Μητσοτάκης: Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι που κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή

«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους», τόνισε από την πλατεία του Ευόσμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.Εν μέσω έντονης πολιτικής και δικαστικής αντιπαράθεσης με φόντο την τροπολογία Βορίδη για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, μετά και την παραδοχή
της προ ημερών μυστικής συνάντησης που είχαν Γιώργος…

Επίσκεψη στο ΕΚΕΤΑ και ενημέρωση για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα ελληνικής σχεδίασης συστήματα anti-drone

Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ξεναγήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο διευθυντής ΚΔ και πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε πλήθος επιστημονικών εκθεμάτων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για το επιστημονικό έργο του ΕΚΕΤΑ και των εταιριών τεχνοβλαστών αυτού, καθώς και για τα οφέλη του ΕΚΕΤΑ στην κοινωνία και οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για το ρομπότ υπηρεσιών της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ Ozzie Robotics και συμμετείχαν σε επίδειξη σεναρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξενάγησης.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το οποίο παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση, όπως τόνισε ο κ. Δήμας, «στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης».

Επίσης ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο σύστημα ΙοΤ παρακολούθησης για την Έξυπνη Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μετρήσεων Ενέργειας, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ Pragma IoT, και επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε η έρευνα του ΙΠΤΗΛ για την ανάλυση σημάτων ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου, η οποία έχει εφαρμογή στην ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, σε εφαρμογές από τον χώρο των νευροεπιστημών (πχ στη διάγνωση της νόσου Alzheimer) καθώς και στο Neuromarketing.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα για την πρότυπη Πιλοτική Μονάδα Φωτοκαταλυτικού Αντιδραστήρα Μεμβρανών Συνεχούς Λειτουργίας, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), για την επεξεργασία πόσιμου νερού, αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ενός συστήματος αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (ΙΒΟ) και δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετακινήθηκε με το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ προς το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Έπειτα από την επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών, με προσαρμοζόμενη ταχύτητα αναλόγως της θέσης τους, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων.

Η ξενάγηση στο ΕΚΕΤΑ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στην κτιριακή εγκατάσταση Ενεργώ, Υποδομή Έρευνας και Εφαρμογής Βιώσιμων Πηγών Ενέργειας-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-ΙΣΝ, όπου ενημερώθηκαν για τη νέες ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης βιομηχανίας και της κυκλικής οικονομίας, καθώς και στη διεπιστημονική περιοχή Περιβάλλοντος-Υγείας των Ινστιτούτων Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ).

Keywords
Τυχαία Θέματα