Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: «Βουνό» οι αγωγές των αποδήμων, διεκδικούν 3 εκατ. ευρώ – Η Κεραμέως είναι ακόμα «ανήξερη»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να εξαφανίσει από τη δημόσια σφαίρα το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, το οποίο αφορά τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ομογενών και τη δόλια χρήση τους από την ευρωβουλευτή. Όμως οι άλλες χώρες δεν λειτουργούν σε ρυθμούς συγκάλυψης όπως γίνεται στην Ελλάδα, κι έτσι οι αγωγές των ομογενών κατά του ελληνικού δημοσίου γίνονται «βουνό».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 140 αποδήμους να έχουν καταθέσει ατομικές ή και κοινές αγωγές ενώ έχουν κοινοποιηθεί στο

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Παράλληλα ανάβει νέα «φωτιά» στο σκάνδαλο, η ανακοίνωση δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους, όπου αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την παρανομία της παραβίασης των δεδομένων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικών: «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ. του e-mail των ψηφοφόρων) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλύπτει μέχρι τέλους τη Νίκη Κεραμέως, που μετά τις καρατομήσεις των «αυτοφωράκηδων» Σταυριανουδάκη – Θεοδωρόπουλου, συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το αφήγημα της «ανήξερης» που δεν γνώριζε τις παρανομίες που γίνονταν στο ίδιο της το υπουργείο. Να θυμίσουμε ότι στις πρώτες μέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο, η Κεραμέως δήλωνε ότι η λίστα με τα mails δεν έφυγε καν… από το υπουργείο.

Η Νίκη Κεραμέως από τη μία κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και από την άλλη αρνήθηκε αρχικά να δώσει αντίγραφα για τα πλήρη δεδομένα που τηρεί το υπουργείο σχετικά με τον εκλογικό κατάλογο (και επομένως διέρρευσαν μαζί με τα e-mails), όπως ζήτησαν οι απόδημοι μέσω του δικηγόρου τους. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε όμως, το υπουργείο αναδιπλώθηκε και συμφώνησε να δώσει αντίγραφα των δεδομένων.

Ουσιαστικά ένας μη εκλεγμένος γραμματέας της κυβέρνησης και μια (πρώην) υποψήφια ευρωβουλευτής (και πολλά άλλα κομματικά στελέχη που δεν γνωρίζουμε), απέκτησαν παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία εκλογέων όπως το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, το όνομα συζύγου, η ημερομηνία και πόλη γέννησης, η ταχυδρομική διεύθυνση και το προσωπικό e-mail.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κ. Κεραμέως δεν γνώριζε τίποτα, δεν παύει να φέρει την πολιτική ευθύνη εφόσον μέσα από το υπουργείο υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών. Και ειδικά όταν η ίδια διαβεβαίωνε ότι «το υπουργείο δεν δίνει e-mail πολιτών». Το ερώτημα είναι, μέχρι πότε η Δικαιοσύνη θα παραμένει απαθής μπροστά σε μια οφθαλμοφανέστατη υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων προς όφελος της ΝΔ;

Οι απόδημοι πάντως προχωρούν με ταχύ βήμα τις αγωγές και μένει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο στραφεί προς τους πραγματικούς υπεύθυνους. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος:

«Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα.»

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων έχουμε ήδη καταθέσει ως δικηγορικό γραφείο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έχουμε κοινοποιήσει…

— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) April 16, 2024

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα