Πετρέλαιο: Δεν πάει το μυαλο σας στις χώρες που παράγουν το περισσότερο

Πετρέλαιο: Δεν πάει το μυαλό σας στις χώρες που παράγουν τον περισσότερο μαύρο χρυσό στον πλανήτη.

Πολλοί ίσως πιστεύουν πως οι αραβικές χώρες είναι αυτές που ηγούνται στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου για έκτη συνεχή χρονιά το 2023, σύμφωνα με νέα

έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 12,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (b/d) το 2023 — επίπεδο που ξεπέρασε το αμερικανικό και παγκόσμιο ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων b/d που σημείωσαν οι ΗΠΑ το 2019.

Η παραγωγή πετρελαίου έφτασε επίσης σε υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2023 σε περισσότερα από 13,3 εκατομμύρια b/d.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιοδήποτε έθνος ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τις Διεθνείς Ενεργειακές Στατιστικές μας, τα τελευταία έξι συνεχόμενα χρόνια», έγραψε η EIA στην έκθεσή της, σημειώνει το foxbusiness.com.

Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου για έκτη συνεχόμενη χρονιά το 2023, σύμφωνα με την EIA.

Πετρέλαιο: Δεν πάει το μυαλο σας στις χώρες που παράγουν το περισσότερο

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου πέρυσι, έχοντας συνολικά 32,8 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (b/d).

Οι τρεις χώρες έχουν παράγει περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη από το 1971, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Οι επόμενες τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής — Καναδάς, Ιράκ και Κίνα — παρήγαγαν συνολικά 13,1 εκατομμύρια b/d το 2023, ελαφρώς περισσότερο από αυτό που παρήχθη μόνο στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ακολούθησαν τις ΗΠΑ στην παραγωγή πετρελαίου και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προέβλεψε ότι καμία από τις δύο δεν είναι πιθανό να φτάσει στην κορυφή των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον.

Η άνοδος της παραγωγής στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 2009 ειδικά λόγω της παραγωγής στη λεκάνη Permian, η οποία καλύπτει το δυτικό Τέξας και το ανατολικό Νέο Μεξικό

Η έκθεση της EIA σημείωσε ότι η Ρωσία είχε πρωτοστατήσει στον κόσμο στην παραγωγή αργού πετρελαίου το 2017, αλλά η αύξηση της παραγωγής έχει υποχωρήσει από τότε. Η Ρωσία αντιμετώπισε κυρώσεις στις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες από τότε που ξεκίνησε την εκ νέου εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσαν περικοπές παραγωγής τον Νοέμβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023 κατά 500.000 b/d.

Διαβάστε επίσης:

Είναι επίσημο: Το ανθρώπινο είδος κινδυνεύει από την τεχνητή νοημοσύνη

Airbnb: Προσοχή αν έχετε αυτό στο σπίτι που νοικιάζετε – Αλλάζουν

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα