Ναπολέων Μαραβέγιας: Σήμανε η ώρα της Ευρώπης!

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γράφει στο iEidiseis, για την απόφαση της Κομισιόν να στηρίξει τα μέλη της ΕΕ και αναλύει την μεταφορά πόρων από τον ευρωπαϊκό Βορρά στον ευρωπαϊκό Νότο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκός κοινοτικός θεσμός διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε μια πρωτοβουλία ιστορικών διαστάσεων. Δεν είναι μόνο το μεγάλο ποσό των 750 δις ευρώ, που πρέπει να προστεθεί στα ήδη αποφασισθέντα 540 δις ευρώ σε προηγούμενη φάση, αλλά, κυρίως, ότι για πρώτη

φορά αναλαμβάνεται η έκδοση χρέους από κοινού από την Ε.Ε και όχι μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, η μεταφορά πόρων από τον ευρωπαϊκό Βορρά στον ευρωπαϊκό Νότο έχει μεγάλο εύρος. Η Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος θα εισπράξουν σύμφωνα με την πρόταση, το 50,6% των διατιθέμενων πόρων, ενώ αντιπροσωπεύουν το 24,8% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα η πρόταση είναι περισσότερο γενναιόδωρη καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4,3% των πόρων 1,3% του ΑΕΠ.

Επίσης πολύ σημαντικό για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, είναι ότι προβλέπεται η αποπληρωμή του ποσού με πανευρωπαϊκούς φόρους, που θα επιβάλλονται και θα εισπράττονται απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από τα κράτη-μέλη. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική που αποτελεί κρίσιμης σημασίας ενοποιητική πολιτική, η οποία ασκείται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη. Προφανώς, η πρόταση αυτή της Επιτροπής θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την ουσία της.

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτελεί επεξεργασμένο προϊόν της προηγηθείσας γαλλογερμανικής συμφωνίας Μακρόν-Μέρκελ ,καθώς η γερμανίδα Καγκελάριος αποφάσισε να ξεπεράσει την εμμονή της στην άρνηση αμοιβαιοποίησης του χρέους, χωρίς να υπολογίσει τις αντιρρήσεις μεγάλου μέρους των πολιτών της και βέβαια τις αντίθετες απόψεις των συνοδοιπόρων της Γερμανίας, της Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας. Η απόφαση αυτή οφείλεται κυρίως στον υπολογισμό, ότι η Γερμανία πρέπει να στηριχθεί οικονομικά (επενδύσεις και εξαγωγές) περισσότερο στην Ευρώπη και λιγότερο σε ένα κόσμο αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας και προστατευτισμού (κινεζική επέλαση, πολιτική Trump).Αυτή όμως η εξέλιξη ενισχύει συνολικά τη διεθνή θέση της Ε.Ε.

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρώην Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα