Βασίλης Μπούδρος ο επιβήτορας της ερήμου

Βασίλης Μπούδρος: Με περισσότερα από 17 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της μοτοσικλέτας και σε επαγγελματικούς αγώνες, ο Βασίλης Μπούδρος έχει επιτύχει διακρίσεις παγκοσμίου επιπέδου. Σήμερα θα τον γνρίσουμε καλύτερα και θα ταξιδέψουμε μαζι του σε αυτο το μοναδικό ταξίδι που έχει χαράξει ως αθλητής των 2 τροχών αλλά και ως προσωπικότητα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Βασίλη ας ξεκινήσουμε Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από την παιδική σου ηλικία και έχει να κάνει με το άθλημα;

Από μικρός  πάντα είχα αγάπη για τα ποδήλατα τα μηχανάκια, πραγματικά τρελαινόμουν

με την ιδέα πως οδηγώ  μια μοτοσυκλέτα ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα όταν έφτασα 14ετών και μια μέρα ο παππυς μου μου είχε μια αξέχαστη εκπληξη ενα δώρο που χαράχθηκε στην μνημη μου και μου άλλαξε την ζωή μου ένα εντουράκι που έγινε το δυνατό έναυσμα να ξεκινήσω και να έρθω πιο κοντα στον κόσμο της μηχανοκίνησης. Ο παππούς μου ήταν ένας θρύλος για τους λάτρεις της BMW αλλά και ο μπαμπάς μου Γιάννης μου έδωσε την παιδεία για τις μοτοσυκλέτες.

22th Motor Festival The Real Game 23-25 Μαρτίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο MEC ΠαιανίαςO Super Φάνης Λαμπρόπουλος θα παρουσιάσει τους εκθέτες του 22ου Motor FestivalΆνοιξαν οι συμμετοχές για το 22nd Motor Festival στο MEC Παιανίας – ΚάτοψηMotor Festival: Το μεγαλύτερο πάρκο αδρεναλίνης ζωντανεύει στις 23-25 Μαρτίου στο MEC Παιανίας

Πες μας επιγραμματικά τα highlights της πορείας σου από παιδί ως σήμερα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Είναι πραγματικά πολλά και δεν θέλω να μακρήγορο  ο πρώτος αγώνας trail ride για τον Αλέκο το 2007 ήταν η εκκίνηση όλων…  Ξεκίνησα χωμάτινους αγώνες και άρχισα να κυνηγάω αποτελέσματα, χρόνους και θέσεις. Αλλά δεν νομίζω πως δεν μπορώ επιγραμματικά να αναφέρω αναλυτικά τους  δεκάδες αγώνες, τις  βολτάδες και γενικότερα αξέχαστες στιγμές σε όλα τα βουνά της Ελλάδος γιατί με ξεπερνάει η εμπειρία των δύο τερματισμών στο Dakar στην Έρημο της Σαουδικής Αραβίας. Άλλο να το λές άλλο να το ζεις !!!

Από την εμπειρία σου στο χώρο, ο Έλληνας γονιός αφήνει με άνεση το παιδί του να ασχοληθεί με το άθλημα; βλέπεις μια σταδιακή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν;

Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ….γονιός και μηχανάκι είναι πολύ δύσκολο θέμα που προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα αυτή. Είναι πολύ δύσκολο αλλά λίγο καλυτέρα από παλιότερα. Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως η γνώση που αποκτά ένα παιδί μέσα απο τον μηχανοκίνητο αθλητισμό του εξασφαλίζει τα εφόδια για να γίνει καλύτερος οδηγός να αντιληφθεί πιο γρήγορα τους κινδύνους και τέλος να μπορεί να τους αντιμετωπίσει αντιδράσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο που μπορεί να του σώσει την ζωή.

O Βασίλης Μπούδρος Ποια νομίζει ότι είναι τα συστατικά της επιτυχίας στο άθλημα του;

Προπόνηση , πείσμα , στόχοι και επιμονή , σιγουρά το οικονομικό είναι ένας παράγοντας  σημαντικός για να μπορείς να εξελιχθείς και να ακολουθήσεις όλα τα προηγούμενα καθώς και τα να αποφύγεις το θέμα των τραυματισμών.

To enduro και γενικότερα η ενασχόληση σου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε έκανε καλύτερο άνθρωπο πιο σοβαρό αθλητή και οδηγό;

Το μόνο σίγουρο ότι γίνεσαι καλύτερος και πιο ασφαλής οδηγός όσο αναφορά το κομμάτι του ανθρώπου αυτό θέλει πολύ κουβέντα. Δεν είναι απλό, ο χώρος και γενικότερα πλέον η κοινωνία μας του λείπει η σωστή παιδεία, αντίληψη, νοοτροπία, η καλή προαίρεση και προδιάθεση, το έχουμε λίγο χάσει έχουμε μπερδευτεί.

Έχεις αισθανθεί αδικημένος επειδή ζεις σε μια χώρα που η επιτυχία , η διάκριση το επίτευγμα θάβεται στην έρημο της αρνητικότητας και των δυσάρεστων ειδήσεων;

Ξεκάθαρα, σε αναπτυγμένες χώρες του μηχανοκίνητου αθλητισμού οι επιτυχίες αναγνωρίζονται και προβάλλονται! Oι αθλητές είναι οι τοπικοί ήρωες κάθε χώρας και πολύ διάσημοι! Eνώ εδώ στην χωρά μας… Έχει ο θεός!!!

Ποιες θυσίες έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να συνεχίζεις να τρέχεις σε αγώνες;

Σε κάθε αγώνα που θέλεις να ξεχωρίσεις να διαπρέψεις σε ότι και να κάνεις ακι ασχολείσαι κρύβει χιλιάδες πράγματα αισθήματα, σκέψεις, συναισθήματα, στιγμές που δεν μπορούν να υποθούν δεν μπορεί κανείς να σε καταλάβει ή νιώσει… Θυσίες χρόνου, χρήματων, ατόμων διπλά μου και η λίστα είναι μεγάλη.

… Πότε σου μπήκε η ιδέα της συμμετοχής στο Dakar μιας και δεν ήταν η πρώτη σου φορά;
Η πρώτη ιδέα άρχισε να ωριμάζει το 2018 …. Το 2021 μπήκε για τα καλά και το 2022 έγινε πρώτη φορά πράξη…. Το 2024 ήταν ένα πείραγμα από τον κολλητό μου που με έφερε εκεί ξανά να καίγομαι στην λάβα της Ερήμου!!! Τον έφερα πολλές φορές στην σκέψη μου  σε όλη την διάρκεια με όσα πέρασα !!! (γέλιο)

Τι  προετοιμασία χρειάζεται για ένα τόσο απαιτητικό και επικίνδυνο αγώνα; 
Ποδήλατο , ασκήσεις ισορροπίας , αντιδράσεις με έντονα φωτά , λάστιχα πολλά , και ατελείωτες ώρες οδήγησης, μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι όσο και να κάνεις δεν είναι αρκετό. Αλλά γενικά σιγουρά ένα εξάμηνο εντατική προπόνηση σε πολλά επίπεδα.

Ο Βασίλης Μπούδρος έχει κάποιον  αγώνα που δεν θέλει να ξεχάσει από όσους έχει δώσει ως τώρα και γιατί;
Κανέναν δεν θέλω να ξεχάσω… όλοι με έχουν διδάξει κάτι που με έχει βοηθήσει κάπου αλλού !!! Ο κάθε αγώνας είναι ένα κομμάτι από το παζλ της ολοκλήρωσης ενός οδηγού ενός αθλητή! Έχω πολλά κομμάτια ακόμη…

Στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς και ένα Dakar στην πλάτη σου πως νιώθεις;
Το Dakar είναι ο πιο επικίνδυνος αγώνας αντίστοιχος με το Isle of man σχεδόν πάντα θα υπάρχει κάποιος νεκρός από κάποιο δυστύχημα, όπως δυστυχώς και φέτος ο Ισπανός συναθλητής μου Carles Falcon που πέθανε. Άρα πρώτα από όλα είναι η επώδυνη αγωνία και το συναίσθημα της επιβίωσης εφόσον έρθει αυτό σίγουρα θα σου έχει αφήσει πολλά κατάλοιπα μετά τον αγώνα που μπορεί να ξεπεραστούν κάποια άμεσα, άλλα σε κάποιους μήνες  άλλα ποτέ τελείως. Νιώθω πολύ κουρασμένος και με αρκετό πόνο… αλλά η αίσθηση του κατορθώματος είναι παντού μέσα μου!

Ποιο States από τα 12 ήταν πιο απαιτητικό, ποια ήταν τα στοιχεία που θεωρείς ότι πιθανώς σε ευνόησαν σε όλη την διάρκεια του αγώνα;
Το 48 chrono ήταν σαν τον κρυπτονίτη για τον SUPERMAN μας διέλυσε – έλιωσε νομίζω όλους τους οδηγούς… Είδα συναθλητές μου να υποφέρουν δεν ήταν καθόλου εύκολο… Αλλά ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό…

Ημερολόγιο παρουσιάσεων MotoGP 2024Drive to Survive και ο θρύλος της F1, Guenther Steiner σε μια συνέντευξη βόμβαΣυνέντευξη: Η Cristina Gutiérrez κερδίζει το Dakar στο ChallengerF1 2024: Σας παρουσιάζουμε οδηγούς και ομάδες για το 2024

Πώς λειτουργεί το θέμα της πλοήγησης στην διάρκεια του αγώνα και πόσο σημαντική είναι;
Η πλοήγηση είναι ο μίσος αγώνας  πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να έχεις το νου σου αλλιώς χάνεσαι πολύ ευκολά. Οι αναβάτες και οι οδηγοί αναμένεται να καλύψουν μία απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων, δηλαδή, κατά μέσω όρο θα διανύουν περίπου 808 χιλιόμετρα μέσα σε έρημο, κακοτράχαλους και αχαρτογράφητους δρόμους όπου εκτός από τις συσκευές του GPS, του ERTP και του SENTINEL μετράει το ένστικτο και η εμπειρία. “Το GPS ξέρουμε τι είναι σχετικά με την εύρεση της θέσης μας και την πλοήγηση. Το SENTINEL είναι ένα φορητό μαύρο κουτί σε ειδική βάση με κουμπιά alert για νοσοκομειακή περίθαλψη, έμμεση επέμβαση και επικοινωνία με τον διοργανωτή. Το ERTP έχει όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα. Είναι η επικοινωνία με την Αγωνόδικο Επιτροπή”.

Ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός για αυτο τον αγώνα και τι άλλο θα κουβαλάς πάνω σου στην διάρκεια του αγώνα που είναι σημαντικό ή θεωρείς εσύ σημαντικό;
Έχεις ένα πλήρη μοτοσυκλετιστικό αγωνιστικό εξοπλισμό, κουβαλάς φαγητό , νερό και συμπληρώματα , αδιάβροχα δευτερά γάντια…. Γενικά αρκετά πράγματα . Το μαξιλαράκι της σέλας θεωρώ πολύ σημαντικό… (γέλιο)

Μίλησέ μας για τα σχέδιά σου φέτος. Τι περιμένει ο Βασίλης Μπούδρος ; Πού αλλού σκοπεύει να τρέξει;
Έχουμε αρκετή δουλειά φέτος με την Enduro Greece την εταιρία μου και θα είμαστε σε αρκετούς αγώνες αλλά ακόμη δεν ξέρω που θα τρέξω …..σιγουρά κάτι θα κάνουμε!!!

O Βασίλης Μπούδρος  μετα απο τόσα χρονια εμπειρίας. Πως βλέπει το άθλημα του σήμερα στην Ελλάδα;
Είναι ένα υπέροχο άθλημα που αργοπεθαίνει…… δεν υπάρχει κόσμος να έχει ενδιαφέρον να μπαίνει καινούργιο αίμα που λένε…

Μίλησε μας για την διοργάνωσης εκδρομών και των μαθημάτων με μοτοσυκλέτες Adventure και Enduro που κάνεις;
Είναι το πάθος μου … είναι το «παιδί» μου και το  υπεραγαπώ!!! Ζούμε σε μια πανέμορφη χωρά με απίστευτα τοπία και ομορφιές! Για έμενα ένας στους δυο Έλληνες έπρεπε να έχει την δυνατότητα να εξερευνάει τα μυθικά βουνά μας… Σε περιμένω Μιχάλη για μια βόλτα στο βουνό και φυσικά όλους τους λάτρεις της φύσης και των 2 τροχών

Πέρα από την μοτοσικλέτα και τους αγώνες υπάρχει κάτι με το οποίο παθιάζεσαι πάρα πολύ;
Μου αρέσει το βουνό… το snowboard , το ποδήλατο και γενικά το off roading αλλά σαν την μηχανή… Τίποτα το ίδιο

Ο Βασίλης Μπούδρος έχει κάποια στιγμή που ανυπομονεί να την ζήσει;
Μιχάλη η ζωή δεν είναι μόνο η μοτοσυκλέτα και οι αγώνες η ζωή αρχίζει με το που κατέβεις από την μοτοσυκλέτα… Αρά πάντα μια υπεροχή βόλτα με φίλους μια παγωμένη coca cola και καλό φαγητό με φίλους σε μια ταβέρνα είναι πάντα μια επόμενη στιγμή που ανυπομονώ να την ζήσω!!!!

Ένα μήνυμα για τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους
Η ενημέρωση είναι γνώση και γνώση είναι ασφάλεια. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας από μικρά ώστε να έχουμε καλύτερος και πιο ασφαλείς οδηγούς στο μέλλον με λιγότερα ατυχήματα.

Rally Dakar 2024: Συνοπτικά ο  Βασίλης Μπούδρος παρά τις πτώσεις, το σπασμένο δάχτυλο και το πρόβλημα στο γόνατο, ο Βασίλης δεν τα παράτησε και πρόσθεσε ακόμα έναν τερματισμό στο παλμαρέ του. Μέσα από αυτές τις αφιλόξενες εκτάσεις, ο Βασίλης Μπούδρος, ο μοναδικός Έλληνας αγωνιζόμενος, βγήκε αλώβητος και έφτασε στον τερματισμό του Ράλι Ντακάρ. Την μοναδική φορά αυτές τις 14 ημέρες που λύγισε πραγματικά.

«Σίγουρα το να φτάνεις και να διασχίζεις τη γραμμή τερματισμού μόνο συναισθήματα μπορεί να σου φέρει. Ήταν τρομερή πίεση, εκείνη τη στιγμή βγήκε όλη»

Ο διακεκριμένος Έλληνας αναβάτης έλαβε μέρος στο Rally Dakar 2024 όπου και αγωνίστηκε στην κατηγορία Original by Motul. Έχοντας ξεκινήσει την προσπάθειά του στις 5 Ιανουαρίου, ο Βασίλης Μπούδρος κατάφερε να κατακτήσει την 78η θέση της γενικής κατάταξης και την 17η θέση στην κατηγορία του. Το 2022 είχε συμμετάσχει ξανά στο Rally Dakar όπου ήταν ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας που είχε τερματίσει, αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες και αμέτρητες προκλήσεις.

Αξιοσημείωτη επιτυχία του Έλληνα αναβάτη για δεύτερη φορά. Σευχαριστούμε για όλα…

Ο Βασίλης Μπούδρος και οι υποστηρικτές του στο Rally Dakar 2024:

DNA High Performance Filters Wheel City Husqvarna Motorcycles Hellas Motodirect Makan Trt Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. (ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ) ECO GREEN AUTO

Οπτικά Λάσκαρη Enduro Greece Protypo Rafina Fitness Club Motul Greece

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Η νέα εφαρμογή ταξί που τα σπάει… Taxi.gr με τρία κλικ, έχεις ταξί! Γιατί η υδροβολή πλοίων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη συντήρηση; Ποιοι οι κίνδυνοι στο περιβάλλον;Motor Festival : Έκθεση αυτοκινήτου και Test Drive στο MEC ΠαιανίαςMotor Festival: Έκθεση μοτοσυκλέτας και Test Ride στο MEC Παιανίας

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
isle of man, coca cola, test drive, bmw, motor, festival, real, game, super, dakar, enduro, παζλ, falcon, superman, motogp, gps, adventure, snowboard, rally, original, dna, performance, wheel, city, husqvarna, hellas, trt, green, fitness, club, νέα, ταξι, taxi, test, drive, ride, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, ελλαδα, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, ημερολογιο 2021, η ζωη, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, αδιαβροχα, μνήμη, ποδηλατο, χωρες, το θεμα, γνωση, δουλεια, θεμα, θρυλος, ονειρο, πιεση, ποδηλατα, game, gps, husqvarna, motogp, real, test, αγαπη, αγωνες, αγωνια, αρθρο, αιμα, απιστευτα, ασχολεισαι, ατυχηματα, βουνα, φαγητο, γινει, γινεται, γινεσαι, γονατο, δαχτυλο, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, δωρο, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, ενημερωση, ενστικτο, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, εταιρια, εναυσμα, ζωη, ζωη μου, ιδεα, ηλικια, ηρωες, εικονα, λαβα, λαστιχα, λασκαρη, λειπει, μαυρο, μηχανακια, μισος, μοτοσυκλετες, μπορεις, νερο, νοοτροπια, ξεκινημα, παντα, οδηγος, παιδι, παιδια, παζλ, παθος, πεθανε, πεισμα, σιγουρα, σιγουρο, σειρα, συμπληρωματα, σκεψεις, σχεδια, ταβερνα, τι ειναι, τοπια, τρια, τροχαια, φυσικα, φορα, ωρες, green, αγωνας, ασφαλεια, super, city, club, coca cola, dakar, drive, adventure, εφαρμογη, εξοπλισμος, enduro, falcon, festival, fitness, hellas, χωρα, isle of man, κομματι, taxi, οδηγοι, original, ομαδες, πληροφοριες, rally, ride, σελας, σκοτωνει, snowboard, superman, ταξιδι, test drive, trt, wheel, θελω να, θεματα, θεσεις, υπεροχο, υπεροχη, motor, βουνο, performance
Τυχαία Θέματα