Ερντογάν: Σε «ματωμένη θάλασσα» μετατρέπουν ΗΠΑ και Βρετανία την Ερυθρά Θάλασσα

«Δυσανάλογη βία» καταλογίζει ο Ερντογάν σε ΗΠΑ και Βρετανία. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε το Ισραήλ. «Ο Νετανιάχου δεν έχει πού να κρυφτεί».Βολές κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσε σήμερα Παρασκευή (12/1) ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών εναντίον των Χούτι της Υεμένης. Αναλυτικότερα,
μιλώντας σε…

Σύμφωνα με τον Guardian και το BBC, οι Χούτι είναι μία ένοπλη ομάδα που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ Χούθι και εκπροσωπεί το παρακλάδι της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Υεμένης, τους Ζαϊντί.

Οι Χούτι αποτελούνται από περίπου 20.000 μαχητές και δραστηριοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Υεμένης, ελέγχοντας μεγάλο κομμάτι της ακτογραμμής της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσημα γνωστή ως Ανσάρ Αλλάχ (Παρτιζάνοι του Θεού), η ομάδα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να καταπολεμήσει τη διαφθορά του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, με την υποστήριξη του στρατού της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησε να εξοντώσει τους αντάρτες Χούτι το 2003, αλλά εκείνοι τους απώθησαν και τους δύο. Η ομάδα αυτή βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2014 με την κυβέρνησης της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Μέχρι τις αρχές του 2022, ο πόλεμος είχε προκαλέσει περίπου 377.000 θανάτους και είχε εκτοπίσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Χούτι δηλώνουν ότι αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» -μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και υπό την ηγεσία του Ιράν- ενάντια στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη Δύση.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο ηγέτης των Χούτι Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ήταν «έτοιμες να κινηθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να ενωθούν με τον παλαιστινιακό λαό και να αντιμετωπίσουν τον εχθρό».

Ισχυρό πλήγμα στη ναυτιλία και το εμπόριο από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ερυθρά Θάλασσα, ένα από τα πιο πυκνά ναυτιλιακά κανάλια στον κόσμο, βρίσκεται νότια της διώρυγας του Σουέζ, της πιο σημαντικής πλωτής οδού που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την ανατολική Αφρική. Η Υεμένη βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της θάλασσας, όπου συναντά τον κόλπο του Άντεν.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Χούτι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν από τα αντίμετρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 19 Νοεμβρίου, όταν μαχητές χρησιμοποίησαν ένα ελικόπτερο για να καταλάβουν ένα πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που ναυλώθηκε από ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με έναν Ισραηλινό επιχειρηματία. Μάλιστα, απήγαγαν και το πλήρωμα.

Ακολούθησαν πολλαπλές επιθέσεις σε πλοία, ως επί το πλείστον χωρίς επιτυχία.

Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που εκτοξεύει δραματικά το κόστος των μεταφορών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής που διαχειρίζεται τη Διώρυγα του Σουέζ, Οσάμα Ράμπι, τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο ίδιος, η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου φέτος.

Έτσι, ορισμένες ναυτιλιακές (όπως η Mediterranean Shipping Company, η Maersk, η Hapag-Lloyd και η πετρελαϊκή εταιρεία BP) πλέον στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ενώ άλλες περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι χρόνοι και το κόστος των μεταφορών.

Η μεγάλη ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούτι είναι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστραφούν. Σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και είναι η συντομότερη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, ΗΠΑ, Βρετανία, Ερυθρά Θάλασσα,erntogan, ipa, vretania, erythra thalassa