Δημογραφική «βόμβα» μεγατόνων ανέδειξε η ΕΛΣΤΑΤ: Το 2022 είχαμε τις λιγότερες γεννήσεις των τελευταίων 90 ετών – Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι!

ΕΛΣΤΑΤ – Γεννήσεις 2022: Η Ελλάδα συρρικνώνεται και πεθαίνει με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς, άλλα τα κόμματα εξουσίας παραμένουν παγερά αδιάφορα γι’ αυτόν τον εθνικό εφιάλτη. Ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας που να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, περνάει στα «ψιλά» των ειδήσεων σαν μια δυσάρεστη στατιστική που ίσως αλλάξει προς το καλύτερο με κάποιον… «μαγικό» τρόπο.

Τις τελευταίες μέρες, όλα τα ΜΜΕ

ασχολούνται καθημερινά με την εκτεταμένη φθορά ενός πάλαι ποτέ συμβόλου εθνικής «ευημερίας», του στεγάστρου Καλατράβα. Δικαιολογημένη η κατακραυγή για τις κατασκευές των Ολυμπιακών αγώνων που αφέθηκαν στη μοίρα τους και έφτασαν να είναι επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, όμως το στέγαστρο Καλατράβα είναι μια άψυχη υποδομή που αργά ή γρήγορα θα επισκευαστεί.

Το έμψυχο δυναμικό της χώρας που «σβήνει» με ραγδαίους ρυθμούς είναι αφάνταστα χειρότερο πρόβλημα. Και δυστυχώς κανείς από τους ιθύνοντες δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή τη δημογραφική «αυτοκτονία».

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν και αφορούν το 2022, αποτυπώνουν όχι απλά μια κατάρρευση της ανανέωσης του πληθυσμού, άλλα έναν δημογραφικό όλεθρο που μόνο σε συνθήκες πολέμου θα μπορούσε να παρατηρηθεί. Το 2022 παρατηρήθηκε μια πρωτοφανής μείωση των γεννήσεων, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα οι γεννήσεις παρουσίασαν μείωση 10,3% σε σχέση με το 2021 και περιορίσθηκαν σε 76.541. Από την άλλη πλευρά οι θάνατοι ανήλθαν σε 140.801 καταγράφοντας μια μικρή μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021. Το επαναλαμβάνουμε για να γίνει εντελώς κατανοητό: 76.541 γεννήσεις, έναντί 140.801 θανάτων! Σχεδόν δύο θάνατοι αντιστοιχούσαν σε μία γέννηση για το 2022! Με αυτούς τους εφιαλτικούς ρυθμούς υποχώρησης της γεννητικότητας, επιστημονικοί φορείς εκτιμούν ότι το 2050 η Ελλάδα θα έχει μόλις 7.500.000 κατοίκους!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το 1980 οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και είναι οι λιγότερες των τελευταίων 90 ετών, από όταν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει ούτε μισή δήλωση γι’ αυτό το εθνικό δράμα, γιατί τις τελευταίες μέρες είναι… απασχολημένος με το να στηρίζει τις περιοδείες των «γαλάζιων» υποψήφιων σε Περιφέρειες.

Η πλήρης απουσία της πολιτικής πρόνοιας για τους νέους γονείς φέρνει σε δεινή θέση τα ανδρόγυνα, με αποτέλεσμα να διστάζουν οι νέοι μπροστά στην προοπτική της τεκνογονίας. Αντί για γενναίες οικονομικές πολιτικές προς τα ζευγάρια που θα ενθάρρυναν την δημιουργία οικογένειας, επικρατεί όλο και περισσότερο η οικονομική ανασφάλεια που απορρέει από την ακρίβεια και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Η φτωχοποίηση πυροδοτεί συνεχώς το «τέρας» της δημογραφικής κρίσης.

Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει καμία λογική στην πολιτική διαχείρισης του δημογραφικού.

Θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει τις διαρροές προς τα «δεξιά», ανακοίνωσε τη σύσταση Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δήθεν για να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση της υπογεννητικότητας. Λίγους μήνες μετά ήρθε το αντεργατικό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για να φέρει 13ωρο, 6ήμερη εργασία και δουλειά τις Κυριακές για κάποιους κλάδους.

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι νέοι θα έχουν καλύτερες αποδοχές, περισσότερη άνεση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνουν οικογένεια και να ασχοληθούν με αυτή, τους έβαλε ακόμα πιο βαθιά στην εργασιακή γαλέρα. Ήδη οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν μακράν τις περισσότερες ετήσιες ώρες εργασίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικά από την επιβίωση της ίδιας της Ελλάδας. Γι’ αυτό και οδεύουμε από το κακό στο χειρότερο…

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημογραφική, ΕΛΣΤΑΤ, 2022, – Σχεδόν,dimografiki, elstat, 2022, – schedon