Τιμολόγια ρεύματος: Ποια και πότε συμφέρουν αναλυτικά

Με την Ελλάδα να πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ και με νοικοκυριά να μένουν δίχως ρεύμα για 500 ευρώ, τα τιμολόγια ρεύματος αποτελούν ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης για τους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ένα νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου έτους αναφορικά με τα τιμολόγια ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων καταναλωτών η χρωματιστή παλέτα τιμολογίων

και το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι ποιο χρώμα ταιριάζει περισσότερο στο καταναλωτικό τους προφίλ.

Τιμολόγια ρεύματος: Ποια και πότε συμφέρουν αναλυτικά

Όσον αφορά τις κατηγορίες των τιμολογίων, υπάρχουν τα μπλε (σταθερής χρέωσης), τα κίτρινα που είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας, τα πορτοκαλί για όσους έχουν έξυπνο μετρητή αλλά και τα πράσινα για το ημι-κυμαινόμενο ειδικό τιμολόγιο.

Σχετικά με τα πράσινα ειδικά τιμολόγια, η χρέωση της KWh θα διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές και με δεδομένο ότι ο μαθηματικός τύπος που καθορίζει την τελική χρέωση για τα πράσινα είναι κοινός για όλους τους παρόχους, θα είναι πιο εύκολη η σύγκριση των ειδικών τιμολογίων.

Από εκεί και πέρα, τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος, ο καταναλωτής παίρνει ένα ρίσκο καθώς η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις  της αγοράς ρεύματος.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι για τον Ιανουάριο φθηνότερα θα είναι πιθανώς τα πράσινα τιμολόγια όμως από τον Φεβρουάριο, τα κίτρινα αναμένεται να είναι πιο φθηνά.

Παράλληλα, σταθερή τιμή χρέωσης της kWh αναμένεται να έχουν τα μπλε τιμολόγια ενώ αναφορικά με τα πορτοκαλί θα υπάρχει ένα δυναμικό τιμολόγιο όπου ο καταναλωτής επωφελείται τις ώρες που η τιμή είναι χαμηλή.

Βασική διαφορά ανάμεσα σε μπλε και πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος είναι το γεγονός πως στα πρώτα θα υπάρχει τέλος πρόωρης αποχώρησης ενώ στα δεύτερα όχι.

Λευτέρης Παυλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα