Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αναστέλλονται όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

Την Τετάρτη εξειδικεύονται τα μέτρα από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός σε νέο διάγγελμα του αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Αυτά είναι «ο περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τον τρίτο άξονα

του «μετώπου» με τον Covid-19 ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%» και ότι «όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020», όπως και «οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές».

«Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου».

Εξάλλου, «το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται», όπως δήλωσε. Ειδικότερα, «όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, «συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις», δήλωσε.

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος των συνεπειών του «πολέμου» με τον κορονοϊό. Σε αυτή την κατεύθυνση έκανε μάλιστα «έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια».

Πρόσθεσε πως «σε λίγο θα συμμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης».

Κλείνοντας τις επισημάνσεις στο μέτωπο των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε. Και αυτήν υπηρετούν τα νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

 

Keywords
Τυχαία Θέματα