Καύσωνας: Έκτακτο δελτίο ανακοινώνει η ΕΜΥ - Ο «ύπουλος» αντικυκλώνας

Έφτασε και επίσημα ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού. Αναμένεται έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥΈκτακτο δελτίο για τον επικείμενο καύσωνα αναμένεται να εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως είπε ο Θοδωρής Κολυδάς ο καύσωνας θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα…

Όπως τονίζει, «δεν ξεχνάμε ότι είναι "ύπουλος" και επικίνδυνος. Δεν φαίνεται σαν τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται το βράδυ όταν οι ελάχιστες βρίσκονται πάνω απο 30°C».

Η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες

Ειδικότερα,

σύμφωνα με τον ίδιο, την Τρίτη η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Το βράδυ της Τετάρτης ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.

Τέλος, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης, αλλά περισσότερα δεδομένα θα δείξουν τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η διαφοροποίηση για τη διάρκεια του καύσωνα

Για «γρίφο» αναφορικά με τη διάρκεια του καύσωνα κάνει λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως αναφέρει στην τελευταία του ανάρτηση, «μέχρι και την επόμενη Κυριακή και θεωρώντας ότι η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από την Πέμπτη περίπου, δε νομίζω ότι είναι πρέπον να μιλάμε για συνθήκες καύσωνα, πόσο μάλλον ισχυρού και με διάρκεια» ενώ συστήνει υπομονή μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για να «φωτιστεί το χάος».

Meteo: 7 ημέρες διάρκεια δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr, το κύμα καύσωνα που θα επικρατήσει – κυρίως από την Τετάρτη (12/07) και μετά – στη χώρα αναμένεται να διαρκέσει περίπου για μία εβδομάδα και να κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07).

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη (11/07) θα επικρατήσουν στη χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ, από την Τετάρτη (12/07), το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και άλλο.

«Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη (11/07) και πιθανότατα για 7 ημέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ, το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07), οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως τονίζει, αρχίζει μία «θερμή εισβολή» που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα (10/07) στις περιοχές της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας, της Σαρδηνίας, της Κορσικής και της Σικελίας μέχρι την Τετάρτη (12/07) και την Πέμπτη (13/07) θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που, από την Τετάρτη (12/07), και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

«Από την Τρίτη (11/07) θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται, αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα έχουμε μία νέα "θερμή εισβολή" που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η πιο επικίνδυνη μέρα για την Αττική

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την Αττική από την ερχόμενη Πέμπτη, με τον υδράργυρο να φτάνει το μεσημέρι έως και τους 40 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Η πιο επικίνδυνη ημέρα και για την Αττική η Παρασκευή με 41 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες.

Σάκης Αρναούτογλου: H θερμοκρασία το επόμενο δεκαήμερο

Ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι η θερμοκρασία την Παρασκευή θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

«Η θερμοκρασία το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά!

Φίλες και φίλοι!

Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικά ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!

Για ότι νεότερο από Δευτέρα το απόγευμα στις 17:45 και στις 20:00 στα δεκαπεντάλεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3

Για να μη χάνετε τον…καιρό σας ?

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

Καλλιάνος: Θα μας κουράσει αυτός ο καύσωνας

Τέλος, τη δική του εκτίμηση για το κύμα καύσωνα που αναμένεται στην χώρα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας έκανε ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος

«Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά εκτιμώ ότι θα είναι ισχυρός ο καύσωνας που θα έρθει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Θα είναι ισχυρός τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (μεγαλύτερες των 42°C), όσο και ως προς τη διάρκεια που θα έχει (παραπάνω από 4-5 μέρες)», ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Είναι αυξημένη η πιθανότητα η διάρκειά του να είναι εξαιρετικά μεγάλη, κάτι το οποίο θα μας κουράσει πολύ. Απλά ακόμα αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Παρακαλώ θερμά να είναι έτοιμη η πολιτική προστασία αλλά κυρίως οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες και τελικά να μην έρθει με τέτοια ένταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καύσωνας, Έκτακτο, ΕΜΥ -,kafsonas, ektakto, emy -