Κακοκαιρία Genesis: Πού θα χτυπήσει - Πότε υποχωρεί

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Genesis που συνεχίζει να «σφυροκοπά» διάφορες περιοχές της χώρας.Η κακοκαιρία Genesis είναι σε εξέλιξη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και καταστροφές στο πέρασμά της. Το Σάββατο (11/6), πρώτη ημέρα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις ακόλουθες…

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε άστατο καιρό από το πρωί και στα ανατολικά έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 18 έως 25 βαθμούς.

Την Κυριακή, το πρωί θα έχουμε κάποια φαινόμενα σε αν. Μακεδονία και Θράκη και καλό καιρό στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε φαινόμενα κατά τόπους.

Τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, από το πρωί θα έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά νέα αστάθεια θα έχουμε στα βόρεια και ανατολικά και δυτικά της χώρας. Συγκεκριμένα σε Έβρο στα ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας , στη δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, η Στερεά και η Πελοπόννησος θα έχουν φαινόμενα με μπόρες και καταιγίδες.

Την Τρίτη πάλι μέσα στην ημέρα θα έχουμε τοπικά φαινόμενα και την Τετάρτη από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε εκ νέου βροχές.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

{https://youtu.be/hL8cdJfx_TQ}

Σαρώνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία Genesis

Στο πέρασμά της, η κακοκαιρία Genesis προκάλεσε την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και στο Ιόνιο, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις του meteo για ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα από την κακοκαιρία επεισοδίου βροχόπτωσης επιπέδου 4.

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός, ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά 'Αρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει σήμερα Παρασκευή (10/6) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11/6) τις εξής περιοχές: Κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Μάλιστα, σήμερα ήχησε το 112 για Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας Genesis:

Αρκετά έντονα φαίνεται πως θα είναι τα φαινόμενα τα ξημερώματα του Σαββάτου

Οδηγίες από την πολιτική προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα