«Κρυφτείτε»: Χαμός στη δίκη για το Μάτι - Βίντεο ντοκουμέντο από το ξέσπασμα των συγγενών

Οι κατηγορούμενοι για το Μάτι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές. Βίντεο από τη δικαστική αίθουσα.Ξεχείλισε η οργή των συγγενών των θυμάτων στο άκουσμα των ποινών για τη φονική φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε ποινές…

θώοι κρίθηκαν επίσης η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και

Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Σήμερα τους καίτε ξανά» - Πέταξαν καρέκλες στη δίκη

Η κατάσταση εντός της αίθουσας του δικαστηρίου ήταν «εκρηκτική», με τους συγγενείς των θυμάτων να ξεσπούν κατά της απόφασης, καθώς εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Το δικαστήριο όρισε μάλιστα ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Ειδικότερα, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών ήταν αυτές που προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις στους κατοίκους του Ματιού.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει τη συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι... Και εμείς οικογένειες είχαμε. Δεν μπορώ άλλο... Περίμενα έξι χρόνια... Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντέδρασαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές: «Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε;». Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο: «Στην τρύπα σας... Δεν είστε άνθρωποι.. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς».

Μάλιστα, κάποιοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους καταδικασμένους που κάθονταν στο εδώλιο, ενώ άλλοι πέταξαν ακόμα και καρέκλες, όταν άκουσαν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν μετατράπηκαν προς 10 ευρώ ημερησίως.

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έχασα ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα «Σήμερα τους καίτε ξανά», αντέδρασαν άλλοι. «Τους είπαμε και μπράβο, ξανακάντε το» φώναζαν.

«Θα τους δώσουμε και παράσημα στο τέλος… Ποιος είχε εντολή τότε; Κανένας; Αίσχος, το κράτος του σε όλο του το μεγαλείο» διαμαρτυρήθηκαν δηλώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιώθηκαν από την απόφαση που έκρινε ενόχους του 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δίκη για το Μάτι

Keywords
Τυχαία Θέματα