Ζόρζε Ζέζους: Ένας σύγχρονος ποδοσφαιρικός Σίσυφος

Από την πρώτη στιγμή που κάθισε στο τιμόνι της Μπενφίκα, είναι λες και κάποιος ποδοσφαιρικός θεός έριξε πάνω του μια πανίσχυρη κατάρα. Μια κατάρα που ξεκίνησε ως κακόγουστη φάρσα για τον Ζόρζε Ζέζους και πλέον έχει αναδειχθεί σε ένα αβάσταχτο ποδοσφαιρικό μαρτύριο χωρίς τέλος.

Ο 66χρονος τεχνικός έχει γευτεί κάθε πτυχή του ποδοσφαίρου, αλλά διαθέτει… μάστερ στις δυσάρεστες στιγμές που απορρέουν από αυτό. Ειδικά στους «αετούς», η πορεία του θυμίζει το μυθολογικό μαρτύριο του αρχαίου βασιλιά της Κορίνθου, Σισύφου.

Ο Σίσυφος πλήρωσε ακριβά την ασέβειά

του προς τον Δία, αλλά και τον Θάνατο, οι οποίοι τον καταδίκασαν να σπρώχνει προς την κορυφή ενός λόφου έναν τεράστιο βράχο, ο οποίος όμως λίγο πριν φτάσει εκεί, κυλούσε ξανά προς τα κάτω. Μια ψυχασθενική λούπα, η οποία δεν σταματούσε ποτέ.

Σε μια… παρόμοια λούπα λοιπόν έχει περιέλθει και ο Ζόρζε Ζέζους, ο οποίος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονος και ποδοσφαιρικός Σίσυφος, καθώς μοιάζει καταδικασμένος να αποτυγχάνει όντας στα ηνία των Λουζιτανών.



Ήδη από την πρώτη του θητεία στην Μπενφίκα (2009-2015), ο Πορτογάλος πάντοτε έφτιαχνε εξαιρετικές ομάδες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την κορυφή. Ωστόσο, όταν έφτανε η στιγμή να πιουν νερό από την ευρωπαϊκή πηγή του Champions League και του Europa League, ο θεός του ποδοσφαίρου τις τιμωρούσε παραδειγματικά.

Χαμένοι τελικοί, ημιτελικοί, πρωταθλήματα, κύπελλα αλλά και διαφόρων ειδών προκρίσεις χάθηκαν με κάθε δυνατό και απίθανο τρόπο. Aπό καλύτερες, από χειρότερες ή και από πολύ χειρότερες ομάδες, από άσημους προπονητές, εντός και εκτός έδρας, όλα αυτά τα χρόνια. Τραγικές «σφαλιάρες» από τη μοίρα που ξεπερνούν την ποδοσφαιρική σφαίρα και θα μπορούσαν να στείλουν τον οποιονδήποτε στο ψυχιατρείο.

Ζόρζε Ζέζους: Το ανακουφιστικό διάλειμμα και ξανά μανά τα ίδια

Κι όμως, ο Ζέζους συνέχιζε πεισματικά στη δική του συνταγή παρά τις αποτυχίες που είχε. Το «φάουλ» να υπογράψει στην μισητή συμπολίτισσα Σπόρτινγκ Λισαβόνας προκάλεσε την οργή των οπαδών, οι οποίοι ακόμα και σήμερα δεν του το έχουν συγχωρέσει. Παρόλα αυτά, λειτούργησε ως προσωρινό βάλσαμο και μέσω αυτού φάνηκε να βγάζει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του loser.

Λίγο αργότερα τον αποτίναξε ολοκληρωτικά χάρη στην ονειρική χρονιά με την Φλαμένγκο, στη Βραζιλία όπου κατέκτησε πρωτάθλημα και Copa Libertadores. Αυτοί οι δύο σταθμοί αποτέλεσαν ένα ευχάριστο διάλειμμα, το οποίο όμως ολοκληρώθηκε τη στιγμή που πάτησε το πόδι του ξανά στο «Ντα Λουζ».

Τα λεφτά από τη διοίκηση έπεσαν… βροχή, οι εγγυήσεις για μια αξέχαστη ευρωπαϊκή πορεία δόθηκαν, αλλά ξανά μανά τα ίδια.

Η ανησυχία που έβγαζε ο Ζέζους στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα στο χορτάρι του γηπέδου της Τούμπας.

Τα 80 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε μεταγραφές (ο Ντάρβιν Νούνιες κόστισε 24 εκατ. ευρώ, ο Πεδρίνιο 18, ο Έβερτον 20 και ο Λούκα Βάλντσμιντ 15) έγιναν καπνός, ο χαρακτηρισμός του φαβορί δεν πιστοποιήθηκε ποτέ και ένας αποκλεισμός-σοκ ήρθε για να διαλύσει ξανά τα πλάνα του 66χρονου πολύπειρου κόουτς.

Οι Θεσσαλονικείς κέρασαν ένα ακόμα πικρό ποτήρι την Μπενφίκα που είδε τα όνειρά της για διάκριση να γίνονται χίλια κομμάτια από τα πόδια και ενός πρώην παίκτη της (Άντριγια Ζίβκοβιτς).

Πλέον, ένας νέος κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει στο Europa League, όπου ο Ζέζους θα υποχρεωθεί να μεταδώσει στην ομάδα του την κατάλληλη νοοτροπία νικητή. Μέχρι φυσικά να συμβεί ξανά, κάτι το απροσδόκητο που θα γκρεμίσει τη δουλειά του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ-Πρόκριση-Χρυσάφι: Εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του!

 ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

Το άρθρο Ζόρζε Ζέζους: Ένας σύγχρονος ποδοσφαιρικός Σίσυφος εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα