Μεσαίωνας: Αρνητές έκαψαν βιβλία στη Χαλκίδα - Εικόνες βγαλμένες από το 1933

Στη Χαλκίδα μια ομάδα ανθρώπων, αρνητές της πανδημίας, συγκεντρώθηκαν και έκαψαν βιβλία, παιδικά παραμύθια, τα οποία είχε γράψει ο Ευγένιος Τριβιζάς. Τα βιβλία ήταν για την πανδημία.Κάθε όριο ξεπέρασαν οι αρνητές της πανδημίας στη Χαλκίδα, θυμίζοντας τις πιο σκοτεινές εποχές καθώς έφτασαν στο σημείο να κάψουν βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά για την πανδημία αλλά και μάσκες…

«Οι αποτρόπαιες εικόνες, με «αρνητές» του κορονοϊού να καίνε βιβλία στη Χαλκίδα,

θυμίζουν σκοτεινές περιόδους και μεσαιωνικού χαρακτήρα τελετές, κατά τα πρότυπα των ναζί*» τονίζει η ΚΝΕ σε σχόλιό της προσθέτοντας ότι «είναι ενέργειες απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών για μέτρα προστασίας της υγείας, που αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση, με την επικίνδυνη πολιτική της, αφήνει χώρο να αναπτυχθούν τέτοιες σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές, ενισχύοντας όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν «βολικό αντίπαλο», για να κρύψει τις πραγματικές της ευθύνες για τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας» καταλήγει η ΚΝΕ στο σχόλιό της.

*«Αυτό ήταν απλώς ένα πρελούδιο. Εκεί που ο άνθρωπος καίει βιβλία, μπορεί να κάψει και στο τέλος ανθρώπους». Αυτό είχε γράψει προφητικά ο ποιητής Χάινριχ Χάινε, εκατό χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα από το ναζιστικό καθεστώς.

Το κάψιμο των βιβλίων από τους ναζί στις 10 Μαΐου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ήταν απλώς ο προάγγελος δραματικών διώξεων εκατοντάδων συγγραφέων που άλλοι εξ αυτών εξορίστηκαν κι άλλοι έχασαν τη ζωή τους.

Η προετοιμασία της καύσης των βιβλίων έγινε από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ υπό τον Γιόζεφ Γκέμπελς με τη συνεργασία δυο φοιτητικών ενώσεων.

«Το κράτος κατακτήθηκε, τα πανεπιστήμια όχι ακόμη». Με αυτή τη φράση οι εθνικοσιαλιστές την άνοιξη του 1933 ξεκίνησαν τη μάχη ενάντια στον κόσμο του πνεύματος. Ενδιαφέρον είναι ότι βρήκαν πρόθυμους συνεργούς από τον χώρο των πανεπιστημίων. Και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα