Novartis: Εξαιρούνται από την προανακριτική Τζανακόπουλος - Πολάκης

Εξαιρούνται από την προανακριτική Τζανακόπουλος - Πολάκης, ενώ στη συνεδρίαση επικράτησε πολεμικό κλίμα

Υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη τάχθηκαν στην προανακριτική Επιτροπή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Κατά της απόφασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Στο σχετικό αίτημα του ΚΙΝΑΛ αντέδρασε μεταξύ

άλλων και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης. «Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα τα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε», διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν λάβει τα έγγραφα των δικογραφιών των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Μάλιστα εκτυλίχτηκε ένας έντονος διάλογος μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Ι. Μπούγα. «Εχετε μετατρέψει την Επιτροπή σε χούντα. Ευτελίζετε, καταργείτε τα δικαιώματα της μειοψηφίας» είπε Ι. Ραγκούσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τον απείλησε ότι θα τον αποβάλλει. «Να με αποβάλλετε και να φωνάξετε και τη φρουρά» ανταπάντησε ο βουλευτής. Στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ι. Μπούγας, απείλησε πως θα εφαρμόσει το άρθρο 160 Α του Π.Κ.

Άμεσηήταν η απάντηση του Δ. Τζανακοπουλου στις απειλές του προέδρου. «Θα οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους έστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακοπουλος.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Σπ. Λάππας υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής Επιτροπής. «Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό για αυτό το κόλπο;» ρώτησε τους βουλευτές ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Επέμειναν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση

Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που είναι μέλη της προανακριτικής επιτροπής αποφασίστηκε να επιμείνουν και να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι δύο πρώην υπουργοί.

Σημειώνεται ότι τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ τους έχουν προτείνει για μάρτυρες κάτι που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την εξαίρεση τους από μέλη της επιτροπής. Στην εξαίρεση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και το ΚΙΝΑΛ που πρώτο τους περιελάμβανε στη λίστα των μαρτύρων που είχε προτείνει.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι είχε υπάρξει εξαίρεση μαρτύρων και στο παρελθόν φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Παπουτσή –Λαφαζάνη το 2010. «Είχε υπάρξει γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή. Τότε είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με εκπρόσωπο τον Τσούκαλη» τόνισε χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, πηγές της ΝΔ, υπενθύμιζαν ότι κατά την διάρκεια της εξεταστικής για την Υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε ζητηθεί από την Κουμουνδούρου η εξαίρεση των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

Προαναγγελία για «Κούγκι» αν προχωρήσει το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από νωρίς το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ προϊδέαζε για εκρηκτική συνεδρίαση αναφορικά με την αίτηση εξαίρεσης τωνκ.κ. Πολάκη – Τζανακόπουλου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ενέργεια «καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική» η οποία και «συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Μάλιστα,οι πηγές της Κουμουνδούρου προειδοποιούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «αν επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εξαίρεσης των δύο βουλευτών δεν θα αποχωρήσει από τη διαδικασία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν στα χέρια τους την εξεταστική και να κάνουν ό,τι θέλουν» τόνιζε μέλος της, δείχνοντας πως είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν με την πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για εξαίρεση των δυο έγινε από το Κίνημα Αλλαγής και στην προηγούμενη συνεδρίαση την υποστήριξε και η ΝΔ ώστε να κληθούν ως μάρτυρες.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα