Κορονοϊός: Τραγωδία με 93 νεκρούς και 19.154 κρούσματα σήμερα 10/2

Εκτός ελέγχου κρούσματα και σκληροί δείκτες - «Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορονοϊό»Ο κορονοϊός εξακολουθεί να σαρώνει την ελληνική επικράτεια. Το τελευταίο 24ωρό, άλλοι 93 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19, ενώ τα νέα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν εντός…

Απέτυχαν στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουμε στη χώρα μας,

ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες.

«Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών», επεσήμανε ο ίδιος.

Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς», προσέθεσε ο καθηγητής.

Ο δρ. Τζανάκης σχολίασε και για τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες καθώς η μία μετά την άλλη μειώνουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού λέγοντας ότι η κοινωνική δομή στην Ελλάδα και οι σχέσεις της οικογένειας διαφέρουν με τις δυτικοευρωπαϊκές. «Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες της χώρας διαφοροποιούν τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

«Μισό εκατομμύριο ενεργά κρούσματα»!

Μιλώντας ο για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε περίπου 400.000 - 500.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας τα κρούσματα είναι πάνω από 350.000. Από αυτά περίπου 120.000 κρούσματα είναι παιδιά τα οποία είναι βασικός παράγοντας της διασποράς. Ολόκληρες οικογένειες νοσούν. Τα παιδιά συντηρούν τη διάδοση της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εντούτοις πολύ σημαντική. «Εφόσον την αρχίσαμε θα πρέπει να τη συνεχίσουμε με ασφάλεια και εμβολιαζόμενοι για να μην έχουμε τις επιπτώσεις αυτές».

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή»

Το μεσημέρι, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, μίλησε στον Realfm 97,8 για την πορεία της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε σε σοβαρή ακόμα κατάσταση, η οποία τείνει να σταθεροποιηθεί αλλά σε σοβαρό επίπεδο», ανέφερε αρχικά.

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που υπάρχει μια πάλη ανάμεσα στην προσπάθεια για διατήρηση υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας και στην προσπάθεια διατήρησης υψηλού επιπέδου ψυχικής υγείας και οικονομικού επιπέδου για τη χώρα. Ναι, παραμένει ο κίνδυνος, ο κίνδυνος μειώνεται αν όλοι εμβολιαστούμε, αποφύγουμε συνωστισμούς και κλειστούς χώρους και χρησιμοποιούμε μάσκες υψηλής προστασίας», συμπλήρωσε η κ. Λινού.

«Είναι νωρίς για να πούμε ότι τελείωσε η πανδημία», τόνισε.

«Μια φοβερά κακή γρίπη για πάντα»!

Νωρίτερα, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι ο ιός επεκτείνεται παγκόσμια επειδή του το επιτρέπουμε, ενώ το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων αυξάνεται συνεχώς. «Βασιζόμαστε στον στρατηγό ''Καλοκαίρι'' που ρίχνει την πανδημία», επισήμανε.

Ειδικά δε για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση. «Η ανοσία κατεβαίνει και δυστυχώς αυτοί που ήταν προστατευμένοι πριν ένα χρόνο να κάνουν το εμβόλιο, δεν είναι πια. Αυτό θα κάνει την Ελλάδα ολοένα και πιο ευάλωτη», τόνισε.

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ προσέθεσε ότι ο κορονοϊός δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους ιούς, καθώς κάνει κάτι φοβερό: «Κάνει ένα επιδημικό κύμα τόσο κοντά, που το ένα πάει πάνω στο άλλο. Είχαμε τη Δέλτα και ήρθε από πάνω η Όμικρον. Αν συνεχίσει να τα κάνει, θα έχουμε στα χέρια μας μια φοβερά κακή γρίπη για πάντα».

Keywords
Αναζητήσεις
ειδησεισ
Τυχαία Θέματα