Ανδρέας Βορύλλας: Το κράτος πρέπει να καταρτίζει καταστάσεις που θα παρουσιάζουν την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας

Ανδρέας Βορύλλας: Το κράτος πρέπει να καταρτίζει καταστάσεις που θα παρουσιάζουν την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε ο βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νίκης, στην ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση για την κύρωση του ισολογισμού.

«Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρει στις σελίδες 60-61 ότι κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο επί της ορθότητας και της αξιοπιστίας των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του έτους 2021, προέκυψαν

σημαντικά ευρήματα τα οποία συνοψίζονται ως εξής: Δεν καταγράφονται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό, δηλαδή όλη η ακίνητη και κινητή περιουσία του κράτους είναι εκτός ισολογισμού», ανέφερε αρχικά ο Ανδρέας Βορύλλας.

«Δηλαδή κρατικές ιδιοκτησίες σε εδαφικές εκτάσεις, ακίνητα, νησιά και νησίδες, δάση, έργα υποδομών, όπως δρόμοι, γέφυρες, λιμενικές εγκαταστάσεις, τεχνιτές λίμνες, φράγματα, αρχαιολογικοί χώροι, θαλάσσιες ζώνες, μεταλλευτικές ζώνες, πάσης φύσεως οχήματα, τεχνικός εξοπλισμός, απουσιάζουν παντελώς από τον ισολογισμό, είναι σαν να μην υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Ανδρέας Βορύλλας: Το κράτος πρέπει να καταρτίζει καταστάσεις που θα παρουσιάζουν την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας

Σύμφωνα με τον κ. Βορύλλα, όλα τα παραπάνω αποτελούν ομολογία ότι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία «δεν έχουν απογραφεί σε ένα ενιαίο μητρώο παγίων και δεν έχει αποτιμηθεί η εύλογη αξίας τους. Δεν ελέγχονται για απαξιώσεις και καταστροφές, δεν αποσβένονται σε ετήσια βάση».

Μετά από δεκαετίες, «το γεγονός ότι το κράτος μας δεν έχει καταφέρει να καταγράψει την κινητή και ακίνητη περιουσία του εγείρει ερωτηματικά για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό και αν η δημόσια περιουσία προστατεύεται από καταπατήσεις, φθορές και κλοπές», υπογράμμισε ο Ανδρέας Βορύλλας.

Ο κ. Βορύλλας τόνισε ότι η «επιμέτρηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων γίνεται με το προηγούμενο λογιστικο πλαίσιο, δηλαδή δεν εφαρμόζεται πλήρως το υφιστάμενο λογιστικό πλαίσιο αλλά και το προηγούμενο». «Βασική αρχή της λογιστικής επιστήμης είναι ότι η κατάρτηση οικονομικών καταστάσεων γίνεται με την πλήρη εφερμογή ενός και μόνο λογιστικού πλαισίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Νίκη δεν μπορεί να δώσει την έγκρισή της για την κύρωση του απολογισμού του Κράτους του οικονομικού έτους 2021 και την κύρωση του ισολογισμού», κατέληξε.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/11/ΒΟΡΥΛΛΑΣ-08.11.2023.mp4

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα