Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σφυροκοπά την Ελλάδα: Οι περιοχές και οι ώρες με σφοδρά χιόνια - Τα μέτρα στην Αττική

Αυτά είναι τα μέτρα για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα. Από το μεσημέρι της «χτυπά» την Αττική. Live η πορεία των χιονοπτώσεων. Έτοιμη να αναμετρηθεί με την κακοκαιρία Μπάρμπαρα είναι η χώρα μας καθώς ο χιονιάς και το δριμύ ψύχος έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Μετά από ευρείας κλίμακας σύσκεψη…

Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή και για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία, δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει

προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για τη συντήρηση του Δικτύο.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ώρα προς ώρα το σφυροκόπημα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη «ήδη έχουν ξεκινήσει τα φαινόμενα προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Είχαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Το σοβαρότερο όμως κύμα κακοκαιρίας μας έρχεται από απόψε το βράδυ και κυρίως αύριο από τα ανατολικά προς τα δυτικά».

«Μέσα στο Αιγαίο και κυρίως στα δυτικότερα τμήματα αρχίζει να λαμβάνει χώρα ένας σχηματισμός χιονοκυμάτων που θα μετατοπιστούν προς τα δυτικά νοτιοδυτικά και μέχρι αύριο το απόγευμα θα απασχολήσουν τμήματα της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας ακόμα όμως και της ανατολικής Πελοποννήσου», συμπλήρωσε.\

Σε ό,τι αφορά στο νομό Αττικής περιμένουμε την επιδείνωση αύριο το μεσημέρι. Θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια, το βράδυ θα δούμε να πέφτει χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε.

«Τη Δευτέρα θα επιμείνουν τα φαινόμενα κυρίως προς τα ανατολικά και νότια. (...) Εδώ στην Αττική ο καιρός θα παρουσιάσει ένα άνοιγμα προς το μεσημέρι της Δευτέρας, πάλι όμως αναμένουμε επιδείνωση με πυκνές χιονοπτώσεις από το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής».

Το απόγευμα του Σαββάτου το 112 ήχησε σε:

Αττική Εύβοια Βόρειες Σποράδες Μαγνησία Βοιωτία Φθιώτιδα

Πότε θα φτάσει στην Αττική η Μπάρμπαρα

Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην Αττική γι’ αυτό από το απόγευμα του Σαββάτου η μία μετά την άλλη οι περιοχές της Αθήνας λάμβαναν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δείχνει τα δόντια της η κακοκαιρίας

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων: Σε ποιους δρόμους και πότε

Όπως αναμενόταν μετά την ευρεία σύσκεψη για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα απαγορεύτηκε η κίνηση φορτηγών και βαρέων οχημάτων ενώ υποχρεωτικές είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όλα τα οχήματα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Επίσης, από την 18:00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα αύριο 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Σημειώνεται πως είναι υποχρεωτικό όλοι οι οδηγοί να έχουν τις προβλεπόμενες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πως να τις τοποθετούν αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη

Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης αποφασίστηκε:

Πρώτον, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία. Δεύτερον, να υπάρξει διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε σταθμούς βάσης, στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν. Τρίτον, να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πού βρίσκονται τα τα κέντρα επιχειρήσεων

Κέντρα της πυροσβεστικής υπηρεσίας έχουν στηθεί και σε αυτά θα πέσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος για να μην υπάρξουν τα φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο των δρόμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega κλιμάκια της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Περιφέρειας θα βρίσκονται σε:

Μαλακάσα Αφίδνες Βαρνάβα Βαρυμπόμπη Γέφυρα Καλυφτάκη Αγία Σωτηρία Πεντέλη Δαχτυλίδι Κηφισίας Ρουπάκη - Ασπρόπυργο Βίλια Λούμπα Μεγάρων

Το σχέδιο για τις κεντρικές αρτηρίες της Αττικής

Το σχέδιο προβλέπει προσπάθεια να μείνουν ανοιχτοί όσο χιόνι και αν πέσει κεντρικοί οδικού άξονες.
Ειδικότερα πρέπει να μείνουν ανοιχτές:

Κηφισίας Μεσογείων Κατεχάκη (σε τέσσερα σημεία) Κηφισού Διονύσου Οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία
(προς ΚΑΤ και Παίδων ιδιαίτερη βαρύτητα) Οδηγίες από την πολιτική προστασία – Τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και μέρες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες γι’ αυτό η Πολιτική Προστασία έχει δώσει οδηγίες για κάθε περίπτωση.

Ειδικότερα:

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι
Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΠΑΓΕΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).

Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Keywords
ελλαδα, χιονια, αττικη, ωρες, μεσα μαζικης μεταφορας, διακοπες ρευματος, εν λόγω, live, δεδδηε, αιγαιο, αθηνα, καιρος, ΕΜΥ, κρητη, υμηττού, cyclon, mega, Βαρυμπόμπη, πηγαίνετε, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δεδδηε, αποτελεσματα, χιονι, μποτες, αυτοκινητα, αυτοκινητο, ευβοια, θρακη, ιονιο, κυκλαδες, νησια, ρουχα, σωτηρια, υφεση, υψος, φθιωτιδα, χαλκιδικη, ωρα, mega, αιγαλεω, αξονες, βιλια, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βρυσες, γεφυρα, δευτερα, διαστημα, δειχνει, δοντια, δωσει, δικτυο, δικτυα, υπαρχει, ενημερωθειτε, εν λόγω, εμφάνιση, εξατμιση, εξελιξη, ερχεται, εταιρια, θεσσαλια, υφασμα, κυμα, κινηση, κηφισιας, κυρια, μηκος, μπορειτε, νερο, παντα, οδηγηση, ορια, οχηματων, οχηματα, παιδια, παπουτσια, πεντελη, προβληματα, συντηρηση, σπιτι, σχεδιο, σωληνες, τμημα, τριτη, υμηττού, ισχυρος, υψομετρο, φυλλα, χρωμα, μποφορ, δαχτυλιδι, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, οδηγοι, ομαδες, revoil, υλικο
Τυχαία Θέματα
Μπάρμπαρα, Ελλάδα, Αττική,barbara, ellada, attiki