Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα σε Δήλεσι και Σχηματάρι - Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς και 112 στην Ηλεία, υπό έλεγχο μέτωπο στον Κάλαμο, σοβαρές καταγγελίες κατοίκων.Υπό έλεγχο είναι πλέον η φωτιά που ξέσπασε στο Σχηματάρι το πρωί της Δευτέρας (4/7), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πυροσβεστική. Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Βρυσούλα στο…

Πλέον, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η φωτιά είναι ελεγχόμενη, αλλά η Πυροσβεστική παραμένει επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Στο Σχηματάρι πηγαίνει, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διερευνήσει

τα αίτια της φωτιάς.

Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, δόθηκε από τον δήμο εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν το Δήλεσι, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112 για να προειδοποιήσει τους κατοίκους για τη φωτιά.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έμειναν μόνοι τους

Με τα λάστιχα, οι πολίτες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και να περισώσουν τις περιουσίες τους. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι υλικές ζημιές, με αυτοκίνητα να καίγονται ολοσχερώς, καθώς και μια βάρκα.

«Μόνος μου, το λάστιχο ακόμα τρέχει, η πυροσβεστική δεν φάνηκε. Κάηκε το αυτοκίνητό μου, η βάρκα μου», είπε ο απεγνωσμένος ιδιοκτήτης.

«Μόνοι μας τη σβήσαμε τη φωτιά, δεν ήρθε ούτε πυροσβεστικό, ένα πυροσβεστικό ήρθε μετά και έσβησε μια φωτιά εδώ κάτω, όπου κάηκε ένα αμάξι και μια βάρκα. Τι να κάνουμε; Να καούν τα σπίτια μας;», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος.

«(Η φωτιά έκαιγε) πίσω ακριβώς από το σπίτι μου, στα 2,5 μέτρα. Για ποιο λόγο. Μιάμιση ώρα ήμουν μόνος μου, δεν ήταν κανένας άλλος. Εγώ και οι υπόλοιποι εδώ πέρα. Την ώρα που έγινε αυτό το σκηνικό με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και μου λέει έλα σπίτι καιγόμαστε. Δόξα τω Θεώ δεν έχει γίνει κάτι».

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, οι κάτοικοι με τσάπες στα χέρια προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα μιας κλειδωμένης αποθήκης, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν ενισχυμένες και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 17 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρων.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1543890559890341890}

Παράλληλα, οι πολίτες της περιοχής έλαβαν και μήνυμα από το 122 να αποφύγουν τις μετακινήσεις:

{https://twitter.com/112Greece/status/1543910324428050432}

Κάηκε σπίτι στο Δήλεσι (vid)

Εντολή προληπτικής εκκένωσης έχει δοθεί στο Δήλεσι. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και οι φλόγες μεγάλες, ενώ ισχυρές είναι οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ίσως να υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή για την διευκόλυνση των πυροσβεστών.

Στο σημείο έφτασαν οχήματα του Δήμου, ώστε να ανοίξουν δρόμους αλλά και για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η πυρκαγιά αυτή την στιγμή είναι στον οικισμό Στέρνα, στο Δήλεσι. Όπως μεταδόθηκε στο Open, ένα σπίτι, ένα παράπηγμα συγκεκριμένα, τυλίχθηκε στις φλόγες.

Από τις εικόνες φαίνεται ότι ακόμα μέσα στο σπίτι υπάρχουν φλόγες. Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου οικισμού είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ωστόσο στο συγκεκριμένο οίκημα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ζει μια οικογένεια οι οποίοι το εγκατέλειψαν λόγω της φωτιάς.

«Οι μόνοι που βοήθησαν ήταν Αφγανοί και τσιγγανόπουλα»

Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι καταγγέλλουν πως έσβησαν μόνοι τους την πυρκαγιά, καθώς έμειναν στα σπίτια τους και με τα λάστιχα προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες από τα σπίτια τους.

Την έντονη δυσφορία του για την βοήθεια που υπήρχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Σχηματάρι, εξέφρασε ένας πολίτης στο Open.

Μιλώντας στην κάμερα λοιπόν, είπε: «Οι μόνοι που βοήθησαν ήταν Αφγανοί και τσιγγανόπουλα. Όλοι οι άλλοι Έλληνες κάθονται και πίνουν καφέδες στις παραλίες. Τα τσιγγανόπουλα τρέχανε σαν τρελά να βοηθήσουν να σώσουμε τα σπίτια και οι Αφγανοί και οι Ινδοί. Αφού βλέπετε τα σπίτια καίγονται. Η πολιτική προστασία είναι ανύπαρκτη. Δεν είμαι κάτοικος, είμαι περαστικός. Πάλι καλά που ήταν τα παιδιά που δουλεύαν στα χωράφια, οι Μπαγκλαντεσιανοί και οι Ινδοί».

Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται, λόγω των ισχυρών ανέμων, στην φωτιά που καίει στην Ηλεία και συγκεκριμένα κοντά στις περιοχές Βάλμη και Λάτα.

Οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα.

Το απόγευμα της Δευτέρας (4/7) απεστάλη μήνυμα από το «112» στους κατοίκους του χωριού Λάτας, για προληπτική απομάκρυνση από την περιοχή.

Βάλμη: Κρανίου τόπος η περιοχή (vid)

Αναζωπύρωση υπάρχει σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην περιοχή της Βάλμης. Σε ζώνη δάσους που δεν είχε καεί χθες, υπήρξε επέκταση της πυρκαγιάς λόγω αναζωπύρωσης και αυτή την ώρα επιχειρούν αεροσκάφη Canadair και ελικόπτερο Erickson.

Παράλληλα επιχειρούν στο σημείο και οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή από χθες.

{https://youtu.be/6Ob5IGFQ57g}

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες που καταγράφει ο φακός του ilialive.gr σήμερα από το πρωί στην περιοχή της Βάλμης είναι πως έχει μετατραπεί σε κρανού τόπο.

Παντού μαυρίλα, καταστροφές σε καλλιέργειες, ελιοστάσια, μελίσσια, σταύλους.

Ζάκυνθος: Μεγάλη φωτιά στο χωριό Καμπί

Ακόμη ένα μέτωπο φωτιάς σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική σήμερα Δευτέρα (4/7), αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Καμπί, στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Σο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, καθώς και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα στην περιοχή βρίσκονται ένα αεροσκάφος και δυο ελικόπτερα, ενώ το έργο κατάσβεσης ενισχύουν υδροφόρες του ΟΤΑ.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1543952185167339522}

Την ίδια ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν «μάχη» με τις φλόγες στο Σχηματάρι, στο Βασιλικό Ευβοίας στο Σερνικάκι Φωκίδας και στον Βλαστό Καλάμου.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Κάλαμο

Άλλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (4/7) και μαίνεται στην περιοχή Βλαστός Αγίων Αποστόλων Καλάμου Αττικής.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενημέρωσε το Πυροσβεστικό Σώμα. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής 16 άνδρες και 8 οχήματα.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1543940711938244609}

Keywords
Αναζητήσεις
δηλεσι σπιτια καμενα
Τυχαία Θέματα