ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ SIPRΙ - Αυξήθηκαν τα επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα

Επιβεβαιώνεται η τάση ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων. Αποσύρονται παλαιές πυρηνικές κεφαλές, που δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά, αλλά στο οπλοστάσιο των εννέα κρατών που διαθέτουν πυρηνικά προστέθηκαν νέες κεφαλές, έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ...αποτελεσματικά! Πέραν της Κίνας, το πυρηνικό οπλοστάσιό τους "γεμίζουν" χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, αλλά και η Ρωσία. Τα στοιχεία καταγρέφονται από το Διεθνές Ινστιτούτο
Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το πιο αξιόπιστο Ινστιτούτο στον τομέα του σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντιγράφουμε το σχετικό ρεπορτάζ από τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ " της Τρίτης, με τον τίτλο που -σωστά- : Τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια τα ενισχύουν, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ευρύτερης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε κατά σχεδόν 200, στις περίπου 12.512 κεφαλές από την αρχή του 2022 έως την αρχή του 2023, καταγράφει το SIPRI στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ομως ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά, δηλαδή έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αυξήθηκε κατά 86. Υπολογίζεται συγκεκριμένα στις 9.576 κεφαλές.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επιχειρησιακών κεφαλών οφείλεται στην Κίνα, που από τις 350 έφθασε στις 410. Το Πεκίνο κάνει μεγάλες επενδύσεις στον στρατό του, στο μέτρο που μεγεθύνονται η κινεζική οικονομία και η κινεζική επιρροή, σχολίασε ο διευθυντής του SIPRI Νταν Σμιθ.

Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα αύξησαν επίσης τα οπλοστάσιά τους, όπως και η Ρωσία, σε μικρότερο βαθμό (από τις 4.477 στις 4.489 κεφαλές), ενώ οι άλλες δυνάμεις με πυρηνικά οπλοστάσια τα διατήρησαν ως είχαν.

Οχι μόνο «οι παγκόσμιες μειώσεις των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών μοιάζουν να έχουν παγώσει», αλλά «ο αριθμός τους αυξάνεται ξανά», προειδοποιούν οι ερευνητές του ινστιτούτου.

«Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχίσει εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών, των πυραύλων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων που είναι σε θέση να τις εκτοξεύουν, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων που διαθέτουν», αναφέρει το SIPRI.

Για δεκαετίες ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειωνόταν σταθερά. Ωστόσο, η μείωση οφειλόταν κυρίως στην καταστροφή παροπλισμένων πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στα επιχειρησιακά οπλοστάσια. Οπως θυμίζει το SIPRI, πέραν της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τέτοια διαθέτουν η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

«Τα περισσότερα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα σκληραίνουν τη ρητορική τους για τη σημασία των πυρηνικών όπλων και ορισμένα έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν άμεσα ή έμμεσα για τη δυνητική χρήση τους», υπογραμμίζει ο Ματ Κόρντα, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Αυτός ο αυξημένος ανταγωνισμός ως προς τα πυρηνικά όπλα κλιμάκωσε δραματικά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τέτοια, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι τα κράτη που διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια, καθώς μαζί έχουν στην κατοχή τους περί το 90% των πυρηνικών κεφαλών. Η Κίνα καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό την τρίτη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ SIPRΙ - Αυξήθηκαν,ekthesi institoutou SIPRi - afxithikan