Τζιμ Θορπ, ο «Άνθρωπος από μπρούντζο»

Ήταν ινδιάνος και τον έλεγαν Φωτεινό Μονοπάτι. Υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου! Και έπεσε θύμα της μεγαλύτερης αδικίας στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος! Σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεκαετίες αργότερα η ΔΟΕ αναγνώρισε το λάθος, ζήτησε δημόσια συγγνώμη και αποκατέστησε ιστορικά το ένδοξο όνομά του, μόνο που ο ίδιος δεν ζούσε πια για να το χαρεί. Είχε φύγει με την πίκρα και το παράπονο…

Η ζωή του, από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία και

σε όλες τις λεπτομέρειές της, μοιάζει με καλοδουλεμένο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Όμως έγινε και κινηματογραφική ταινία! Το 1951 με τον τίτλο «Ο άνθρωπος από μπρούντζο» και τον Μπαρτ Λάνκαστερ στον ρόλο του αθλητή, που οι τότε επιδόσεις του σε εννιά από δέκα διαφορετικά αγωνίσματα θεωρούνται αξεπέραστες, κατ' αναλογία φυσικά των εποχών! Γι' αυτό και ορισμένοι επιμένουν ακόμη και σήμερα πως ο Τζιμ Θορπ ή αλλιώς Φωτεινό Μονοπάτι υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών. Ο Ολυμπιονίκης των Ολυμπιονικών!

Διέλυσε το Χάρβαρντ και νίκησε τον Αϊζενχάουερ

Ο Τζέιμς Φράνσις Θορπ, όπως ήταν το όνομα, με το οποίο καταχωρήθηκε κατά την γέννησή του, ήρθε στον κόσμο το 1887 (κατά άλλες πηγές το 1888) στην Οκλαχόμα, σε μια περιοχή περιορισμού των ινδιάνων. Μισός Σακ & Φοξ (της φυλής Μισκουόκι) από τον πατέρα του, που είχε και ιρλανδικό αίμα, και μισός Ποταουτόμι από την μητέρα του, που είχε και γαλλικές ρίζες. Ήταν εγγονός του καθ' όλα σεβάσμιου στον ινδιάνικο οικισμό Μαύρου Γερακιού, ο οποίος και του έδωσε το όνομα Wa-Tho-Huk, που σημαίνει Φωτεινό Μονοπάτι.

Διαβάστε ακόμα: «Υπερμαραθωνοδρόμος» του Κωνσταντίνου Καρνάζη


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα