Ελληνοτουρκικά: Έρχεται το τουρκικό Ναυτικό των 55+ κόμβων στο Αιγαίο

12:24 3/1/2021 - Πηγή: Sportime
Ελληνοτουρκικά: Έρχεται το τουρκικό Ναυτικό των 55+ κόμβων στο Αιγαίο Turkish Assault Boat Project, τη στιγμή, που στην Ελλάδα ακόμη παιδευόμαστε να πάρουμε φρεγάτες.

Ελληνοτουρκικά: Άλλο ένα σημαντικό ναυπηγικό εξοπλιστικό

πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ναυτικής ισχύος της Τουρκίας στην Μεσόγειο ξεκίνησε η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), σύμφωνα με δημοσίευμα του Defence-point.gr.

Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και ένα έτος να ολοκληρώσει την εξυγίανση, υποτίθεται, της ναυπηγικής βιομηχανίας σε συνδυασμό με την ανάθεση των χρυσοφόρων συμβολαίων για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO 200HN και της ναυπήγησης των τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών αποστολών, με προτάσεις βασισμένες σε ξένες σχεδιάσεις, οι Τούρκοι προχώρησαν στην υπογραφή σύμβασης για την ολοκλήρωση της σχεδίασης της νέας γενιάς πυραυλακάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία αμφισβητεί με Navtex περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης!

Έρχεται το τουρκικό Ναυτικό των 55+ κόμβων στο Αιγαίο

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Turkish Assault Boat Project» και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πλήρη απεξάρτησης της Τουρκίας από ξένες ναυτικές σχεδιάσεις μια απόφαση που ελήφθη πριν από 24 χρόνια από την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ.

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2014 και τότε οι προδιαγραφές αφορούσαν τη σχεδίαση και ναυπήγηση 10 ταχέων ευέλικτων πυραυλοφόρων σκαφών με μήκος μέχρι και 45 μέτρα και εκτοπίσματος μέχρι 240 τόνους, εξοπλισμένα με 2-4 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας, τηλεχειριζόμενα πολυβόλα/πυροβόλα και περιορισμένες δυνατότητες αεράμυνας.

Στόχος των Τούρκων ήταν και όπως φαίνεται το πέτυχαν η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και σε αυτό το ναυπηγικό πρόγραμμα κάτι που όπως φαίνεται το πέτυχαν αν κρίνουμε από τα οπλικά συστήματα και τους αισθητήρες που θα εξοπλίσουν τα νέα σκάφη.

Η υπογραφή της σύμβασης ανακοινώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου από την ιστοσελίδα savunmasanayist και ανάδοχος του προγράμματος είναι η τουρκική εταιρεία STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.) η οποία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από την σχεδίαση και επίβλεψη της ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης «Ada» & «Istanbul».

Όπως φαίνεται το νέο ταχύπλοο σκάφος του Τουρκικού Ναυτικού θα βασιστεί σχεδιαστικά στο σκάφος τύπου FAC-55+ της εταιρείας STM το οποίο είχε παρουσιαστεί επίσημα δημοσίως το Νοέμβριο του 2016 στην έκθεση IDEAS 2016 στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου αυτής το σκάφος ήταν αποτέλεσμα διετούς προσπάθειας έρευνας και σχεδιασμού και είχε προταθεί για τις Ναυτικές Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν που το 2016 αναζητούσε μια κατάλληλη πρόταση για την αγορά 6 σκαφών χωρίς όμως επιτυχία.

Πηγή: armyvoice.gr

Το άρθρο Ελληνοτουρκικά: Έρχεται το τουρκικό Ναυτικό των 55+ κόμβων στο Αιγαίο εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα