Live η πορεία του μέγα-καύσωνα: Πού θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ώρες

Ακραίες θερμοκρασίες φέρνει το δεύτερο κύμα καύσωνα. Συναγερμός μέχρι την Κυριακή, δείτε live την πορεία του φαινομένου. 45 βαθμοί Κελσίου, ασφυκτικές συνθήκες και μεγάλη διάρκεια είναι το σκηνικό που συνθέτει το νέο κύμα καύσωνα που έχει ήδη αρχίσει να σαρώνει τη χώρα με θερμοκρασίες ακόμα 35-36 βαθμών…

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 21/07. Το ύψος των 1.500 μέτρων

χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 8-10 βαθμούς θερμότερες από το κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, την Παρασκευή 21/07 επίπεδο επικινδυνότητας 3 αναμένεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, και επίπεδο επικινδυνότητας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Λαγουβάρδος στο iEidiseis για μέγα - καύσωνα: «Ρεκόρ δεκαετιών» - Επικίνδυνος για την υγεία

«Έχουμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο μπροστά μας», τόνισε μιλώντας στο iEidiseis, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, αναφορικά με τον μέγα - καύσωνα που σαρώνει τη χώρα και θα φέρει ακραίες θερμοκρασίες έως και την Κυριακή.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (21-23/7) «θα υπάρξουν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, καταγράφοντας πιθανότατα ρεκόρ δεκαετιών».

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος προβλέπει ότι το προσεχές τριήμερο το κύμα καύσωνα θα είναι χειρότερο από αυτό της περασμένης εβδομάδας, κατά το οποίο καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 44,2 βαθμούς στη Θήβα και πάνω από 40 σε πολλά σημεία της επικράτειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος «εκτιμώ ότι θα πάμε παραπάνω το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή, όπως φαίνεται για ορισμένες περιοχές». Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο ενδεχομένως με πάνω από 44-45 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές:

στην κεντρική Μακεδονία στον Θεσσαλικό κάμπο στην Ανατολική Φθιώτιδα στη Βοιωτία στην Αττική στην ανατολική Πελοπόννησο και στη Νότια Κρήτη

Αλλά και σε πολλά σημεία της χώρας, το θερμόμετρο θα δείξει πάνω από 40 βαθμούς κατά τις ημέρες αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος. Ήδη από σήμερα Πέμπτη, καταγράφηκαν πάνω από 37 βαθμοί Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το τριήμερο που ακολουθεί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επομένως χρειάζεται πολύ προσοχή στη διαχείριση των μέτρων προστασίας, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λαγουβάρδος, το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος να ξεσπάσουν δασικές πυρκαγιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της ξηρασίας της καύσιμης ύλης.

Έτσι, παρόλο που υποχωρούν οι άνεμοι, «δεν χρειάζεται πάντοτε άνεμος για να γίνουν ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, όπως είδαμε το καλοκαίρι του 2021», επεσήμανε ο μετεωρολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, -καύσωνα, Πού,Live, -kafsona, pou