VARάτε με κι ας κλαίω!

19:42 6/10/2019 - Πηγή: To10.gr

Εντάξει, δεν χρειάζεται να το κουράζουμε και πολύ!

Ιδιαίτερα εδώ, που κάποια στιγμή θα πρέπει να ευλογήσουμε και τα γένια μας, έτσι;

Γραμμένα είναι εδώ και κοντά δύο χρόνια!

Όχι ότι είμαστε τίποτα… προφήτες, απλά έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα μπορούμε να καταλαβαίνουμε δυο – τρία πραγματάκια απ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Για τις… ομορφιές της «εξυγίανσης» μιλάμε φυσικά και την ατελείωτη κουβέντα που έχει ανοίξει με το περίφημο VAR, το οποίο υποτίθεται ότι θα έσβηνε τις φωνές αμφισβήτησης και τις σκιές από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Κολοκύθια με τη ρίγανη, λέγαμε

τότε.

Κολοκύθια με τη ρίγανη λέμε και τώρα.

Ένα «κανονικό» VAR, με κανονικούς διαιτητές και κανονική ΕΠΟ φυσικά και θα έλυνε αρκετά προβλήματα.

Ελα όμως, που δεν υπάρχει τίποτα κανονικό!

Και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη γκρίνια, ακόμη περισσότερες υποψίες και εν τέλει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού ακόμη και με τη χρήση της τεχνολογίας, το μόνο που επιπλέει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τα λαμόγια και η διαφθορά.

Δείτε για παράδειγμα τι έγινε τελευταίο διήμερο στο ματς του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη, αλλά και στην Τρίπολη στο ματς του Αστέρα με τον ΠΑΟΚ.

Οι συμμορίες της εξυγίανσης και τα γιουσουφάκια τους προχωράνε ακάθεκτα.

Και φυσικά οι αλλοιώσεις αποτελεσμάτων είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως και τα «καμάρια» της εξυγίανσης, ο Θωμάς, ο Γιαννάκης, ο Μπέος, οι Γκαγκάτσηδες και το υπόλοιπο… παρεάκι που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο.

Απολαύστε υπεύθυνα τι έγραφε to10.gr πριν από σχεδόν δύο χρόνια…

«Συνοψίζοντας λοιπόν και λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ, η ΚΕΔ και το συστηματάκι των παρατηρητών, των «βλαχοπροέδρων» της κάθε ΕΠΣ που ανεβάζει και κατεβάζει διοικήσεις επιδιώκοντας το… κατιτίς της, αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι το εξής:

** Θα υπάρξουν διαιτητές, οι οποίοι δε θα συμβουλεύονται το VAR. Εχουν κάθε δικαίωμα, καθώς παραμένουν άρχοντες των αγώνων. Δείτε απλώς τα πέναλτι που ζητάει η Βραζιλία στο ματς με την Ελβετία και η Αγγλία στο ματς με την Τυνησία.

** Θα υπάρξουν διαιτητές, οι οποίοι ακόμη κι αν συμβουλεύονται το VAR θα λαμβάνουν την απόφαση που αυτοί θέλουν, την απόφαση που «βολεύει». Δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες.

** Θα υπάρξουν τηλε-διαιτητές στην αίθουσα με τα μόνιτορ, οι οποίοι θα «ξεχάσουν» να δουν κάποιες επίμαχες φάσεις και να ενημερώσουν αναλόγως τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο. Δείτε το τέταρτο γκολ της Ρωσίας που ξεκινάει από οφσάιντ.

** Θα υπάρξουν φάσεις που θα ξεφύγουν από το μάτι των διαιτητών και των βοηθών τους και θα «διορθωθούν» από το VAR, το οποίο είναι πραγματικά ένα σημαντικό εργαλείο που στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν το ποδόσφαιρο θα βοηθήσει πραγματικά.

** Εκεί όπου θέλουν το καλό του ποδοσφαίρου έχουν και παρατηρητές που μπορούν να καταλάβουν τα πραγματικά ανθρώπινα λάθη και τις ανθρώπινες λανθασμένες εκτιμήσεις. Εδώ είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε παρατηρητές και αρχιδιαιτητές που θα εκτελούν εντολές.»

«Ας μη μιλάμε για θεωρίες. Από την Κυριακή το βράδυ η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΟΚ και των ελεγχόμενων απ’ αυτόν – είτε ευθέως είτε πλαγίως – μέσων ενημέρωσης έχει φέρει στο επίκεντρο τη φάση του πέναλτι του Φασίδη πάνω στον Φορτούνη. Ήταν; Δεν ήταν; Ήταν αυστηρό; Ήταν «ορισμός του πέναλτι κυρία μου» που έλεγε κι ο Ζουγανέλης στην ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες»;

Ας μπούμε στη χρονομηχανή και ας προχωρήσουμε μερικούς (;) μήνες στο μέλλον, όπου θα έχουμε (;) μπει στην εποχή του VAR. Το ματς θα το βλέπει και ο διαιτητής που θα έχει επιφορτιστεί τον ρόλο του – ας τον πούμε VARούχα (προς τιμή του πρώην διαιτητή και μετέπειτα τηλεκριτικού διαιτησίας).

Ο διαιτητής στο γήπεδο βλέπει τον παίκτη της Ξάνθης να πηδάει και να γκρεμίζει με σώμα και αγκώνα τον Φορτούνη που πάει να κοντρολάρει τη μπάλα. Ο διαιτητής στο στούντιο τι βλέπει;

Ο Περικλής Βασιλάκης που σχολιάζει τις φάσεις στο κρατικό κανάλι και την «Αθλητική Κυριακή» βλέπει για παράδειγμα πέναλτι.

Από την άλλη πλευρά ο Ναούμ Μιντιούρης στην ιστοσελίδα της… εξυγίανσης θεωρεί ότι δεν υπάρχει παράβαση.

Επομένως κανένα VAR (Video Assistant Referee) δεν πρόκειται να διώξει τη δυσωδία από το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν το ίδιο δε θελήσει να το πράξει.

Ο,τι κι αν αποφασίσει ο VARούχας του μέλλοντος σε μια παρόμοια φάση, η κουβέντα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αν υποθέσουμε ότι ο τηλεδιαιτητής πείσει τον διαιτητή που είναι στο γήπεδο ότι πρέπει να αλλάξει την απόφασή του και εκείνος το πράξει (γιατί πάντα ο διαιτητής στο γήπεδο θα έχει τον τελευταίο λόγο) η κουβέντα θα πάει στο «ποιος είναι ο τηλεδιαιτητής, σε ποια ένωση ανήκει, τι ψήφισε αυτή η ένωση στις εκλογές τις ΕΠΟ, ποιοι είναι στην ΚΕΔ, ποιος είναι πρόεδρος της ΕΠΟ, ποιος ελέγχει την ΕΠΟ κλπ».

Ομοίως, αν ο τηλεδιαιτητής εκτιμήσει ότι σωστά έδωσε το πέναλτι ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο, θα βρεθεί να δέχεται (όπως και ο ρέφερι) τα βέλη από τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και τους αποδέκτες των κατευθυντήριων γραμμών των «ενδιαφερόμενων» ΠΑΕ.

Από τη στιγμή που μιλάμε για μια φάση που (θα) εμπίπτει στο πεδίο δράσης του VAR, μπορεί να απαντήσει κάποιος πώς θα λυθεί το πρόβλημα της αξιοπιστίας απλά και μόνο επειδή θα πληρώσει η κυβέρνηση τη χρήση βίντεο, όταν το πρόβλημα είναι αποδεδειγμένα αλλού και πιο συγκεκριμένα στο «ποιος ελέγχει το σύστημα». »

Keywords
Τυχαία Θέματα