Guardian: Εικόνες Μεσαίωνα στην Ελλάδα - Νεκρός πρόσφυγας περιτριγυρισμένος από αρουραίους

Με τις θλιβερές συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες στην Ελλάδα, καταπιάστηκε ο Guardian.

Δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει στον υπόλοιπο πλανήτη εικόνες απόλυτης φρίκης από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τονίζει, μεταξύ άλλων: 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε ένα ΚΥΤ στο

ελληνικό νησί της Χίου, ένας νεαρός άνδρας πέθανε μόνος του σε μια σκηνή.

Μέχρι τη στιγμή που οι φύλακες έφθασαν στη σκηνή, περίπου 12 ώρες μετά από το θάνατο του Σομαλού πρόσφυγα, το πτώμα του περιβαλλόταν από αρουραίους.

Οι αιτούντες άσυλο που είχαν αρχικά ειδοποιήσει το προσωπικό, μίλησαν με τρόμο, βλέποντας τους αρουραίους και τα ποντίκια να συρρέουν.

Ήταν Δευτέρα του Πάσχα - εθνική εορτή στην Ελλάδα. Ο 28χρονος, που δεν έχει κατονομαστεί από τις ελληνικές Αρχές, εκτιμάται πως πέθανε από φυσικά αίτια.

Σε μια σύντομη δήλωση, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και προσέθεσε πως ο «άτυχος άνδρας» φέρει δαγκώματα στο αφτί και το χέρι του.

«Η ακριβής αιτία θανάτου θα γίνει γνωστή από την αυτοψία που πρόκειται να διεξαχθεί», ελέχθη. 

Μολονότι είναι εγγεγραμμένος πρόσφυγας, ο Σομαλός έπρεπε να παραμείνει στο ΚΥΤ, εξαιτίας των μέτρων κατά της Covid-19. Στα νησιωτικά ΚΥΤ έχουν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα από την ώρα που ξεκίνησε η πανδημία. 

«Τους φιλοξενούμε και τους ταΐζουμε επειδή είναι άνθρωποι, δεν μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», δήλωσε ο κυβερνήτης του ΚΥΤ, Παναγιώτης Κιμουρτζής.

«Είναι λογικό να εμφανίζονται τα τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Το ΚΥΤ κτίσθηκε πολύ γρήγορα το 2016. Η κατασκήνωση είναι μες στη φύση, περιτριγυρισμένη από χωράφια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».  

Ο νεαρός Σομαλός, όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι πριν από αυτόν, άφησε μια χώρα που ταλανίζεται από τη βία και τη φτώχεια.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, το τραγικό τέλος του, κατέδειξε για ακόμη μια φορά τις θλιβερές συνθήκες που υπάρχουν στα νησιωτικά ΚΥΤ στην Ελλάδα.

Για τους εργαζομένους σε ΚΥΤ στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, το τραγικό αυτό περιστατικό αποτελεί άλλη μιαν απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών περιορισμού που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα της ηπείρου μας.  

Διαβάστε ολόκλητο το άρθρο ΕΔΩ

GUARDIANΠΡΟΣΦΥΓΕΣΧΙΟΣΚΥΤΝΕΚΡΟΣΠΡΟΣΦΥΓΑΣΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Εικόνες Μεσαίωνα, Ελλάδα - Νεκρός,Guardian, eikones mesaiona, ellada - nekros