Threads: Στην Ελλάδα αύριο το «Twitter της Meta» – Υπόσχεται μάχη κατά της παραπληροφόρησης

Το Threads συμμορφώθηκε με το αυστηρό πλαίσιο της Ε.Ε. και λειτουργεί με όχημα το Instagram.Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πια για τη διάθεση του Threads, που θεωρείται το «Twitter της Meta», και στην Ε.Ε. – κάτι που στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει το μεσημέρι της… Δημοσίευση από @mosseri Προβολή στο Threads

Αυστηροί κανόνες από την Ε.Ε.

Η άφιξη

του Threads στην Ευρώπη ήταν αδύνατη όταν λανσαρίστηκε τον Ιούλιο. Με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) και τον GDPR να τίθενται σε ισχύ λίγες εβδομάδες αργότερα, η εντατική συλλογή δεδομένων της Meta μέσω της νέας εφαρμογής της δημιουργούσε πρόβλημα.

Ωστόσο, η μετριοπάθεια είναι, επίσης, ένα από τα σημεία που διέπονται από τον DSA. Σε αυτό το πλαίσιο είναι, επίσης, που η Ε.Ε. άρχισε έρευνα κατά του Twitter τον Οκτώβριο. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έτσι την έλλειψη μετριοπάθειας που έθεσε σε εφαρμογή η πλατφόρμα, όταν ήταν η πλατφόρμα σημαντικής παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς .

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε ο Αντάμ Μοσέρι για το θέμα της παραπληροφόρησης. Πέρα από την επισήμανση ότι ένα σύστημα ήταν ήδη ενεργό στο Threads και ότι θα ενισχυθεί από το επόμενο έτος, το μήνυμα είναι πάνω από όλα ένα μέσο καθησυχασμού της Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, με βάση το σύστημα του Facebook, μπορεί το Threads να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη καταπολέμηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης; Στο παρελθόν, η πλατφόρμα της Meta υπήρξε ο «τόπος γέννησης» πολλών ψευδών πληροφοριών.

Το Threads λειτουργεί με όχημα το Instagram

Για να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε. περί προσωπικών δεδομένων, η Meta θα δώσει στους χρήστες της Ε.Ε. και την επιλογή να χρησιμοποιούν το Threads καθαρά για κατανάλωση, δηλαδή χωρίς να δημιουργήσουν προφίλ το οποίο να τους επιτρέπει να κάνουν τις δικές τους αναρτήσεις, όπως δήλωσε ένας από τους ανθρώπους με γνώση του θέματος, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ο Άνταμ Μοσέρι, επικεφαλής του Instagram, δήλωσε πρόσφατα ότι όλοι οι χρήστες του Threads θα μπορούν πλέον να διαγράφουν τους λογαριασμούς τους στην εν λόγω εφαρμογή χωρίς να χρειάζεται να διαγράψουν και τους λογαριασμούς στο Instagram μέσω των οποίων συνδέονται.

Το Twitter είναι πιο σκληρό από το Facebook

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώθηκε ότι το Facebook χρησίμευε ως βήμα για θεωρίες και περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού. Ένα παραπλανητικό βίντεο πήρε, μάλιστα, την πρωτιά στις πιο δημοφιλείς δημοσιεύσεις για το θέμα. Μια μελέτη έδειξε, επίσης, ότι η παραπληροφόρηση δημιούργησε έξι φορές μεγαλύτερη εμπλοκή στην πλατφόρμα από ό,τι τα αξιόπιστα άρθρα.

Το Facebook έπαιξε, επίσης, ρόλο στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πλατφόρμα αναγκάστηκε να μπλοκάρει δημοσιεύσεις που περιείχαν ορισμένες λέξεις-κλειδιά για τη συγκέντρωση υπέρ του τέως Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το θέμα, το Twitter έδειξε μεγαλύτερη αυστηρότητα. Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκλείστηκε μόνιμα από την πλατφόρμα, αλλά αυτό άλλαξε όταν η πλατφόρμα εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2022 από τον Έλον Μασκ, ο οποίος επανέφερε όλους τους απαγορευμένους λογαριασμούςυ.

Με τις ομάδες συντονισμού να έχουν μειωθεί και με την επιθυμία να δώσουν ελεύθερο πεδίο στην ελευθερία της έκφρασης, τα πρότυπα του Twitter έχουν πέσει κατακόρυφα. Μένει να δούμε αν το Threads θα προσφέρει ουσιαστική αντίσταση στη διάδοση ψευδών πληροφοριών ή αν η εφαρμογή θα επωφεληθεί από την καθοδική πορεία του Twitter σε αυτόν τον τομέα.

{https://x.com/techandco/status/1734941458979774835}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Threads, Ελλάδα, Twitter, Meta – Υπόσχεται,Threads, ellada, Twitter, Meta – yposchetai