Ο Παναθηναϊκός «άλωσε» το Βελιγράδι και περιμένει τη Μακάμπι στην «κόλαση» του ΟΑΚΑ για να «σφραγίσει» την πρόκριση!

23:49 2/5/2024 - Πηγή: Sportime

Μετά  4άδα φωτιά (Ναν 27π., 4ασ., Σλούκας 20π., 8ριμπ., 6ασ., Λεσόρ 17π., 7ριμπ., 3ασ., Μήτογλου 13π., 4ριμπ., 3ασ.) και τον Παπαπέτρου να είναι και πάλι πολύτιμος, ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Μακάμπι στο «παιχνίδι της» (πηγαίνοντας το σκορ ψηλά δηλαδή), επικρατώντας στο Βελιγράδι με 95-88!

Έτσι η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ισοφάρισε τη σειρά των πλέι οφ της Euroleague σε 2-2 και

πλέον στις 8 Μαΐου περιμένει τους Ισραηλινούς στο ΟΑΚΑ για να «σφραγίσει» την πρόκριση στο Final-4 του Βερολίνου!

Για τη Μακάμπι που είδε τον ηγέτη της Γουλέντ Μπάλντγουιν να αγωνίζεται για μόλις 7:25 λεπτά καθώς υπέστη υποτροπή στον τραυματισμό του,
ο Λορέντζο Μπράουν είχε 17 πόντους και 5 ασίστ, ο Τζος Νέμπο 12π. και ο Μπλατ και Κόλσον από 14. Το τραγικό όμως 9/34 τρίποντα και η αδυναμία να εκμεταλλευθούν τα περισσότερα από τα 15 επιθετικά ριμπάουντ που κέρδισαν τους στοίχισαν.

Το 29-26 του πρώτου δεκαλέπτου, αλλά και το 50-49 τα λέει όλα για την εικόνα του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο. Οι δύο ομάδες σκόραραν με άνεση,  με την ίδια άνεση όμως «έτρωγαν» στην άμυνα τους πόντους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά στην άμυνα και σε συνδυασμό με τον «ζεστό» Ναν (11π. στο α’ δεκάλεπτο) ξέφυγαν με 7π. (13-20) στο 6′.

Στο τελευταίο τετράλεπτο ομως η ομάδα του Κάτας άρχισες να «βομβαρδίζει» απο τα 6,75μ. (τα περισσότερα ήταν ακάλυπτα) τρέχοντας ένα εντυπωσιακό 16-6 για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 29-26. Μπλατ, Ριβέρο και Κόλσον έδωσαν πολύτιμες λύσεις, η Μακάμπι «χτυπούσε» στην άμυνα τον ευάλωτο Ναν και κάπως έτσι γύρισε η εικόνα του ματς.

Το κακό για την ομάδα του Αταμάν ήταν ότι επέτρεψε στη Μακάμπι να ολοκληρώσει το πρώτο ημίχρονο χωρίς να υποπέσει σε κανένα λάθος! Την ίδια ώρα ο ίδιος είχε κάνει έξι, εκ των οποίων τα δύο ο Κέντρικ Ναν. Είναι χαρακτηριστικό οτι στα δύο πρώτα δεκάλεπτα οι Ισραηλινοί είχαν πάρει 10 πόντους από λάθη των πράσινων, μηδέν, προφανώς το τριφύλλι.

Οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του Β΄δεκαλέπτου, μικρό όμως (32-27, 40-36), ενώ ένα buzzer beater του Ναν στο τέλος, διαμόρφωσε το σκορ της ανάπαυλας στο 50-49.

Το 14/20 (70.0%) της Μακάμπι και του 16/21 (76.2%) του Παναθηναϊκού στα δίποντα, φανέρωνε την ευκολία με την οποία οι δύο αντίπαλοι έφταναν στο καλάθι μέσα από τη γραμμή των 6.75μ.Το 3ο δεκάλεπτο παίχθηκε σε έναν πιο σετ ρυθμό, με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο «σκληρός» στην άμυνα παίζοντας για κάποια λεπτά με 5άδα, Καλαίτζάκη, Γκραντ, Ναν, Μήτογλου και Λεσόρ (4 στο τελευταίο δίλεπτο). Ετσι οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που οδηγούσαν την κούρσα πλέον (50-55, 60-63), ενώ ένα καλάθι και φάουλ έφερε το τριφύλλι για πρώτη φ0ρά στο +6 (68-74) μετά από πολύ πολύ ώρα.Μπαίνοντας στο 4ο και τελευταίο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός είχε προβάδισμα πέντε πόντων, αλλά και να διαχειριστεί τα 4 φάουλ του Ναν και τα τρία φάουλ των Μήτογλου, Λεσόρ, και Γκραντ.Αυτό που επέτρεψε ο Παναθηναϊκός να γίνει δεν είχε διαφανεί ως τότε. Άφησε τη Μακάμπι να απαντήσει με ένα 13-1(!) με αποτέλεσμα η ομάδα του Κάτας να ξεφύγει από το πουθενά με 7 πόντους (82-75), 6,5 λεπτά πριν το τέλος. Κάπου εκεί λειτούργησε και πάλι το ένστικτο αυτοσυντήρησης των πράσινων και οι προσωπικότητες κάποιων παικτών. Οπως ο Ναν, ο Σλούκας, ο Παπαπέτρου και ο Λεσόρ.Αντιθέτως η ομάδα του Κάτας απέδειξε και πάλι οτι είναι αφελής και αδύναμη πνευματικά όταν πιέζεται. Ο Λεσόρ με 2/2 βολές έκανε το 88-91 με 1:36 για το τέλος, ενώ ο Κώστας Σλούκας με μεγάλο σουτ έδωσε αέρα 5 πόντων (88-93) με 1 λεπτό για το τέλος.Τα πάντα είχαν κριθεί πλέον και το τρομερό επιμέρους 20-6 στα τελευταίο 6λεπτο μετά το -7 τα λέει όλα. Οι Ισραηλινοί δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τα 4 φάουλ των Λεσόρ και Ναν, έμειναν άποντο στο τελευταίο τρίλεπτο και ουσιαστικά κατέρρευσαν όπως και στο 3ο ματς της σειράς, απλά τότε ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να τους τιμωρήσει με το τελευταίο σουτ του Ναν.Το φινάλε του ματς βρήκε τους πράσινους να γίνονται ένα «κουβάρι», να πανηγυρίζουν έξαλλα και να δέχονται τα συγχαρητήρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλά και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που βρέθηκε στην Aleksandar Nikolic Hall.

Τα δεκάλεπτα: 29-26, 50-49, 69-74, 88-95

Δείτε εδώ το αναλυτικό φύλλο αγώνα 

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός, Βελιγράδι, Μακάμπι, ΟΑΚΑ,panathinaikos, veligradi, makabi, oaka