσης. Χωρίς επιδότηση, η τιμή λιανικής βγαίνει αυτή τη στιγμή πάνω από τα 1,5 ευρώ το λίτρο.

Έτσι, για να συγκρατηθεί η τιμή στα περυσινά επίπεδα (κοντά δηλαδή στα 1,4 ευρώ) θα πρέπει να συμβούν τα εξής πράγματα μέσα στο επόμενο 10ήμερο:

1. Να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κάτι βεβαίως που ουδείς μπορεί να προβλέψει σε αυτή τη φάση. Η τιμή υποχωρεί σε αυτή τη φάση αλλά οι περιορισμοί στην προσφορά πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζονται ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

2. Να σταματήσει η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Παίζοντας το στοίχημα ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Οκτώβριο, ρίχνουν το ευρώ το οποίο μάλιστα χάνει μερίδιο και όσον αφορά στους όγκους των συναλλαγών. Το 1,04 είναι χαμηλό των τελευταίων μηνών αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε δει και χειρότερα από το ευρωπαϊκό νόμισμα (να σπάει δηλαδή ακόμη και το 1 προς 1.

3. Να επαναλάβουν τα διυλιστήρια την περυσινής τους απόφαση και να επιδοτήσουν την τιμή στην αντλία με ένα ποσό της τάξεως των 6-7 λεπτών ανά λίτρο. Το δημόσιο έχει “φραγμούς” στο να επιδοτήσει οριζόντια την τιμή στην αντλία λόγω των αποφάσεων που έλαβε το Eurogroup όχι οι ιδιώτες. Οι διοικήσεις των εταιρειών διερευνούν το θέμα και οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Θα ληφθεί υπόψη βέβαια και το γεγονός ότι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι πολύ ακριβότερο από το φυσικό αέριο (τουλάχιστον 40-50% ακριβότερο) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μερίδια αγοράς στη θέρμανση.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Τσούζει”, ϋποθέσεις,“tsouzei”, ypotheseis