Πως επηρεάστηκε η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1 από το ατύχημα του Χάμιλτον

Βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1: Το GP του Κατάρ εκτυλίχθηκε με δραματικές συνέπειες τόσο για την ατομική όσο και για την ομαδική κατάταξη, ιδιαίτερα στον απόηχο της σύγκρουσης με τους οδηγούς της Mercedes , Lewis Hamilton και George Russell . Ενώ οι δομικές θέσεις των ομάδων και των οδηγών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό άθικτες, οι βαθμολογικές διαφορές παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Η Mercedes,

που αρχικά ήταν έτοιμη να επεκτείνει το προβάδισμά της έναντι της Ferrari στην κατάταξη κατασκευαστών, αντιμετώπισε αποτυχίες λόγω της σύγκρουσης. Η απουσία του Carlos Sainz της Ferrari από τον αγώνα τους παρείχε περαιτέρω μια ισχυρή ευκαιρία να προκριθεί από την ομάδα του Maranello. Ωστόσο, η συντριβή διέλυσε τις ελπίδες τους για έναν αξιοπρεπή τερματισμό πόντων.

Παρά την αποχώρηση του Χάμιλτον, ο Ράσελ επέδειξε αξιοσημείωτη ταχύτητα, ανεβαίνοντας από πίσω για να εξασφαλίσει μια αξιέπαινη τέταρτη θέση. Κατά συνέπεια, η Mercedes κέρδισε οριακό πλεονέκτημα έναντι της Ferrari, συγκεντρώνοντας δύο βαθμούς στο κύριο γεγονός και επιπλέον οκτώ πόντους στο Sprint, με την ποινή των πέντε δευτερολέπτων του Charles Leclerc να συνεισφέρει περαιτέρω στο προβάδισμά της. Η διαφορά πόντων είναι πλέον 28 στη βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1.

Η στιγμή του ατυχήματος που η ομάδα της Mercedes έζησε ένα εφιάλτη. Η έξοδος έριξε τον Hamilton και Russel στη βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1 του 2023

Μπροστά από το GP του Κατάρ, ο Λάντο Νόρις και ο Τζορτζ Ράσελ ήταν ισόβαθμοι στην 7η και 8η θέση. Ο Norris, κερδίζοντας έναν επιπλέον βαθμό στο Sprint, προηγήθηκε. Στον αγώνα, οι φιλοδοξίες του Ράσελ υπέστησαν ένα πλήγμα μετά τη σύγκρουση, επιτρέποντας στον Νόρις να τερματίσει μία θέση ψηλότερα. Η ισχυρή απόδοση του Russell σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τονίζει τη χαμένη ευκαιρία, δεδομένης της αρχικής θέσης του στη δεύτερη θέση.

Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Ένας δολοφόνος έξω απ΄ το σπίτι σουΧίλιος Αναστάσιος μέσα στις 10 πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας5 +1 βόμβες μεταγραφικές κινήσεις που συγκλόνισαν το MotoGPF1: Στον Πάριο γιόρτασε τα γενέθλια του ο Max VerstappenWRC Ιαπωνίας: Νέα υπερειδική διαδρομή για ένα επικό φινάλε της σεζόνΒαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1: Η McLaren αναδείχθηκε ως ο κύριος δικαιούχος στον απόηχο του GP του Κατάρ

Ο Όσκαρ Πιάστρι αναδείχθηκε ως ένας ξεχωριστός ερμηνευτής, ξεπερνώντας το χάος για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στο Κατάρ. Δεύτερος μόνο μετά τον πρωταθλητή Max Verstappen με μόλις 7 πόντους το Σαββατοκύριακο, ο Piastri έδειξε την ανδρεία του. Ο Αυστραλός πρωτάρης είναι πλέον σε ρολό με δύο διαδοχικά βάθρα και μια νίκη στο Sprint στην τσάντα του. Ένας τερματισμός στο διπλό βάθρο για τη McLaren, με τον Oscar Piastri στο P2 και τον Lando Norris στο P3, σφράγισε το 500ο βάθρο της F1 για τη McLaren σε ένα φανταστικό Σαββατοκύριακο για την παπάγια, αφού ο Piastri κέρδισε τον αγώνα σπριντ του Σαββάτου.

Παρά την πολλά υποσχόμενη εκκίνηση του P3, ο Hamilton δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει βαθμούς στον αγώνα και να πάρει διαφορά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1. Ωστόσο, οι αγώνες του Perez επέτρεψαν στον Hamilton να τον ξεπεράσει με 3 πόντους, εκμεταλλευόμενος το Sprint όπου ο Perez αποσύρθηκε. Η σύγκρουση της Mercedes σήμανε σημείο καμπής, με τη McLaren να κερδίζει τα περισσότερα, μειώνοντας τη διαφορά από την Aston Martin κατά 38 βαθμούς. Στην κάτω μεσαία γραμμή, οι Άλπιν και Γουίλιαμς διατήρησαν θέσεις, αλλά ο Βάλτερι Μπότας ώθησε την Alfa Romeo από την 9η στην 8η, ξεπερνώντας τον Νίκο Χούλκενμπεργκ του Χάας

Η Alfa Romeo, έξι βαθμοί σαν θαύμα στο Κατάρ
Εκμεταλλευόμενη τα αγωνιστικά δεδομένα και τις πολυάριθμες ποινές που επιβλήθηκαν στους αντιπάλους της, η Alfa Romeo πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα της σεζόν κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Κατάρ. Αρκετά για να αναζωπυρωθεί η αγωνία για την 7η θέση μεταξύ των Κατασκευαστών.

Εν μέσω του χάους του πρωταθλήματος, η Red Bull και ο Max Verstappen παρέμειναν αμέτοχοι, οδηγώντας και στα δύο charts από την αρχή της σεζόν. Η κυριαρχία τους ήταν ακλόνητη, αφήνοντας το υπόλοιπο γήπεδο να διεκδικήσει τα υπόλοιπα σκραπ.

Βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1:
Pos Οδηγός Ομάδα Πόντοι
1 Μαξ Φερστάπεν RED BULL RACING HONDA RBPT 433
2 Σέρχιο Πέρεθ RED BULL RACING HONDA RBPT 224
3 Λιούις Χάμιλτον MERCEDES 194
4 Φερνάντο Αλόνσο ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 183
5 Κάρλος Σάιντζ FERRARI 153
6 Charles Leclerc FERRARI 145
7 Λάντο Νόρις McLaren Mercedes 136
8 Τζορτζ Ράσελ MERCEDES 132
9 Όσκαρ Πιάστρι McLaren Mercedes 83
10 Λανς Στρολ ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 47
11 Πιερ Γκασλί ALPINE RENAULT 46
12 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 44
13 Αλεξάντερ Άλμπον WILLIAMS MERCEDES 23
14 Βάλτερι Μπότας ALFA ROMEO FERRARI 10
15 Νίκο Χούλκενμπεργκ HAAS FERRARI 9
16 Ζου Γκουανιού ALFA ROMEO FERRARI 6
17 Γιούκι Τσουνόντα ALPHATAURI HONDA RBPT 3
18 Κέβιν Μάγκνουσεν HAAS FERRARI 3
19 Liam Lawson ALPHATAURI HONDA RBPT 2
20 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0
21 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0
22 Ντάνιελ Ρικιάρντο ALPHATAURI HONDA RBPT 0

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1 και η πορεία ανα Grand Prix

Βαθμολογία Κατασκευαστών F1:
Pos Ομάδα Πόντοι
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 657
2 MERCEDES 326
3 FERRARI 298
4 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 230
5 McLaren Mercedes 219
6 ALPINE RENAULT 90
7 WILLIAMS MERCEDES 23
8 ALFA ROMEO FERRARI 16
9 HAAS FERRARI 12
10 ALPHATAURI HONDA RBPT 5

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Ο Max Verstappen Πρωταθλητής F1 για το 2023CFMoto 800MT Explore Edition η παρουσίαση που πρέπει να δεις πριν αγοράσειςF1 Κατάρ Γκραν Πρι 2023: Προβλέψεις αγώνα F121o Motor Festival και ο απόηχος δεν σταματά…

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα