Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες αποχωρήσεις, οι διαγραφές και το μήνυμα ενότητας Κασσελάκη

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτος και Πέρκα, ενώ αποχώρησαν από την ΚΕ του κόμματος Κυρίτσης και Μηταφίδης. Ο Βίτσας προανήγγειλε κάθοδο στις ευρωεκλογές για το υπό σύσταση κόμμα.  Μόνο η ειδησεογραφία δεν απουσιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχώρηση 46 μελών της…

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Τσακαλώτος και Πέρκα

Με επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, έγινε γνωστό πως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα τίθενται εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η βουλευτής κα Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και ο βουλευτής κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν των δηλώσεων αποχώρησής τους από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τίθενται εκτός της ΚΟ», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος.

Πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται από 45 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκ νέου την παράδοση των εδρών, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. «Οι εν λόγω βουλευτές οφείλουν να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα», αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραιτούνται από την ΚΕ Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκ των ιδρυτών του κόμματος.

Στη δήλωσή τους επισημαίνουν, ωστόσο, ότι θα παραμείνουν ως απλά μέλη του κόμματος, καθώς «δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης:

«Δήλωση παραίτησης

προς την Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,

Αν. Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Αγαπητοί σ Ράνια και σ. Γιώργο

Με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση.

Με τη διχαστική του ομιλία του στην ΚΕ – μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς - κατήργησε ουσιαστικά τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Με τις αμετροεπείς, προσβλητικές επιθέσεις του κατά ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, δημιουργεί κλίμα διωγμού όσων διαφωνούν με τις χωρίς αρχές μεθοδεύσεις του.

Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε την παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και το αρνητικό, για το κόμμα και τις λαϊκές ανάγκες, πολιτικό σχέδιο που φιλοτεχνεί η περί τον πρόεδρο ηγετική ομάδα,

Δηλώνουμε ότι:

- Υποβάλλουμε την παραίτησή μας από την ΚΕ

- Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τα μέλη της ΚΕ και του κόμματος καθώς και τον Πρόεδρο

μσχ

Κυρίτσης Γιώργος, μέλος ΚΕ, ιδρυτικό μέλος ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος».

Βίτσας σαν έτοιμος από καιρό: Νέος φορέας θα κατέβει στις ευρωεκλογές - Μέσα και ο Τάσος Κορωνάκης

Μπορεί μόλις χθες, Κυριακή (12/11) ο Δημήτρης Βίτσας να αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την «Ομπρέλα», ωστόσο, προκαλούν αίσθηση οι πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα για τα επόμενα πολιτικά βήματα των αποχωρησάντων κι αυτό γιατί δίνουν την εικόνα ότι είχαν προαποφασιστεί εδώ και καιρό παρά το γεγονός ότι ακόμα βρισκόντουσαν εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, αρκετές εβδομάδες πριν, στις 23/10/2023 ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος μίλησε για πρώτη ευθέως για τη δημιουργία νέου κόμματος, για το οποίο μάλιστα πρότεινε ακόμα και ονομασία: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά», δηλαδή «Α.Ο.Ρ.Α.».

Πλέον, όμως, ο Δημήτρης Βίτσας έδωσε κι άλλα κομμάτια του παζλ για το νέο εγχείρημα που βρίσκεται στα σκαριά.

Μιλώντας, λοιπόν, στο Action24, έκανε γνωστό ότι ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί από την αποχώρηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστερά και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές» είπε.

«Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντησης που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος», πρόσθεσε.

Μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται να είναι τόσο προχωρημένες, που ο κ. Βίτσας έκανε αναφορές και σε πρόσωπα.

Ερωτηθείς για το ποιοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτόν τον φορέα, είπε:

«Λαφαζάνης δεν νομίζω αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα -που δεν θα με παρεξηγήσει- είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις αλλά θα επιχειρηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς. Το ΜέΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει» ανέφερε στη συνέχεια ενώ είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά.

Αποστολάκης: Αναμενόμενες οι αποχωρήσεις – Σκληρές οι φράσεις Κασσελάκη, αλλά δείχνουν την πραγματικότητα

Ως «αναμενόμενες» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης τις αποχωρήσεις από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

«Οι εντάσεις είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο και είχαν δημιουργηθεί τέτοιες αποστάσεις που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να γεφυρωθούν», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Σκληρές οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος αλλά ήταν στην κατεύθυνση του ποια ήταν η πραγματικότητα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης, αναφερόμενος ιδίως στην έκφραση περί «5ης φάλαγγας» που χρησιμοποίησε.

Επιπλέον ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε πως ο κόσμος περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασκήσει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μια κυβέρνηση η οποία υπάρχει και κινείται χωρίς αντίπαλο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μείνει άλλο.

Γιαννούλης: Δεν θα κάνω ούτε κηδεία, ούτε μνημόσυνο του ΣΥΡΙΖΑ

Για τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Χρήστος Γιαννούλης.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υποχρεωμένοι να αισιοδοξούμε από απόγνωση, πρέπει να ανατρέξουμε στα πρόσφατα γεγονότα, να δούμε τι λάθη κάναμε», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ.

«Η ουσιαστική ενότητα περιλαμβάνει αλληλεγγύη, έχει συναίσθημα, δεν μπορεί να υπάρχει η λογική του ηττημένου και του νικητή», συμπλήρωσε.

«Κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη αιφνιδιαστικά πρόεδρος. Ερώτημα: πρέπει να το σεβαστούμε όλοι συγκροτημένοι ως κόμμα; Έχει το δικαίωμα κάποιος να ασκήσει κριτική στη νέα ηγεσία; Ναι. Έχει δικαίωμα να βρίσει; Όχι. Να αποδομήσει; και πάλι όχι, αυτά μας οδήγησαν εδώ», τόνισε ο κ. Γιαννούλης.

«Μία κρίση θέλει το χρόνο της, δεν ωραιοποιώ καταστάσεις. Θυμίζω σαν παράδειγμα αποχωρώντας με τρεις βουλευτές ότι είχε φύγει ο Φώτης Κουβέλης μετά από συνέδριο. Άρα η επόμενη ευκαιρία μας είναι ένα συνέδριο αυτοκάθαρσης και αυτολύτρωσης, εκεί πρέπει να φτάσουμε», δήλωσε.

«Ο χειρισμός του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή δεν ήταν σωστός, το είπα και το πρωί του Σαββάτου την ίδια ώρα που έβγαιναν στη δημοσιότητα οι ενστάσεις πολύ σεβαστών συντρόφων για την απόφαση αυτή, δεν ξέρω αν είχε πολιτικό περιεχόμενο. Σύνθεση δεν είναι μόνο να παραμείνει ο Τσακαλώτος και η Ομπρέλα. Εδώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και από άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν στηρίξει και θα στηρίξουν τη νέα ηγεσία, δε θα στηρίξουν όμως οποιαδήποτε ροπή σε κάτι που θα λέει 'το κράτος είμαι εγώ'».

Σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Ο κ. Κασσελάκης ξέρει πολύ καλά ότι η άσκηση του αρχηγικού δικαιώματος και η μη λευκή επιταγή έχουν ένα όριο. Αφελής δεν είναι. Εύχομαι να εννοεί αυτό που είπε ότι ''εγώ δεν έχω κύκλους''».

«Το μνημόσυνο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα το κάνω, ούτε την κηδεία, έχουμε να δώσουμε πολύ σκληρές μάχες. Αντί να είμαστε εμείς η είδηση πρέπει να παράγουμε τις ειδήσεις», πρόσθεσε, τέλος ο κ. Γιαννούλης.

Δρίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια, αλλά το «κόμμα Κασσελάκη»

Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί από το απόγευμα της Κυριακής (12/11) ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα 46 στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν από το κόμμα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Μετά την αποχώρησή του, ο κ. Δρίτσας δημοσίευσε ένα κείμενο κάνοντας μία πολύ σύντομη αναδρομή στην πορεία του και εξηγώντας τους λόγους για την απόφασή του.

«Σήμερα, κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια! Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμώ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Από δω και πέρα αυτό που υπάρχει είναι το «κόμμα Κασσελάκη». Ευθύνες έχουμε αναμφίβολα όλες και όλοι γι’ αυτό. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο.

«Με αυτήν την πολύτιμη και αναντικατάστατη πείρα, με βαθιά επίγνωση ότι οι καιροί όχι μόνο είναι δύσκολοι, αλλά ότι κυριολεκτικά πορευόμαστε στην «εποχή των τεράτων», σας καλώ όλες και όλους με αυτοπεποίθηση και με ψηλά το κεφάλι, όχι σε ένα νέο ξεκίνημα από το μηδέν, αλλά σε μία νέα γενναία και βαθιά τομή στη συνέχεια της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημειώνει.

Αναλυτικά το κείμενο της αποχώρησης του Θοδωρή Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Με βαθιά λύπη, σήμερα αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ήδη πριν λίγες ώρες σαράντα έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καταθέσαμε κείμενο αποχώρησης, με το οποίο εξηγούμε τους λόγους αυτής της τόσο σημαντικής και δύσκολης επιλογής μας.

Ήμουν ως ανένταχτος ενεργό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, με πρωτοπόρο αυτής της οραματικής προσπάθειας τον αξέχαστο Γιάννη Μπανιά και με Πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τότε, το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ως ευόδωση και δικαίωση εκείνης της προσπάθειας, είχα την ιστορική τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο Πρόεδρό του τον Αλέκο Αλαβάνο και στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο πορευτήκαμε μαζί σε νικηφόρα πορεία, για τη σύγχρονη Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κορυφαία στιγμή το 2015 η εντολή του Ελληνικού λαού, για την πρώτη φορά Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Σήμερα, κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια! Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμώ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Από δω και πέρα αυτό που υπάρχει είναι το «κόμμα Κασσελάκη». Ευθύνες έχουμε αναμφίβολα όλες και όλοι γι’ αυτό. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Ούτε τα ιδρυτικά μέλη του παραμένουν σε αυτόν, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όμως η ανάγκη και η δυνατότητα αποτελεσματικής παρουσίας και προσφοράς της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει!

Χιλιάδες πολίτες του Πειραιά από το 2004 (χρονιά που δεν εκλέξαμε βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά) μέχρι το 2023, μας εμπιστεύτηκαν, μας στήριξαν και μας τίμησαν. Τους ανταποδίδω τιμή και ευγνωμοσύνη. Εκείνοι γνώριζαν και γνωρίζουν καλά ότι, δεν ήταν μία προσωπική υπόθεση αλλά μία εμπνευσμένη συμφωνία με αμοιβαιότητα και στόχο την αναγέννηση και την κοινωνική δικαιοσύνη για τη χώρα μας και για τον Πειραιά.

Τιμώ και σέβομαι όλες και όλους τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που συμπορευτήκαμε πάνω από είκοσι χρόνια.

Τιμώ και σέβομαι τους πολίτες του Πειραιά.

Τιμώ και σέβομαι τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας.

Δεν διαγράφω τίποτα από αυτήν την εικοσαετία.

Με αυτήν την πολύτιμη και αναντικατάστατη πείρα, με βαθιά επίγνωση ότι οι καιροί όχι μόνο είναι δύσκολοι, αλλά ότι κυριολεκτικά πορευόμαστε στην «εποχή των τεράτων», σας καλώ όλες και όλους με αυτοπεποίθηση και με ψηλά το κεφάλι, όχι σε ένα νέο ξεκίνημα από το μηδέν, αλλά σε μία νέα γενναία και βαθιά τομή στη συνέχεια της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ανήκω κι εγώ σ’ εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων, που έχουμε υπερασπιστεί και έχουμε υπηρετήσει με συνέπεια την ενότητα της Αριστεράς. Της Αριστεράς όμως, όχι του κόμματος Κασσελάκη. Από αυτήν την άποψη, ούτε μία βουλευτική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν ανήκει στο νεοπαγές κόμμα Κασσελάκη. Ο καθένας και η καθεμιά κρίνει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του/της.

Παρακαλώ τέλος τα αρμόδια Όργανα του κόμματος, να φροντίσουν για τη διαγραφή μου από τα Μητρώα του. Από τα «μητρώα» της ζώσας πραγματικότητας θα το ρυθμίσει η ιστορική συνέχεια…

Επισυνάπτω και το συλλογικό κείμενο των σαρανταέξι συντροφισσών και συντρόφων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο και καταθέσαμε σήμερα Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023.

Καλούς αγώνες!».

Δεν παραδίδει την έδρα του ο Τσακαλώτος – Η επιστολή του στον Τασούλα

Επιστολή με την οποία θα ενημερώνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα ότι αποχωρεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει εντός της ημέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραμένοντας ωστόσο βουλευτής.

Η επιστολή του, δεν θα αναγνωστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η αποπομπή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προηγηθεί με την επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή του επικαλείται μια ρήση από το Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουϊσμού.

Αναλυτικά η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με εκτίμηση,
Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Πέρκα: Δεν πήγα στην ΚΕ με σκοπό να αποχωρήσω - Ας βάλει ο Κασσελάκης τον ΣΥΡΙΖΑ στον «γύψο»

Για την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε η Πέτη Πέρκα, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι δεν παραδίδει την έδρα της.

«Δεν προσήλθα στη συνεδρίαση της Κ.Ε με σκοπό να αποχωρήσω, αλλά όλα αυτά που άκουσα στην ομιλία του κ. Κασσελάκη, περί δημοψηφίσματος, 5ης φάλαγγας, καμαρίλας κ.α, δεν μου άφησαν και πολλά περιθώρια», υπογράμμισε η βουλευτής Φλώρινας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η οποία μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που περιλαμβάνονται στους 46 αποχωρήσαντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που καταπάτησε το καταστατικό και κάθε έννοια δεοντολογίας και ειλικρινά απορώ με τους συναδέλφους που τον άκουσαν να λέει όσα είπε και δεν αποχώρησαν από την αίθουσα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Η κυρία Πέρκα τόνισε ότι «ο Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή άρχισε να λειτουργεί αντικαταστατικά. Τη μια μέρα εκλέχθηκε Πρόεδρος και την επόμενη άρχισε να καρατομεί στελέχη».

Ερωτηθείσα για το αν θα παραδώσει την έδρα της, όπως της ζήτησε ο κ. Κασσελάκης, είπε ότι «δεν πρόκειται να παραδώσω την έδρα μου γιατί έχω νωπή λαϊκή εντολή από τους ψηφοφόρους της εκλογικής μου Περιφέρειας. Κι αυτοί με ψήφισαν ως μέλος ενός ριζοσπατικού αριστερού κόμματος κι όχι ενός κόμματος όπως αυτό των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ».

Η κυρία Πέρκα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε ένα νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί και μπορεί να κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είχαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά ποτέ δεν τον υπονομεύσαμε. Με όσα λέει για την κατάσταση στο κόμμα που παρέλαβε είναι σαν να στρέφεται κατά του Τσίπρα που ήταν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για άδεια γραφεία, καταργεί τάσεις, ας βάλει το κόμμα στον 'γύψο'», είπε η κυρία Πέρκα για να καταλήξει, «θα αισθανόμουν ανακουφισμένη αν είχε μιλήσει ο Τσίπρας εδώ και καιρό, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα δική του επιλογή».

Ούτε ο Κούλογλου παραδίδει την έδρα του: Ο Κασσελάκης θέλει ένα προσωποπαγές κόμμα

«Όχι» απαντά ο Στέλιος Κούλογλου στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος χθες – κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του.

«Ψηφίστηκα από 200.000 ανθρώπους. Νομίζω ότι τήρησα απολύτως τη δέσμευση που είχα πάρει. Έμεινα σταθερός στις θέσεις. Επομένως το θέμα έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης το επανέφερε τώρα διότι είναι λίγο θυμωμένος με μία ανάλυση που έκανα στο tvxs γράφοντας, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφάνισή του, ότι είναι καλός στην αριθμητική γιατί πρόσθεσε αντιπάλους και προβλήματα, αφαίρεσε οπαδούς, πολλαπλασίασε τους εχθρούς και διαίρεσε ακόμα και το δικό του στρατόπεδο και ανέλυα στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου που λειτουργεί, τα οποία βάθυναν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν έχω κάτι με τον κ. Κασσελάκη. Μακάρι να τα καταφέρει. Προσωρινά όλα τα δείγματα είναι αρνητικά. Εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε πολύ μεγάλη κρίση, θα αντιμετωπίσει τον κύριο Μητσοτάκη; Χρειάζεται μια πραγματική απάντηση γιατί η ΝΔ έχει αφεθεί χωρίς αντίπαλο. Κάνει ότι θέλει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει κάποιος να τα αντιμετωπίσει και νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση «ποιος είναι ο στόχος του κ. Κασσελάκη» απάντησε: «Δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Καταρχήν είναι προφανές ότι θέλει να πάρει το κόμμα και από την αριστερά να το πάει κάπου στο κέντρο προς την κεντροδεξιά. Αυτές είναι οι θέσεις, οι οποίες εξέφρασε και στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Όλα αυτά που είδα δεν είχανε καμία σχέση όχι με το ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερά ή τους σοσιαλιστές, ούτε το κέντρο στην Ευρώπη δεν λέει αυτά τα πράγματα. Θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα που να είναι αυτός και η μάζα, χωρίς ενδιάμεσα όργανα, χωρίς καταστατικά και χωρίς σεβασμό στις διαδικασίες. Αυτό έκανε τώρα θέτοντας, από την Αμερική, εκτός κόμματος κάποια στελέχη, που δεν είχε δικαίωμα να το κάνει και προκηρύσσοντας δημοψήφισμα το οποίος είναι αντικαταστατικό».

Σπίρτζης: Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Κασσελάκη – Τι είπε για το ΠΑΣΟΚ

Στις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας (13/11) ο Χρήστος Σπίρτζης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «εγώ μένω στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη»

«Πρόκειται για διάσπαση αυτό που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας εκλογής προέδρου χωρίς να πάμε σε συνέδριο. Δεν υπήρξε πολιτική διαφωνία, σύνθεση ή και ρήξη και έτσι πήρε οπαδικά χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης στον ΣΚΑΪ.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη να εκπροσωπήσουμε το ευρύ δημοκρατικό μέτωπο».

Ερωτηθείς για την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια, σημειώνοντας πως «ό,τι είχα να πω, τα είπα στα όργανα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «θέλει πίστωση χρόνου».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ευχή του Γιάννη Ραγκούση να μην γίνει η ΣΥΡΙΖΑ «πρώην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σπίρτζης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν σενάρια να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μην αποχωρήσουν κι άλλα μέλη, πρέπει να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον».

Όσον αφορά στα σενάρια περί συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος είπε: «Δεν έχουμε από το ΠΑΣΟΚ έναν άλλον πολιτικό βηματισμό ώστε να μπορεί να εκπροσωπήσει τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο της χώρας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαλυόταν και υπήρχε άλλο κόμμα που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο θα σας έλεγα ότι δεν έχει καμία σημασία το όνομα. Η πρότασή μου για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ παραμένει. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάσπαση και βρίσκεται σε μία περιδίνηση και το τρίτο κόμμα παραμένει τρίτο κάτι σημαίνει αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Αχτσιόγλου είπε: «Δεν θα μιλήσω για άτομα που έχουμε υπάρξει μαζί στην πολιτική»

Σχετικά με τα περί παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σπίρτζης τόνισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τοποθετηθεί. Η αποχώρησή του και η έναρξη εκλογής προέδρου δεν συνοδεύτηκε από πολιτικές διαδικασίες και σύνεση άρα καλό είναι η παρακαταθήκη που έχει αφήσει να μη μπει σε εφήμερες συγκρούσεις και να παίξει τον ρόλο της συνοχής ή της επανασυγκόλλησης», είπε και τέλος πρόσθεσε:

«Μακάρι να είχε τη δυνατότητα να ενώσει τον χώρο ο Τσίπρας».

Keywords
συριζα, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εν λόγω, ζωή κωνσταντοπούλου, φώτης κουβέλης, αλέξης τσίπρας, τίθενται, ψηφοδελτια, παζλ, λαφαζάνης, εκλογες, ΕΡΤ, κηδεία, νέα, ειδήσεις, δειτε, ελλαδα, μπανιας, τσιπρας, προσφορες, πειραιας, βουλη, δημοψηφισμα 2015, ΑΝΤ1, ηπα, tvxs, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, ραγκουσης, σημαίνει, αποστολακης γιωργος, δημοκρατικη συμμαχια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, τασουλα, βουλευτες, κουβελης, το θεμα, αδεια, γνωμη, εδρα, ηγεσια, θεμα, μνημειο, μνημοσυνο, σωκρατης, φρασεις, ωρα, tvxs, εξαιρεσεις, αλληλεγγυη, αμερικη, αναγεννηση, απλα, αυτοπεποιθηση, αφελης, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γραφεια, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δριτσας, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εκφρασεις, εκφραση, εν λόγω, εννοια, εμφάνιση, εξι, ευθυνη, ευκλειδης, ευρωπη, ζωη, ζητα, κηδεία, ιδια, εικοσι, υποθεση, θοδωρης, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κλιμα, κομμα, λαθη, λευκη, λυπη, μαζα, μηδεν, νικο, νωπη, ξεκινημα, ομαδα, ομπρελα, ονομα, ουσιαστικα, παζλ, παμε, ρηση, προβληματα, πρωι, ρηξη, ροπη, ρολο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σχεδιο, τασος, τιμη, τίθενται, τομη, φαμελλος, φορα, χρηστος, ωρες, ανηκει, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, χωρα, κειμενα, κυριακη, μεινει, μια φορα, οργανα, πληροφοριες, σημαίνει, σωστος, θεσεις
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη,syriza, kasselaki