Υπερψηφίστηκε με 176 «ναι» το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Τα «όχι» και οι απουσίες από την ψηφοφορία

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που πλέον καθιστά νόμο το κράτους τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι παρακολουθούντες από τα θεωρεία της Βουλής ήταν ίσως περισσότεροι από τους βουλευτές που είχαν παραμείνει στην αίθουσα, γεγονός που έδειχνε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που καθιερώνει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, εκ των οποίων 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 παρών.

Απουσίασαν 45 βουλευτές, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν.

Αρκετές απώλειες είχε η Νέα Δημοκρατία, καθώς 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ «όχι» ψήφισαν 20 βουλευτές και 31 βουλευτές απείχαν.

Ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλειος Γιογιάκας, Στέφανος Γκίκας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Ευρυπίδης Στυλιανίδης ,Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης.

Από τις αποχές ξεχωρίζουν αυτές του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και των υφυπουργών Μπουγά, Κεφαλά και Κελέτση.

Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 15, 2024

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απείχε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος νωρίτερα με μία ανάρτησή του στο Facebook προϊδέασε ότι δεν θα είναι παρών στην ψηφοφορία. Η Νίνα Κασιμάτη προσήλθε στην ψηφοφορία και κατά πληροφορίες ψήφισε παρών επί της αρχής, ενώ υπερψήφισε ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας που έδωσε το παρών, ψήφισε και αμέσως μετά αποχώρησε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, ενώ οι αποχές είναι 11: Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πούλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Μπαράν, Πάνας, Νικολαΐδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο μουσουλμάνος Αχμέτ Ιλχάν μετεστράφη και είπε «ναι» με επιστολική ψήφο, όπως και οι βουλευτές Βατσινά, Σπυριδάκη, Παρασύρης και Νικητιάδης.

Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών.

Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών».

Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών».

Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών».

Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών».

Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 11 Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 12 (Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών».

Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών».

Το ακροτελεύτιο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών».

ΠΗΓΗ: NEWSIT.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα