Οι 23/30 παίκτες και το ρόστερ… πρωταθλήματος

23:58 28/9/2019 - Πηγή: To10.gr

Η απάντηση ήταν γνωστή πριν από το παιχνίδι με τη Λαμία. Το ρόστερ του Ολυμπιακού διαθέτει λύσεις top class, που ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί. Για την ακρίβεια, διαθέτει λύσεις αποδεδειγμένα κορυφαίας ποιότητας, που όμως μπαίνουν σταδιακά στην ομάδα. Η πρώτη επίσημη συμμετοχή

του Μάξι Λοβέρα με τη φανέλα των Ερυθρόλευκων, προκάλεσε ένα πολύ ιδιαίτερο στατιστικό, που ανάλογο δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς.

Με τη συμμετοχή του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έφτασε να έχει δώσει χρόνο σε 23 από τους συνολικά 30 ποδοσφαιριστές του ρόστερ του! Και όλα αυτά σε μόλις 12 επίσημα παιχνίδια τη φετινή σεζόν. Με τον Μαρτίνς να μην έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα 7 ποδοσφαιριστές: Τον 2ο γκολκίπερ Μπόμπι Αλέν, τον 3ο γκολκίπερ, Κώστα Τζολάκη, τον Μπρούνο Γκασπάρ που προπονήθηκε πρώτη φορά με την ομάδα πριν 6 ημέρες, τον Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς, που αυτή τη στιγμή είναι… 6ος στόπερ, τον 20χρονο μέσο από την Κ19 Γιώργο Ξενιτίδη, αλλά και τους τραυματίες Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο.

Επαναλαμβάνουμε. Σε μόλις 12 παιχνίδια, ο Ολυμπιακός έχει δώσει την ευκαιρία σε 23 ποδοσφαιριστές να κάνουν ντεμπούτο τη φετινή σεζόν. Όχι έναν και δύο, 23! Άλλος πολύ, όπως οι Ομάρ και Σα, που δεν έχουν χάσει λεπτό. Αλλος λίγο, όπως ο Τοροσίδης, που έχει προλάβει να παίξει μόνο… ένα λεπτό και να πάρει μια κίτρινη κάρτα στο… 78′ του αγώνα με την Κράσνονταρ. Σχεδόν όλοι έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής. Και θα πάρουν περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Αναλόγως πόσο δικαιούται ο καθένας. Αναλόγως πόσο παλεύει και δείχνει στο γήπεδο ότι μπορεί να αποτελέσει λύση. Να δείξει ότι μπορεί να γίνει η λύση σε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει.

Στην αναμέτρηση με τη Λαμία ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε πέντε αλλαγές σε σχέση με τις αναμετρήσει κόντρα σε Τότεναμ και Παναθηναϊκό. Επαιξαν Κούτρης, Μπα, Καμαρά, Σουντανί και Ελ Αραμπί. Δεν έπαιξαν Τσιμίκας, Μεριά, Μπουχαλάκης, Μασούρας και Γκερέρο. Και φυσικά ο Ολυμπιακός νίκησε. Και ήταν καλός. Με ενέργεια, φρεσκάδα, επιθετικότητα, χαμένες ευκαιρίες, 16 τελικές, όμορφο ποδόσφαιρο. Μια ομάδα που σε κάνει να χαίρεσαι να τη βλέπεις, είτε από το γήπεδο είτε από την τηλεόραση.

Κι αν οι Καμαρά και Ελ Αραμπί είναι μέλη και του… ρόστερ της Ευρώπης, ο Κούτρης, ο Σουντανί και ο Μπα, είναι παίκτες… εσωτερικού. Αποτελούν το ρόστερ (κατάκτησης του) πρωταθλήματος. Είναι οι έξτρα λύσεις που πασχίζουν να αποδείξουν στον Πέδρο Μαρτίνς πόσο μεγάλο λάθος έκανε που τους άφησε εκτός λίστας. Και τουλάχιστον οι δύο πρώτοι, έχουν σοβαρούς λόγους να δηλώνουν… δικαιωμένοι. Ενώ και ο νεαρός Σενεγαλέζος στόπερ θα μπορούσε να διεκδικήσει εύκολα τη θέση, αντί του Αβραάμ. Καθώς όπως φαίνεται και από την επιλογή κόντρα στη Λαμία, είναι μπροστά του στην επετηρίδα του ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός ήταν εξ αρχής αναγκασμένος να ανοίξει το «παιχνίδι» και να βάλει όσους περισσότερους παίκτες μπορεί στο γήπεδο. Να τους δώσει χρόνο και ρόλο. Όχι γιατί το επιβάλλει κάποιος, αλλά γιατί το επιβάλλει η ποιότητα των ποδοσφαιριστών που απέκτησε και που ο Μαρτίνς αναγκάζεται να αφήνει εκτός 11άρας και 18άδας. Διότι ο Ολυμπιακός έχτισε ένα ρόστερ όπου αυτός που δεν παίζει, είναι πολύ πιθανό, να είναι καλύτερος (ή έστω σε καλύτερο φεγγάρι) από αυτόν που παίζει.

Οι 23 ποδοσφαιριστές που έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα ο Μαρτίνς, σε αυτά τα 12 πρώτα 90λέπτα της χρονιάς, είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση σχετικά με το ρόστερ, το βάθος του, την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που έχει βάλει στο δυναμικό του ο Ολυμπιακός, αλλά και τη δυσκολία των αγώνων που έχει βδομάδα τη βδομάδα, Τετάρτη – Κυριακή. Ολοι είναι απαραίτητοι, όλοι οφείλουν να μπαίνουν και να είναι έτοιμοι να παίξουν.

ΥΓ. Το παράδειγμα του Λεονάρντο Κούτρη πρέπει να είναι οδηγός για όλους. Στα 24 του, προερχόμενος από δύο εξαιρετικές σεζόν, με 56 ματς, σε πρωτάθλημα, Champions League και Europa League, βρέθηκε στο (ψυχολογικό) ναδίρ. Εκτός λίστας του φετινού Champions League. Και με το όνομά του να «σέρνεται» διαρκώς σε μεταγραφικά σενάρια τα οποία ο ίδιος ο Ολυμπιακός απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες. Αντί να καταποντιστεί, να βυθιστεί στην απογοήτευση, με κάποιον τρόπο αντιδρά. Και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό του πρωταθλήματος. Σε 4 παιχνίδια, μετράει 3 ασίστ! Και ακόμη περισσότερες θετικές ενέργειες. Ενα από τα πιο εκλεκτά μέλη του «ρόστερ πρωταθλήματος».

ΥΓ2. Ο Ουσεϊνού Μπα είναι ακόμη άγουρος. Αλλά οι δυνατότητές του είναι εντυπωσιακές. «Φωνάζουν» με την πρώτη ματιά. Η επιλογή του Μαρτίνς να τον χρησιμοποιήσει βασικό αντί του Αβραάμ Παπαδόπουλου, παρότι ο Ελληνας στόπερ είναι στη λίστα του Champions League, ήταν ένα δείγμα του πόσο τον πιστεύει. Ενώ και η απόδοσή του, η δεύτερη συμμετοχή του, μετά από το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βικτόρια Πλζεν, ήταν απολύτως ικανοποιητική.

ΥΓ3. Ο Ολυμπιακ΄ςο εμφάνισε το βράδυ του Σαββάτου τον Μάξι Λοβέρα. Ο,τι είδαμε στον αγωνιστικό χώρο του Γεώργιος Καραϊσκάκης από τον 20χρονο Αργεντινό είναι ένα απλό ορεκτικό. Ένα ξεμούδιασμα. Διότι κάθε λεπτό συμμετοχής που θα παίρνει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, θα βελτιώνεται. Θα μαθαίνει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Θα ξεψαρώνει. Και θα κάνει ό,τι και στο Ρέντη. Εκεί όπου χαρακτηρίζεται ως ο παίκτης που δεν μπορείς να μαρκάρεις. Διότι μπορεί να σε περάσει με κάθε τρόπο, σε κάθε περίσταση, χωρίς καν να πιεστεί. Στη δική του περίπτωση, ωστόσο, απαιτείται υπομονή. Διότι τακτικά, είναι κάτω από τη βάση ακόμη.

ΥΓ4. Ο Ολυμπιακός που θα παρουσιαστεί στο Βελιγράδι θα έχει πολλές αλλαγές. Και εκπλήξεις. Σημαντικές εκπλήξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα