Δημήτρης Χορν: 26 χρόνια από τον θάνατό του - Το συγκινητικό αφιέρωμα της Φίνος Φίλμ (βίντεο)

Ο Δημήτρης Χορν άφησε το πολυτάλαντο στίγμα του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το τραγούδι και το ραδιόφωνο.Ήταν 16 Ιανουαρίου του 1998 όταν ο Δημήτρης Χορν έφυγε για τη «γειτονιά των αγγέλων», μετά από σοβαρή ασθένεια, με το κενό που άφηνε να είναι δυσαναπλήρωτο. Ο Δημήτρης Χορν…

Ο μεγάλος έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη

Μετά από την επιστροφή του από το εξωτερικό το 1953, συγκρότησε νέο θίασο με τη Λαμπέτη και τον Παππά. Η Έλλη και το πρόσωπο με το οποίο έζησ έναν θυελλώδη έρωτα.

Έζησαν μαζί μέχρι το 1959.

Για μεγάλο διάστημα απασχόλησαν τον τύπο της εποχής με τη σχέση τους. Η Έλλη Λαμπέτη χώρισε από τον Μάριο Πλωρίτη και μαζί με τον Δημήτρη Χορν μεγαλούργησαν στο θέατρο με μεγάλες παραστάσεις, αλλά και στον κινηματογράφο. Η σκηνή με το «Σ'αγαπώ» στην ταινία «Κάλπικη Λίρα», έχει μείνει αξεπέραστη.

Μετά από τον χωρισμό τους το 1959 δεν έπαιξαν ποτέ ξανά μαζί στο θέατρο.

Ο Δημήτρης Χορν ήταν πρωταγωνιστής σε πολλές παραστάσεις όπως: «Ερρίκος Ε’», «Ο πρωτευουσιάνος», «Ρομάντζο», «Οθέλλος», «Τα τρία βαλς», «Δωδέκατη νύχτα», «Η κυρία με τις καμέλιες», «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Νόρα ή Το σπίτι της κούκλας», «Οδός ονείρων», «Δον Ζουάν». Ενώ ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος ήταν στην πρώτη παραγωγή της Φίνος Φιλμ μετά την γερμανική κατοχή, το 1943. Ήταν η ταινία «Η φωνή της καρδιάς». Καθώς και στις ταινίες: «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Κάλπικη λίρα», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Μία ζωή την έχουμε» «Αλίμονο στους νέους», «Μία του κλέφτη»...

Με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» το 1943 έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν η πρώτη που γυρίστηκε μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη μεγάλη παραγωγή της Φίνος Φιλμ.

Ο Δημήτρης Χορν υπήρξε παντρεμένος δύο φορές στη ζωή του. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Ρίτα Φιλίππου. Παντρεύτηκαν το 1942 και χώρισαν το 1952. Αργότερα, το 1967, παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή με την οποία έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της το 1988. Μαζί ίδρυσαν το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό.

Η Εντίθ Πιάφ έπεσε θύμα της γοητείας το μεγάλου πρωταγωνιστή. Μετά από την επισκεψή της στην Ελλάδα το 1946 και τη γνωριμία τους, ακολούθησαν πολλές ερωτικές επιστολές, που δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Ο Δημήτρης Χορν είχε τημηθεί με το βραβείο Α ανδρικού ρόλου για την ταινία «Μια του κλέφτη», με την επιτυχία να επαναλαμβάνεται το 1961 για την ταινία «Αλίμονο στους νέους». Ενώ λαμπρές ημέρες έγραψε και στο ραδιόφωνο με την εκπομπή «Ο ταχυδρόμος έφτασε», όπου διάβαζε «αλληλογραφία ακροατών» σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη. Μοναδικές ήταν και οι ερμηνείες του στα τραγοούδια «Πες μου μια λέξη», «Ηθοποιός», «Ας είναι καλά το γινάτι σου», «Οι χάντρες»...

Για την προσφορά του στην τέχνη τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου του Α'. Από το 2000 απονέμεται στη μνήμη του το Βραβείο Χορν, στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς. Το 1983 εμφανίστηκε στην τελευταία θεατρική παράσταση στον «Αρχιμάστορα Σόλνε» του Ερρίκου Ίψεν, με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Γερουλάνου. Επίσης το 1993 ήταν η τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου έκανε την ανάγνωση στο μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Ο Δημήτρης Χορν έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου 1998 από καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Η τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη Χορν στη Σεμίνα Διγενή:

{https://youtu.be/uK-2X-AfZf4?si=-EegSuc_DeLVVZo0}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημήτρης Χορν, Φίνος Φίλμ,dimitris chorn, finos film