Ξαφνική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Μήνυμα το κλείσιμο του κέντρου στο Λαύριο

Σημάδια ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει, αρχίζοντας από τα ΜΟΕ, αχνοφαίνονται στον ορίζοντα, λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για συνάντηση έγινε δεκτή απο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συναντήσεις θα γίνουν και μεταξύ των επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Χθες συμφωνήθηκε άλλη μία συνάντηση στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, του

Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Και οι δύο τόνισαν την σημασία της θετικής ατζέντας αλλά και την επανάληψη των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Μπορεί 10 μήνες μετά το Μητσοτακης “γιοκ” να δούμε λιγότερα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Οι γνωρίζοντας καλά το περιβάλλον που δημιουργείται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, υποστηρίζουν ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν και επιδιώκουν ήρεμα νερά. Η Άγκυρα έχει σταματήσει εδώ και μήνες τις προκλήσεις από αέρα, αλλά και την επιθετική ρητορική διά στόματος Ερντογάν και λοιπών αξιωματούχων, ενώ χθες μετά την πλήρη εκκένωση του στρατοπέδου στο Λαύριο, χώρου που φιλοξενούσε Κούρδους πρόσφυγες, η είδηση έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ σε χρόνο ρεκόρ. Το κέντρο υποδοχής του Λαυρίου είχε άλλωστε μπει στο…μάτι της γείτονος, αφού για την Άγκυρα ήταν …κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών του ΡΚΚ.

Χθες μεταφέρθηκαν και οι τελευταίοι 53 πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, ώστε να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με το κέντρο παραδόθηκε στο δήμο Λαυρεωτικής, και την Τουρκία να βλέπει πίσω από αυτήν την κίνηση ότι γίνεται ένα βήμα στα ελληνοτουρικά, καθώς φεύγει το “αγκάθι” του Λαυρίου.

Μάλιστα, Τούρκοι διεθνολόγοι συνέδεσαν την πλήρη εκκένωση του στρατοπέδου με την σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την συνάντηση Μητσοτακη-Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος είναι έτοιμος να βάλει την ατζέντα: εξοπλισμοί σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και Ανατολική Μεσόγειος, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να έχει διαμηνύσει ωστόσο προ ημερών ότι θέματα εξοπλισμών δεν μπορούν να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης. Ειδικά όταν η χώρα που εξοπλίζεται είναι και η χώρα που απειλείται.

Ανάκτηση εμπιστοσύνης
Για την Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν μπορεί να ανοίξει την πόρτα του διαλόγου και να βοηθήσει ώστε να γίνει ένα βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Κανείς δεν περιμένει θαύματα, ούτε τρέφει αυταπάτες ότι το όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” δεν είναι ζωντανό, ωστόσο οι δύο χώρες πρέπει να συνομιλούν και να κρατούν τους διαύλους της επικοινωνίας ανοιχτούς.

Αυτό θα επιχειρηθεί εκ νέου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει με νόημα και εκ των προτέρων τις κόκκινες γραμμές της χώρας, ότι δηλαδή μία είναι η διαφορά που μπορεί να συζητηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι θαλάσσιες ζώνες και η υφαλοκρηπίδα.

“Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία”, είπε μιλώντας στο Bloomberg προχθές ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων “θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το ένα, το βασικό προβλημα που έχουμε με την Τουρκία” δηλαδή την οριοθέτηση θαλλασίων ζωνών. Ξεκαθάρισε ωστόσο για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν ειναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. “Αυτά ειναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση”, κατέληξε.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα