Η ιστορία και η αδικία για την αφρικανική σκόνη που δεν θα σας πει κανείς

Ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια και πονόλαιμος είναι μερικά από τα… κακά που φέρνει η σκόνη από την Αφρική.

Κάθε χρόνο, από τον Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο η σκόνη της Σαχάρας ξεκινά ένα ταξίδι άνω των 10.000 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.

Η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, είναι η μεγαλύτερη μεταφορά σκόνης στον πλανήτη. Μάλιστα, τα σύννεφα σκόνης από την έρημο Σαχάρα είναι συχνά τόσο μεγάλα που φαίνονται από το διάστημα.

Η σκόνη αυτή, αν χρειαζόταν να μεταφερθεί θα απαιτούνταν 689.290 ανατρεπόμενα φορτηγά.

Τι

περιλαμβάνει όμως η σκόνη της Σαχάρας.

Η αφρικανική σκόνη είναι πλούσια σε φώσφορο, ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών καθώς και σίδηρο, που δίνει στη σκόνη της Σαχάρας το πλούσιο κόκκινο χρώμα της.

Ο σίδηρος αυτός, όταν καταλήγει στη θάλασσα, αποτελεί την τροφή του φυτοπλαγκτόν το οποίο είναι υπεύθυνο για το μισό οξυγόνο που παράγεται στους ωκεανούς του κόσμου καθώς και την πρόσληψη του μισού διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.

Η ιστορία και η αδικία για την αφρικανική σκόνη που δεν θα σας πει κανείς

Η… σκληρά εργαζόμενη σκόνη της Σαχάρας παίζει επίσης βασικό ρόλο στην καταστολή του σχηματισμού τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κάθε τρεις έως πέντε ημέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του βόρειου ημισφαιρίου, οι καταιγίδες σκόνης εγκαταλείπουν την αφρικανική ακτή σχηματίζοντας ένα στρώμα ζεστού, σκονισμένου αέρα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα βροχόπτωσης μέχρι την Καλιφόρνια.

Καθώς οι καταιγίδες σκόνης απομακρύνονται από τη βόρεια Αφρική, τραβάνε την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Η ίδια η σκόνη καταστέλλει το σχηματισμό νεφών και εμποδίζει τις τροπικές καταιγίδες να ενταθούν.

Η σκόνη από την Σαχάρα είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την βιοποικιλότητα του πλανήτη. Όμως κανείς… δεν το λέει αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Άρης: Δεν μπορεί να έχει αυτό το συμβόλαιο ο Ζαμόρα

Τελικά ο Τζακ στον Τιτανικό θα μπορούσε να είχε σωθεί;

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα