Η ύποπτη(;) ΕΠΟ, η «ξύλινη» FIFA και στη… μέση ο Άρης

Ανίκανη ή με δόλο; Η δημοσιοποίηση της επίσημης ετυμηγορίας και του σκεπτικού της FIFA για την υπόθεση της παλιάς ΠΑΕ προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την στάση της ΕΠΟ γύρω από το θέμα.

Η πρωτοφανής τιμωρία που έφαγε η ελληνική ομοσπονδία για τους χειρισμούς της  σε μια απλή υπόθεση (όπως ήταν το αν ο Άρης είχε το δικαίωμα ή όχι να χρησιμοποιήσει τον Ντουρμισάι ή όχι)

σε κάνει να αναρωτιέσαι. Κάποιος θα πει ότι δίκασε με βάσει το ελληνικό Δίκαιο, όμως εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη και το θέμα με τα χρέη της παλιάς «κίτρινης» ΠΑΕ δεν όφειλε να… καρατσεκάρει τα δεδομένα κατόπιν επαφής με τη FIFA;

Επιπλέον η ΕΠΟ δεν ήταν αυτή που προέτρεπε τους «κίτρινους» να αγνοήσουν τα έγγραφα με τις οφειλές καθώς αν τα παραλάμβαναν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποδέχονται πως αποτελούν συνέχεια της παλιάς ΠΑΕ;

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν γνώριζε ότι η στάση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έχει αλλάξει; Κι αν δεν το γνώριζε δεν ήταν υποχρεωμένη να επικοινωνήσει με τη FIFA έτσι ώστε να είναι καθόλα ενημερωμένη προκειμένου να συμβουλεύσει σωστά τις ελληνικές ομάδες και τον Άρη;

Αντί αυτού συνέχισε να «κοιμίζει» τους Θεσσαλονικείς  οι οποίοι τελικά κρίθηκαν ένοχοι, διότι σύμφωνα με την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA «απέτυχαν να πειθαρχήσουν και να ανταποκριθούν στις αποφάσεις που είχαν παρθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και με τις οποίες το συγκεκριμένο πειθαρχικό όργανο είχε επιβάλλει απαγόρευση μεταγραφών στον συγκεκριμένο σύλλογο»!

Από την πλευρά της η «κίτρινη» ΠΑΕ κινήθηκε σωστά και στις δύο περιπτώσεις. Προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον Ντουρμισάι απευθύνθηκε στο αρμόδιο όργανο της χώρας, δηλαδή την ΕΠΟ. Δεν πήρε μόνη της την πρωτοβουλία να να βάλει τον παίκτη να παίξει.

Γι αυτό και στη συγκεκριμένη υπόθεση το λογικό και το πιθανότερο είναι ο Άρης να δικαιωθεί από το CAS.

Οσον αφορά το θέμα των χρεών της παλιάς ΠΑΕ που είναι πιο πολύπλοκο, πάλι οι Θεσσαλονικείς κινήθηκαν νόμιμα. Σίγουρα δεν είναι και τόσο ωραίο μια ομάδα να προχωράει σε εκκαθάριση και κάποιοι παίκτες να χάνουν τα λεφτά τους. Όμως από τη στιγμή που υπήρχε νόμος του κράτους είχε έννομο συμφέρον και καλά έκανε.

Και ερχόμαστε στην στάση της FIFA που τη θεωρώ απαράδεκτη νομικά και ηθικά. Δεν γίνεται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση κι ενώ υπάρχουν ένα σωρό δεδικασμένα να λες ότι δεν δέχεσαι ότι υπάρχει νέα εταιρεία.

Αν θες να το κάνεις βγες επίσημα και βάλε ένα deadline ότι από το τάδε έτος, μήνα και μέρα πλέον αλλάζει το πράμα. Και φυσικά το deadline αυτό θα πρέπει να μπει σε βάθος 1-2 ετών προκειμένου όσες ομάδες (μεταξύ των οποίων και ο Άρης) βρίσκονταν εκείνο το διάστημα σε καθεστώς εκκαθάρισης και σύσταση νέας ΠΑΕ να μπορέσουν να την ολοκληρώσουν. Δεν γίνεται να τις «κρεμάς» ενόσω βρίσκονται στη διαδικασία όταν εσύ αποφάσισες ξαφνικά να δικάζεις με άλλο σύστημα.

Η FIFA όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά επιπλέον δικαιώνει αναδρομικά(!!!) παίκτες που προσέφυγαν πριν πολλά χρόνια στις αρμόδιες επιτροπές. Συγγνώμη, αλλά και νομικός να μην είσαι καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν στέκει.

Επίσης oκ υπάρχει το αυτοδιοίκητο, όμως δεν μπορεί η παγκόσμια Ομοσπονδία να είναι πάνω από όλους τους νόμους των κρατών και να κάνει ό,τι θέλει, Πρέπει να υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Άλλωστε και η ίδια, αλλά και η UEFA δεν είναι και oi πιο… τίμιες στον κόσμο. Πρόχειρα μόνο μπορώ να σκεφτώ τα σκάνδαλα των Μπλάτερ, Χαβελάνζε και Πλατινί.

Όσον αφορά την ευθύνη του Άρη υπάρχει και αυτή. Και εντοπίζεται στο εφησύχασε με όσα του είπε η ΕΠΟ γιατί ήταν βολικά. Έχοντας όμως τη συγκεκριμένη Ομοσπονδία απέναντί του δεν θα έπρεπε να το κάνει. Έπρεπε να ψαχτεί περισσότερο και να πονηρευτεί. Να είναι σίγουρος για τα βήματα που θα κάνει.

Πλέον θα πρέπει να κυνηγήσει την περίπτωση στο CAS, όμως ή πιο άμεση και σίγουρη δίοδος επίλυσης είναι μέσω του μνημονίου της Κυβέρνησης με τη FIFA. Ηδη οι άνθρωποι της ομάδας έχουν ρίξει εκεί το βάρος προχωρώντας σε διαδοχικές επαφές με τους αρμόδιους.

Άλλωστε αποτελεί δέσμευση όπως εκφράστηκε και από τον Γεραπετρίτη και από τον Αυγενάκη, αλλά και από τον πρόεδρο της ελληνικής Ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένο.

Αφού μάλιστα η κυβέρνηση κόπτεται τόσο για την κοινωνική συνοχή ας το κάνει και για τον Άρη. Ο Τσίπρας υποτίμησε επιδεικτικά τη δυναμική των «κίτρινων» κατά τη θητεία του και τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Στην τελευταία ΔΕΘ όμως έτρεχε στο περίπτερο της ΠΑΕ για φωτογραφίες και χαμόγελα. Καλό θα είναι το λάβουν υπόψιν οι νυν κυβερνώντες.

ΥΓ: Ο Άρης πρέπει να κινηθεί άμεσα και να προχωρήσει σε όσες περισσότερες ανανεώσεις μπορεί προκειμένου ως τις 30/6 που έχει δικαίωμα. Ακόμη και με παίκτες που δεν είχε σκοπό να τους κρατήσει. Πρέπει να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο και να έχει μια βάση ποδοσφαιριστών.

ΥΓ1: Εφόσον με το θέμα λήξει με το καλό, αν ήμουν ΠΑΕ Άρης θα κυνηγούσα ΕΠΟ και FIFA για διαφυγόντα κέρδη, δυσφήμιση και ό,τι άλλο μπορούσα. Ακόμη και να μην είχα πιθανότητες δικαίωσης θα το έκανα για ηθικούς λόγους.

Το άρθρο Η ύποπτη(;) ΕΠΟ, η «ξύλινη» FIFA και στη… μέση ο Άρης εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα