Χιόνια σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια: Πού χρειάζονται αλυσίδες - Πότε η κακοκαιρία «χτυπά» την Αττική

Η επέλαση της κακοκαιρίας έχει αρχίσει. Έκλεισε η Λ. Πάρνηθος. Μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων.Σε δύο φάσεις εξελίσσεται η κακοκαιρία που πλήττει από την Κυριακή (28/01), όλη τη χώρα και φέρνει χιόνια ακόμα και στην Αττική σε χαμηλά υψόμετρα. Παράλληλα, στα πελάγη οι άνεμοι…

Πού θα χιονίσει

σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός

στη χώρα από την Κυριακή (28/01), και κυρίως το τριήμερο από τη Δευτέρα (29/01) έως και την Τετάρτη (31/01) οπότε κακοκαιρία θα επικρατήσει στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί κατά κύματα με κύρια χαρακτηριστικά:

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Τις βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στο νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά – ημιορεινά

Τις τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες

Τους τοπικά θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις – χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τόσο τις πρωινές ώρες όσο και αργά το βράδυ της Δευτέρας (29/01).

Ακόμα, στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης (30/01).

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει στην Αττική

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, έκανε λόγο το Σάββατο (27/01) για χιόνια μέχρι και στα βόρεια προάστια της Αττικής εν μέσω του κύματος κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε: «Καταφθάνουν τα χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής – Από την Κυριακή (28/01) έως την Τετάρτη (31/01), θα επηρεάσουν τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδράργυρος κατά 8-10°C κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Από τη Δευτέρα (29/01) θα υποχωρήσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία: Ειδικά, τα πιο κρύο 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας (29/01), της Τρίτης (30/01) και της Τετάρτης (31/01), όταν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά

Σε ποια τμήματα της χώρας θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις: Την Κυριακή (28/01), στα ανατολικά ηπειρωτικά θα χιονίζει πρόσκαρια στα ορεινά – ημιορεινά. Από τη Δευτέρα (29/01), όμως, θα πέσουν περαιτέρω τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Επομένως, κατά διαστήματα, από τη Δευτέρα (29/01) έως και την Τετάρτη (31/01), θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 250 –300 μέτρα και υψηλότερα) στις παρακάτω περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, κεντρική Στερεά, ανατολική Στερεά (και Αττική), Εύβοια, Σποράδες, βορειοανατολικό Αιγαίο, βορειοανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

Χρειάζεται μια προσοχή στην Αθηνών – Λαμίας: Επίσης, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας θα υπάρξουν τμήματα που οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ακόμα και στα περίπου 100 – 150 περίπου μέτρα. Εκεί χρειάζεται μια μικρή προσοχή.

Ισχυροί βοριάδες που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στα πλοία:Οι άνεμοι στα πελάγη (βόρειοι – βορειοανατολικοί) θα ενισχυθούν απότομα από το βράδυ της Κυριακής (28/01) και, στη συνέχεια, θα πνέουν με εντάσεις 7-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9-10 μποφόρ (ριπές).

Πιθανότατα έρχεται η ώρα των βορείων προαστίων της Αττικής: Σε ό,τι αφορά στην Αττική, οι χιονοπτώσεις που – κατά διαστήματα – τη Δευτέρα (29/01) και ειδικά την Τρίτη (30/01) θα είναι πυκνές, όλο αυτό το τετραήμερο θα εκδηλώνονται από τα παρακάτω υψόμετρα και υψηλότερα:

Κυριακή (28/01): από τα 550 – 600 μέτρα

Δευτέρα (29/01): Στην αρχή της ημέρας από τα 400 – 450 μέτρα και, από το απόγευμα προς βράδυ, από τα 300 μέτρα

Τρίτη (30/01): Μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει, από τα 250 – 300 μέτρα μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια, θα ανέβουν πολύ λίγο τα υψόμετρα αλλά, από το βράδυ, θα ξαναπέσουν στα 300 – 350 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες εξάρσεις μέσα στην ημέρα με πυκνές χιονοπτώσεις σε ακόμα πιο χαμηλά υψόμετρα, αλλά αυτό το κρατάμε στο μυαλό μας ως μικρή πιθανότητα

Τετάρτη (31/01): Μέσα στη νύχτα και πριβ ξημερώσει ενδέχεται να χιονίζει πρόσκαιρα κάπως χαμηλά, αλλά μέσα στην ημέρα τα υψόμετρα θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας.

Σας θυμίζω ότι η Κηφισιά βρίσκεται περίπου στα 250 – 300 μέτρα. Ενδέχεται να έχουμε και κάποιες εξάρσεις σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. αλλά αυτό το σενάριο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Ο καιρός, όμως, λέει πάντα την τελευταία κουβέντα. Προσοχή χρειάζεται στην Περιφερειακή Υμηττού σε τμήματα που βρίσκονται κοντά στα 300 – 350 μέτρα υψόμετρο (από οδό Αναστάσεως στου Παπάγου μέχρι το Δημόκριτο), γιατί ενδέχεται κατά περιόδους να χιονίζει και εκεί πυκνά.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα.

Θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας

Κυριακή (28/01): Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου

Δευτέρα (29/01): Από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου

Τρίτη (30/01): Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη (31/01): Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου

Ασφαλώς, στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες σε σχέση με τις προαναφερθείσες που αφορούν στο κέντρο της πόλης.

Ισχυρές καταιγίδες στο Αιγαίο: Στο Αιγαίο θα εκδηλώνονται κατά περιόδους πολύ ισχυρές καταιγίδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Παγωνιά, αλλά καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα: Στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας (Επτάνησα, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά) δεν αναμένεται τίποτα παραπάνω πέρα από παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά στα ορεινά. Για παράδειγμα, από τη Δευτέρα (29/01) έως την Τετάρτη (31/01), οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα υποχωρήσουν στους -2 με -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας στους -8 με -10 βαθμούς Κελσίου.

Λήξη του χιονιά από την Πέμπτη (01/02): Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη (01/02) σε όλη την Ελλάδα».

Έκλεισε λόγω του χιονιά η Λ. Πάρνηθος

Η Αστυνομία, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής (28/01), αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές, από το ύψος του τελεφερίκ. Μάλιστα, ενόψει των επικείμενων δυσμενών καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν από σήμερα (28/01) την επικράτεια, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας για τη λήψη μέτρων και την παροχή συνδρομής, όπου απαιτείται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και στοχεύοντας πρωτίστως στην ασφάλεια των πολιτών, συστήνεται η τακτική ενημέρωση για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

«Την Τρίτη η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας»

Το κυρίως πιάτο της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα είναι τη Δευτέρα (29/01). Περιμένουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βορειοανατολικούς ανέμους 8 και 9 μποφόρ οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και απαγορευτικό απόπλου.

Σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας θα ενταθούν τα φαινόμενα από το απόγευμα της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Κρήτης. Ακόμα, στο Αιγαίο θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Η Τρίτη (30/01) θα είναι η πιο δύσκολη μετεωρολογικά ημέρα, αφού ακόμα και στην Αθήνα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, αναμένεται χιονόστρωση στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε πεδινές περιοχές στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, καθώς και στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο

Μάλιστα, η ένταση των ανέμων στο Αιγαίο, την Τρίτη (30/01), θα αγγίξει ακόμα και τα 10 μποφόρ, επομένως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας θα τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο – στην Εύβοια θα είναι και χιονοκαταιγίδες.

Πότε φτιάχνει ο καιρός

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είπε πως από την Τετάρτη (31/01), αν και με ισχυρό παγετό , η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, τα φαινόμενα θα συνεχίζονται κυρίως στην Κρήτη, αλλά από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι.

Το επόμενο Σάββατοκύριακο (03-04/02), ωστόσο, η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα είναι στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας τώρα, σε live χάρτη:

Σοβαρότητα και επαγγελματισμό ζητά ο Κικίλιας

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, συνεδρίασε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με αντικείμενο την κακοκαιρία και τη νέα επιδείνωση του καιρού που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη. Ακολούθησε Διυπουργική Σύσκεψη με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων (συναρμόδια υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β’ βαθμού, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων κ.α).

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για μια κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα πλήξει κατά κύριο λόγο την Τρίτη, ενδεχομένως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, και πιθανόν να επεκταθεί μέχρι την Τετάρτη- περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτία, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, φυσικά της Εύβοιας και βέβαια της Κρήτης. Σήμερα, συνεδρίασε στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με τους επιστήμονές μας και μετά είχαμε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με την Προεδρία της Κυβέρνησης και όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία.

Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους. Γιατί βλέπετε ότι ανά 6 ώρες και ανά 12 ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για εμάς. Θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη των επιστημόνων και των μετεωρολόγων αύριο στις 12, προκειμένου να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες θα είναι οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια ενδεχομένως θα έχουμε αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν και θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση τα βασικά πρέπει να επαναλαμβάνονται: Σε τέτοιες μέρες αν μπορούμε αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και προφανώς έχουμε τα βασικά στο αυτοκίνητό μας, υποχρεωτικές είναι οι αλυσίδες. Ακούμε τις ενημερώσεις και τις οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία, φυσικά από την ΕΛΑΣ και την οργανωμένη πολιτεία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα τα οποία θα προκύπτουν.

Υπάρχει πρόγνωση αυτή την στιγμή κατά περιόδους και ώρες από τη Δευτέρα το βράδυ προς την Τρίτη για τις περιοχές που σας ανέφερα για πιθανές χιονοκαταιγίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους, 9 και 10 μποφόρ, πιθανές κατολισθήσεις ενδεχομένως στην Κρήτη, και πτώσεις δέντρων που αφορούν προφανώς και τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν πάλι αύριο το πρωί σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία και με την πιθανή ή όχι τηλεργασία στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα.

Γενικώς η σύστασή μας είναι προσοχή για αυτές τις επόμενες ώρες και μέρες. Η πρόληψη είναι καλύτερη και πιο ισχυρή από την αντιμετώπιση. Επομένως, αν δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης και επιβάρυνσης, αυτό θα το συνιστούσαμε. Θα περιμένετε μέχρι αύριο για να ακούσετε την επικαιροποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τις τελικές αποφάσεις».

Keywords
κρητη, χιονια, ευβοια, αττικη, meteo.gr, αθηνα, καιρος, αιγαιο, μπλε, ροζ, facebook, υμηττού, αττικη, ελλαδα, ΕΡΤ, ισχύ, live, νέα, ελασ, δεδδηε, αδμηε, σχολεια, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κικιλιας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, www.meteo.gr, meteo, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δεδδηε, αυτοδιοικηση, αδμηε, υδραργυρος, αστυνομια, αυτοκινητο, εθνικη, θαλασσα, κηφισια, κυκλαδες, πλαισιο, πυροσβεστικο σωμα, υψος, χαρτες, ωρα, αξιζει, ανοιξη, ανοδος, αχαρνες, βαλκανια, βιλια, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, δευτερα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελασ, ενημερωση, εξελιξη, ερχεται, ζητα, υπηρεσιες, θεσσαλια, κελσιου, κυματα, κυρια, κρυονερι, ληψη, λογο, μπλε, μυαλο, νυχτα, ντραφι, παντα, οχηματων, πελοποννησος, πεμπτη, πεντελη, πιθανοτητες, πλοια, ροζ, πολιτεια, προβληματα, πρωι, σαββατο, σεναριο, συνεχεια, σωμα, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, τριημερο, υμηττού, ισχύ, υψομετρο, φυσικα, ωρες, ασφαλεια, μποφορ, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, θερμομετρο, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα
Χιόνια, Κρήτη Πελοπόννησο Εύβοια, Πού, - Πότε, Αττική,chionia, kriti peloponniso evvoia, pou, - pote, attiki