Τέμπη: «Ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του» – Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη όπου χάθηκαν 57 άνθρωποι οι καταθέσεις συνεχίζονται στην εξεταστική επιτροπή καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια τιμωρία των υπευθύνων πέρα του σταθμάρχη.

Αφότου οι πολιτικοί τα έκαναν μαντάρα σε όσα είχαν να αναφέρουν με τον Χατζηδάκη να αναπαράγει το πολιτικό παραμύθι για την τηλεδιοίκηση, την ώρα που και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν ήξερε τι να απαντήσει όταν στριμώχτηκε από τις ερωτήσεις που έγιναν, η Μαρία Καρυστιανού,

μητέρα θύματος στα Τέμπη συγκλόνισε με όσα είχε να καταθέσει.

Η Μαρία Καρυστιανού είναι η μητέρα της 20χρονης Μάρθας Ψαροπούλου η οποία έχασε τη ζωή της στην τραγωδία. Ως πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων ήταν καταπέλτης στην κατάθεσή της μπροστά στην εξεταστική επιτροπή θέτοντας καίρια ερωτήματα στην αναζήτηση της δικαιοσύνης.

Τέμπη: «Ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του»

Έχοντας δάκρια στα μάτια στις τοποθετήσεις της, η Μαρία Καρυστιανού τα έβαλε τόσο με τους αρμόδιους πολιτικούς, τους υπουργούς αλλά ακόμη και την επιτροπή την ίδια θίγοντας την αποτελεσματικότητα της και την υπόστασή της καθώς δεν αποτελείται από άτομα της δικαιοσύνης.

«Δεν είσαστε δικαστές. Δεν ξέρετε τη δικογραφία.» ανέφερε πως την επιτροπή,  «Πώς ξέρω ότι θα αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος ένα θέμα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος; Με βάση την προϊστορία των Επιτροπών, η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη.»

Συνέχισε κατακεραυνώνοντας τον Κώστα Καραμανλή και την χρήση της ασυλίας του για να αποφύγει την ενοχή του λέγοντας ότι «αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμην των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει».

Τα  λόγια της συγκλονίζουν καθώς στη μάχη που δίνει η ίδια και οι υπόλοιποι συγγενείς θυμάτων και τραυματιών βρίσκουν μόνο παραλογισμούς και εμπόδια ενώ καταγγέλλεται προσπάθεια συγκάλυψης:

«Δεν υπήρχε ούτε ένα σύστημα ασφάλειας. Αν δεν περάσει το όχημά μας από το ΚΤΕΟ δεν μπορούμε να το κινήσουμε. Οι εμπειρογνώμονες μιλούσαν για καθημερινές βλάβες στις κακοσυντηρημένες ράγες. Πολλές φορές η άνοδος γινόταν κάθοδος. Αν τα γνωρίζαμε δεν θα ταξιδεύαμε ποτέ με το τρένο. Στο ελληνικό δημόσιο αν μια εταιρεία δεν ολοκληρώσει το έργο παίρνει πέναλτι, αλλά εδώ πήρε μπόνους, αλλιώς πώς εξηγείται η πενταπλάσια αύξηση του κόστους; Για την ευρωπαϊκή εισαγγελία εξηγείται. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάλληλοι βρέθηκαν με αδικαιολόγητη μεγάλη περιουσία. Στους πολιτικούς, λόγω της μη άρσης, δεν γινόταν. Για 57 θανάτους κυνηγάμε φαντάσματα.

Κανείς δεν φέρει ευθύνη. Έχει κανείς ευθύνη σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη. Το 2019 κάηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης. Αν είχε αντικατασταθεί θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία. Στο έγκλημα των Τεμπών υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης των ευθυνών. Αρχικά ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινο λάθος, ενώ υπήρχαν υπομνήματα για τα προβλήματα και τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι μηχανοδηγοί ήταν βέβαιοι για ατύχημα, απλά δεν ήξεραν τον χρόνο. Δεν καλέσατε τον κ. Γενηδούνια. Θα μπορούσε να δώσει ακριβείς πληροφορίες. Δεν κρίθηκε σημαντικός.

Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές του. 180 τραυματίες και τις οικογένειες του. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκαν πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι μέσα από τη Δικαιοσύνη»

ΘΡΕΝΤ pic.twitter.com/5Z8QucUKgp

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

pic.twitter.com/L81emKRlw0

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

pic.twitter.com/Ma8cE6Gfeq

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

pic.twitter.com/ETsizebFVg

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

pic.twitter.com/PnU9ElIp0N

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

pic.twitter.com/vss7IiUroc

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

pic.twitter.com/KwOGNJoo1g

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) January 24, 2024

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα