Κρούσματα σήμερα 28/1: Ο μαύρος «Γενάρης» και η μακρινή αποκλιμάκωση

Ανυποχώρητοι οι σκληροί δείκτες. Το αχνό φως στο τούνελ της επιδημίας στη χώρας μας. Πρώτο βήμα τα κρούσματα.Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να δούμε ουσιαστική αποκλιμάκωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (28/1) οι…

Αναφερόμενος στη διασπορά του SARS-CoV-2 στα παιδιά, δήλωσε πως παρατηρείται μια αύξηση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, εξήγησε πως

θα λειτουργήσει θετικά το γεγονός πως οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο λόγω του χιονιά. «Ήταν ένα πενθήμερο που λειτούργησε θετικά. Τα παιδιά θα γυρίσουν στις τάξεις μετά από δέκα ημέρες, αυτό είναι θετικό», επεσήμανε.

Ο αριθμός-σοκ μες στον Γενάρη

Θυμίζουμε πως χθες καταγράφηκαν 19.712 νέα περιστατικά COVID-19. Οι λοιμώξεις που προκαλεί η νόσος εξακολουθούν να κυριαρχούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 6.816 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 4.086 και η Θεσσαλονίκη 1.916. Παράλληλα, σε 2.121 ανήλθαν συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού με τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας.

Όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες, δυστυχώς η κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Χθες η εν λόγω τραγωδία συνεχίστηκε με την πατρίδα μας να καταγράφει εκ νέου τριψήφιο αριθμό νεκρών, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 633 διασωληνωμένους. Ο ιός σκότωσε άλλους 112 συνανθρώπους μας. Μόνο μες στον Γενάρη, ήτοι εντός μόλις 27 ημερών, είχαμε 2.446 απώλειες. Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε κατά πολύ τις 2.500.

Η μακρινή αποκλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση του πως ο ιός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός, αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν έως και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών , εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία σημείωσε.»

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

(UPD): Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.362, εκ των οποίων 84 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 425 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.220 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 107, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79.83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20.17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.015 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +13.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρούσματα, 281, Γενάρης,krousmata, 281, genaris