Απλά κόλπα για να σώσετε τις γλάστρες σας από τη μελίγκρα

Για τους ερασιτέχνες κηπουρούς που δεν έχουν χρόνο και εμπειρία η μελίγκρα είναι ένας ύπουλος εχθρός. Όμως η λύση βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας.

Η μελίγκρα είναι ο πιο συνηθισμένος εχθρός των ερασιτεχνών κηπουρών -με αυτούς θα ασχοληθούμε εδώ- και δη φέτος που οι καιρικές συνθήκες έχουν διογκώσει το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί η ξηρή ζέστη σκοτώνει τη μελίγκρα εν αντιθέσει προς την κουφόβραση η οποία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό της.

Πως θα αναγνωρίσουμε την μελίγκρα
Η μελίγκρα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο το οποίο κυκλοφορεί

σε διάφορα χρώματα: πράσινο, κιτρινοπράσινο, άσπρο, μαύρο και οι παλιότεροι το περιγράφουν ως ψείρα. Υπάρχουν και άλλα πιο «εξειδικευμένα» είδη μελίγκρας που απαντώνται σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, βαμβακιού κ.ά. και δεν θα μας απασχολήσουν.

Τα έντομα που είναι αρχικά αόρατα απομυζούν τους χυμούς από τους νεαρού βλαστούς και τα φύλλα σχεδόν όλων των φυτών που φιλοξενούμε στα μπαλκόνια μας -μόνο βουκαμβίλια με μελίγκρα δεν έχω δει- από τον μυρωδάτο βασιλικό και το νυχτολούλουδο ως τον ιβίσκο και τη δημοφιλή και ανθεκτική μπιγκόνια.

Πρέπει να υποψιαστούμε την ύπαρξη μελίγκρας αν το νερά φύλλα αρχίσουν να στρίβουν και να γίνονται καρούλια, παρατηρήσουμε ιδιαίτερη κίνηση από μυρμήγκια τα οποία τρέφονται από το μελίτωμα (το κολλώδες στρώμα που διαπιστώνουμε συχνά στα φυτά που έχουν προσβληθεί) και γενικά το φυτό παρουσιάζει σημάδια «παραίτησης».

Συνήθως όλα αυτά συμβαίνουν την άνοιξη όταν τα φυτά «πετάνε», όμως η αμφιθυμία του καιρού φέτος είναι η αιτία που τα άρρωστα φυτά είναι ασυνήθιστα περισσότερα από άλλες χρονιές.

Και τώρα τι κάνουμε
Ας υποθέσουμε ότι κάνετε τα πρώτα βήματά σας στην κηπουρική. Μερικές γλαστρούλες με αρωματικά φυτά και δυο – τρία λουλούδια, μερικά από αυτά δώρα φίλων, τα οποία καμαρώνετε και περιμένετε να τα δείτε να προκόβουν. Όμως φευ.
Κι επιπλέον είτε δεν έχετε κοντά σας φυτώριο είτε διστάζετε να βάλετε στο σπίτι κάποιο ισχυρό χημικό εντομοκτόνο, το οποίο δεν έχετε άλλωστε τον εξοπλισμό για να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.
Κανένα πρόβλημα. Η λύση για τη μελίγκρα βρίσκεται σε κάθε σπίτι.

Λύση 1η – η πιο ήπια:
Παίρνετε ένα ψεκαστήρι νερού από αυτά που χρησιμοποιούμε για να μουσκεύουμε τα ρούχα για σιδέρωμα ή ένα βαποριζατέρ κομμωτηρίου.
Βάζουμε μια κουταλιά τριμμένο πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων. Προσθέτουμε μια κουταλιά οινόπνευμα ή ξύδι και συμπληρώνουμε με νεράκι βρύσης. Ανακινούμε και ψεκάζουμε. Όσο πιο συχνά ψεκάζουμε τόσο πιο γρήγορο αποτέλεσμα θα έχουμε.
Προσοχή: Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν ο ήλιος είναι ψηλά γιατί θα κάψουμε τα φυτά.

Λύση 2η -πιο δραστική:
Αν διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις και απειλείται η επιβίωση των φυτών μας, η λύση είναι η νικοτίνη. Σε ένα κύπελο -κατά προτίμηση για πέταμα- βάζουμε δυο τσιγάρα και περίπου μισό λίτρο νερό πριν πάμε για ύπνο. Το πρωί σουρώνουμε το μείγμα και ψεκάζουμε. Ένα με δύο ψεκασμοί με απόσταση μιας εβδομάδας θα λύσουν το πρόβλημα.
Προσοχή: Η νικοτίνη είναι ισχυρό δηλητήριο και όταν εφαρμόζεται τα φυτά αυτά δεν πρέπει να τα βάζουμε στο στόμα μας. Με άλλα λόγια, τον βασιλικό τον βλέπουμε αλλά δεν τον βάζουμε στην σαλάτα.
Επίσης, αποφεύγουμε να ψεκάσουμε αν φυσάει και χρησιμοποιούμε μάσκα -πλέον, διαθέτουμε όλοι.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα